fbpx

TURSKI PROJEKTI Investicija ili ekonomska okupacija?!

Prošlog vikenda Zadar je posjetio crni turski jedrenjak “Black sea” koji svojom pojavom podsjetio na gusarske brodove. S druge strane u Zadru su se ovaj tjedan događale stvari koje nebi vidjeli ni u gusarskim filmovima. Dogus grupa dala je sebi za pravo da kritizira uredništvo hrvatskih medija zbog objave izjave Stipe Petrine koji kritizira način prodaje KK Zadar. Dogus grupa tom prilikom nije navela istrage koje se vode protiv njihovih hrvatskih suradnika i partnera. U međuvremenu se medijima obraćaju rekreativci ŠRC Višnik koji upozoravaju na netransparentnost izmjene plana ŠRC Višnjik koji Dogus grupa planira privatizirati.

Spomenuti “gusarski jedrenjak” usidrio se na Trpimirovoj obali, ispred ville Bugatto, koju je nedavno kupio predsjenik uprave Dogus grupe, Husnu Akhan. U Lučkoj kapetaniji smo doznali da je jedrenjak tjedan dana bio besplatno usidren u navedenoj uvali. Doznali smo da Grad Zadar nije istu uvalu koncesionirao, iako je uvala definirana kao sidrište. Vlasnik jedrenjaka je bio o svemu dobro informiran pa je iskoristio tu mogućnost besplatnog sidrišta sa pogledom na villu Bugatto kao i poluotok s druge strane. Vez u marini za brod iste veličine koštao bi više od 2.000 kuna dnevno čime je Grad Zadar samo na ovom primjeru izgubio peko 10.000 kuna prihodau samo tjedan dana. U međuvremenu Grad Zadar preko Obala i lučice donedavno naplaćivao neuređena parkirna mjesta i to ilegalno stanovnicima grada Zadra.

S druge strane, zadrani su, vidjevši jedrenjak u uvali, kao i na fotografijama u lokalnim medijima primjetili da je na krmi jedrenjaka istaknuta velika turska zastava koja se vidjela iz velike udaljenosti dok je s druge strane hrvatska zastava bila neprimjetna na jarbolu jedrenjaka.

Jučer se povodom izjave političara Stipe Petrine o prodaji KK Zadar turskim investitorima oglasila i uprava Dogus grupe u Hrvatskoj. Zaprepašćujući je način i ton komunikacije uprave iste tvrtke koja kritizira uredništvo Slobodne Dalmacije za objavljivanje izjave političara Stipe Petrine koji je zapravo kritizirao način prodaje KK Zadar. Uprava Dogus grupe nadalje komentira Stipu Petrinu i njegov politički rad u Hrvatskoj čime se zapravo direktno upliće u politiku. Da budemo precizniji, strani turski investitor javno kritizira uredništvo Slobodne Dalmacije zbog prenošenja i objave izjave političara koji kritizira način pregovaranja i prodaje košarkaškog kluba koji je u vlasništvu Grada Zadra te se odnosi na pitanje javnog interesa, a to pitanje je upravo pitanje djelovanja politike i političara. Isti klub se cijelo vrijeme financira iz gradskog proračuna. Dogus grupa sebi dala za pravo kritizirati izjavu i stav političara te je time pokazala politički interes i angažman u ovo predizborno vijeme. Nebi nas uopće iznenadilo da se među političkim strankama pojavi i Dogus stranka koja će zastupati financijske interese turske Dogus grupe u Hrvatskoj.
Dogus grupa je toliko samouvjerena da u istoj kritici uredništvu Slobodne Dalmacije navodi, po “principu hvalite me usta moja”, kako je ona “ugledan i poželjan partner” koji se nada da će izjava političara Stipe Petrine biti uklonjena. Dogus grupa je tom prilikom zaboravila komentirati istrage koje se provode protiv njihovih partnera i suradnika u Hrvatskoj.

U međuvremenu se medijima obraćaju rekreativci koji svakodnevno koriste ŠRC Višnjik zbog zabrinutosti za isti jer se nitko iz Grada Zadra nije konzultirao sa nekoliko tisuća korisnika istog centra. U istom obraćanju medijima, rekreativci navode kako studija za ŠRC Višnjik nije dostupna javnosti što dovodi u pitanje ozbiljnost iste studije kao i pitanje interesa koji očito više nije u sferi javnog već privatnog interesa. Zainteresirani za investiranje u ŠRC Višnjik je opet, pogađate, turska Dogus grupa koja je dan prije kritizirala uredništvo najpoznatije novine u Dalmaciji za objavu teksta u kojoj političar kritizira upravo ovakve sumnjive prodaje i preuzimanja javnih dobara mimo znanja građana. Upravo ovi primjeri dokazuju da je Zadar uz pomoć Gradske uprave već kapitulirao.

Zadar je u prošlosti bio poznat kao jako uporište, a u stogodišnjem Hrvatsko-Turskom ratu neosvojiva tvrđava u kojoj se nikad nije vijorila turska zastava, čime se Zadar uvijek ponosio, a čije zidine danas turisti obilaze sa oduševljenjem. Ako uzmemo u obzir činjenicu da kroz povijest načini ratovanja evoluiraju ovisno o tehnologiji, danas se nalazimo u vremenu informacijsko-ekonomkih ratova. U današnjem vremenu najjače oružje je kapital. S obzirom na to da turska grupacija očito ima kapital, a Hrvatska je ekonomski na koljenima, ne čudi ova ekonomska okupacija uz pomoć lokalnih izdajica koje su nas privatizacijom i zaduživanjem u stranim bankama doveli do ove situacije.

Hrvatska je nažalost odavno izgubila ekonomsku neovisnost i to na način da je 90% pućanstva kao i tvrtki zaduženo u uglavnom stranim bankama. Politikom konstantnog zaduživanja, kao društvo srljamo u još veću propast nudeći strateške investicije strancima da bi vratili kredite koje već dugujemo stranim bankama.

Očito je da se pod pritiskom kapitala i kapitalizma, povijest mijenja. Sudeći po lokalnoj politici i lokalnim “poduzetnicima” koji dovode investitore realno je očekivati da ćemo ovakve prizore bahatosti i nepoštivanja kao i polaganu ekonomsku okupaciju gledati učestalo.

Nažalost, Hrvatska je pod pritiskom ratne štete, privatizacijske pljačke, javnog duga, gospodarske krize kao i konstantne politike zaduživanja u inozemstvu sve manje nezavisna država koja uz pomoć lokalnih političara i poduzetnika-privatizacijskih kriminalaca, postaje zapravo kolonija stranih korporacija. Lokalni političari i “poduzetnici” tretiraju ovu zemlju kao uradenu robu koju će nekom jeftino prodati.

Da li su postupci uplitanja u lokalnu poltiku, preuzimanje klubova, prekrajanje urbanističkih planova, isticanja vlastitih nacionalnih obilježja te korištenje sidrišta bez plaćanja puka slučajnost ili jednostavno pokazatelj nepoštivanja, financijske, gospodarske pa i političke nadmoći stranih investitora? Radi li se ovdje o investiciji ili ekonomskoj okupaciji, prosudite sami.

Z.B.