fbpx

Geniş cadde

Na 10 sjednici Gradskog vijeća održanoj 02.10.2015 godine prosvjedovao sam zbog nepoštivanja demokratskih načela i kršenja Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra, odnosno neuvrštavanja u dnevni red točke o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu. Tom prilikom sam fotomontažom pod radnim nazivom GENIS CADDE slikovito htio ukazati na odnos vlastodržaca prema narodu-raji i turskim investitorima odnosno njihovim domaćim eksponentima. Dok za uvrštenje na dnevni red sjednice vijeća i raspravu o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu nije bilo dovoljno ni 10 823 potpisa građana istovremeno po ubrzanoj proceduri na vijeće dolaze i prolaze zahtjevi Turaka i njihovih partnera. Prema njihovim željama donose se i mijenjaju urbanistički planovi, detaljni planovi uređenja, odobrava se devastacija stoljetnog Maraska parka…

Budući da je u javnost procurila informacija kako bi Turci u što kraćem roku trebali postati većinski vlasnici KK Zadar očigledno je da će se eksplozivna Turska ekspanzija uz svrsishodnu pomoć politike (čitaj Kalmete i HDZ-a) u našem gradu nastaviti. Naime nitko nije naivan da povjeruje u bajke kako će Turci pokriti oko 30 milijuna kuna duga KK Zadar i još svake sezone izdvajati 10-ak za održavanje pogona na lijepe oči. Pitanje je samo što još osim ovoga što su dobili i što im se pogodovalo ide uz KK Zadar kao dota. Nekako sam uvjeren imajući u vidu Hypov poučak da će u konačnici račun za porezne obveznike iznositi višestruko više od trenutnih 5-6-7-8 milijuna kuna godišnje koji se izdvajaju za KK Zadar.

Mnogi će reći pa bolje i to nego da klub bankrotira.

U toj rečenici u stvari sažet je bitak naše kalvarije svega onoga što nam se događa i što nam se događalo. Stalno vagamo što je manje zlo, bilo da biramo između dva zla na izborima ili između dva zla koja nam se trebaju dogoditi.

U ovom gradu je uništeno preko 30 privrednih subjekata. Od njihove imovine obogatila se nekolicina odabranih, uglavnom polupismenih. Oni su 90-ih takorekuć preko noći od ništarija transformirali u imućne poduzetnike. Što se započelo pretvorbom i privatizacijom nastavilo se ulaskom Hypa u Hrvatsku. Najdeblji krak Hypo hobotnice zaživio je upravo u Zadru, postali smo hypograd.

Sada nam dođoše i Turci. Pod njihovom kapom, u njihovom skutu priča ide dalje. Oni će upravljati sa marinama i hotelima jer ovi što ih dobiše političkom voljom sve proćardaše. Imaju i odličan plan za KK Zadar. On bi uz Šibenik trebao služiti kao poligon za razvoj i provjeru igrača nikad čuo kluba iz Turske. Zamislite na što bi spali klubovi koji su dali niz velikih igrača, reprezentativaca, svjetske veličine poput Kreše Ćosića i Dražena Petrovića postali bi deponij igrača nekog tamo nikad čuo kluba iz Turske. Ej Turske !!!

To je ona bolja solucija od bankrota. Ili možda nije ? Neki opet kažu bolje grob nego rob. I sve zbog toga što smo dovedenu u bezizlaznu situaciju, što je klub godinama bio igračka u rukama političara, služio kao moneta u političkim igrama, opljačkao se i prezadužio. Uništen kao i sve ostalo čega su se takli sijući bezperspektivnost i beznađe, čineći nas svakim danom sve više robljem u vlastitoj državi, u vlastitom gradu. A mi jobovski prihvaćamo tu torturu kao da smo objekti a ne subjekti sa slobodnom voljom, mogućnošću izbora.

Svašta ćemo mi još dočekati od ovih naših domoljuba, velikih Hrvata iz HDZ-a. Prije manje od godinu dana sam u kolumni TEATAR APSURDA alegoriski pišući o njihovom konvertizmu ustvrdio da bi u slučaju dolaska Muslimanske braće na vlast zagovarali muslimanski fundamentalizam i uzvikivali Allahu ekber. Ni slutio nisam koliko sam bio blizu istini. Evo naše Hrvatine opet proživljavaju transformaciju, još jednu u nizu.
Ovaj put u poturice i janjičare.