fbpx

Kako biti bolji vozač?

Mnogi će za sebe reći da su najbolji vozači. No, postavlja se pitanje je li subjektivno ujedno i objektivno? Svatko od nas ima prostora za napredak, pa tako i u vozačkim vještinama. Kako postati još bolji vozač možete pročitati u ovih par korisnih savjeta koje Vam predlažu stručnjaci iz FLEET rent a car-a.

Pasivni vozači

Najbolji vozači su tzv. pasivni vozači. Riječ je o načinu vožnje koji ne nameće brzinu i divljanje te nervozan pristup upravljanju. Uzmite za primjer situaciju iz školskih dana. Oni učenici koji su se najmanje isticali na satu su bili najmanje prozivani ili kažnjavani od strane profesora. Tako je i u vožnji. Čim manje napora ulažete da budete “primjećeni”, imat ćete više prilike uživati u vožnji bez trzavica i prometnih prekršaja.

Bočno parkiranje

Bočno parkiranje predstavlja problem čak i iskusnim vozačima. Vježbajte parkiranje na praznom parkingu tako da postavite prepreke koje će simulirati vozila. Praksa čini čuda i od amatera stvara profesionalca. Potrudite se jedino da prilikom vježbanja koristite prepreke koje neće oštetiti vaše vozilo.

Položaj ruku na volanu

Godinama je vrijedilo uvriježeno mišljenje da je idealan položaj ruku na volanu po principu 10 i 2 sata. U posljednje vrijeme istraživanja pokazuju da je bolji odnos onaj u položajima 9 i 3, odnosno čak 8 i 4. Time imate veći manevarski prostor i lakše je izvući vozilo u slučaju potrebe. Nikako ne stavljajte ruke na središnju konzolu. U slučaju nesreće, ruke ulaze u taj prostor i moguće su teške posljedice i vrlo ozbiljne ozljede.

Mrtvi kut

Tzv. mrtvi kut je još jedan od čestih uzroka i razloga prometnih nesreća. Osim bitnog provjeravanja kuta prilikom skretanja, nastojte namjestiti retrovizore na način da maksimalno pokrivaju kut pogleda, ali i djelomičan “mrtvi kut”.

Umor

Nipošto ne vozite umorni. U stanju umora tijelo ulazi u svojevrsnu fazu hipnoze i često dolazi do prelaska u san koji dovodi do fatalnih nesreća. Nastojte voziti odmorni jer čak jedna od šest nesreća su uzrokovane umorom u vožnji.

Izvor: Net.hr