fbpx

KOLUMNA MARKA PUPIĆA-BAKRAČA Inteligentni prevarant ili debilni diletant

Predizborni vašar u pravilu promiješa muljevite političke vode. Borba za održavanje i osvajanje pozicija privremeno unosi razdor među saveznike svih stranačkih boja, kolju se oko plijena kao hijene. Nakon izbora sve se vraća u normalne tokove. Savezništva su opet na djelu sa istih ili izmijenjenih pozicija ovisno o rezultatima izbora.

Kako se bliži dan izbora istupi aktera su sve neurotičniji pa na površinu isplivavaju stvari koje se inače pomno skrivaju. U neartikuliranim istupima u posljednje vrijeme prednjači pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić. Svašta drobi ali u tom njegovom drobljenju ima istine, doduše parcijalne.

I bez da je on to naglasio znamo da učiteljicu i predsjednicu GO SDP-a Zadar boli briga za njezine učenike koje traumatizira svojim odlascima-dolascima i za Zadar. Njoj je jedino i isključivo bitna njezina karijera. To je toliko vidljivo da se ne da niti prikriti a kamoli sakriti.
Mnogo je zanimljivija teza Jose Nekića da je Porezna uprava blokirala KK Zadar po političkom nalogu. Ne znam da li je to točno, iskreno čak i ne vjerujem u takvo što. Međutim Joso Nekić je među redovima izrekao jednu općepoznatu konstataciju a to je da se čelnici Poreznih uprava imenuju po stranačkom ključu te su podložni političkom utjecaju. Ono što Joso Nekić nije rekao a svi mi znamo jest da se po istom tj. stranačkom ključu zapošljavaju ljudi u zadarskom odgoju i obrazovanju. U sustavu odgoja i obrazovanja ne može se bez amenovanja Jose Nekića i HDZ-a zaposliti ni čistaca a kamoli učiteljica. Joso Nekić nikada neće otići toliko daleko da će kazati kako je Našićanka Sabina Glasovac dobila posao profesorice na urgiranje tada moćnog Zdravka Livakovića jer bi time kompromitirao i HDZ. Uostalom Sabina svoje savezništvo sa Livakovićem i ne krije. Javno ispijaju kave,osim naravno u predizborno vrijeme.

Veze između vladajućih i tzv. oporbe u Zadru brojne su i neraskidive. Njihove međusobne čarke su farsa za javnost ili u svrhu predizbornog folklora. Da li je itko ikada od tih nazovi oporbenjaka osim Antuna Novoselovića spomenuo ime a kamoli govorio o kriminalnim aktivnostima najvećeg zadarskog ratnog profitera ? Kada na vijeću govorimo o okupaciji Zadra uz blagoslov politike a na štetu javnog interesa od strane turskih investitora Omerka Šarić koluta očima.

Što se tiče dobrobiti grada ili države ovi ili oni, lijevi ili desni gotovo da je sasvim svejedno.
S jedne strane imamo kandidata Karamarka koji nije u stanju zapamtiti 5 točaka programa, izgovoriti 3-4 suvisle povezane rečenice, čak mu i čitanje sa blesimetra teško ide. Oko njega ekipa iz snova Vaso, Čuljak te gomila pod istragama i optužnicama za najteža kaznena djela. Dobar predložak za strip Alan Ford, da nije tragično bilo bi komično.

S druge strane vrhunski prodavač magle Milanović koji sa svojom ekipom nije ispunio niti jednu jedinu točku plana 21. Strukturne reforme nisu napravljene a od 16 kvartala pod vlašću SDP-a u 13 je zabilježen pad BDP-a svega u 3 zadnja rast i to puno manji nego u ostalim zemljama EU. Sveukupni pad BDP-a u njihovom mandatu mjeri se dvocifrenom brojkom. Još na izbore izlaze sa krilaticom Hrvatska raste ospori ako možeš. Kao da nam se rugaju. Ni to nije sve, deficit državnog proračuna u 2014 godini iznosio je 14 milijardi kuna dok će ove godine iznositi oko 18 milijardi kuna. Sve iz razloga što posljednjih 6 mjeseci kupovanjem naklonosti građana vladajući žele dobiti izbore. Dakle proračunske milijarde troše u vlastitu predizbornu kampanju. To će nam itekako izaći na nos. Zbog prekomjernog deficita sve je izgledniji dolazak MMF-a a gdje ti dođu trava ne raste. Slijedi rapidan pad plaća i mirovina,privatizacija kompletne državne imovine i resursa. Nazovimo to pravim imenom . Država kojoj strane sile kontroliraju resurse jest okupirana.

Figurativno rečeno odabir se svodi na inteligentni prevarant ili debilni diletant.
Nemojte rasipati glasove. Samo su dva ishoda Milanović ili Karamarko kaže Sabina.
Poslušaj profesoricu iz Našica. Izaberi jednoga.
Sigurno ćeš pogriješiti.