fbpx

KAKO ŽIVI INTERNET? Pogledajte kuda putuju podaci i što se događa kada pošaljete email

Svaki put kad posjetite neku internetsku stranicu ili pošaljete email, podaci putuju mrežom kablova koji se protežu širom planete. Zahvaljujući animiranoj mapi svih internet kablova sada možete i vidjeti rutama putuju podaci i kako “živi” internet.
Prvi prekooceanski kabel postavljen je 1850. godine i spajao je Newfoundland i Irsku, a prenosio je telegrafske signale. S vremenom se mreža povećala i danas je pod vodom 890.000 kilometara kablova, koji bi čak 22 puta mogli opasati planetu.

internet2
Ukupno je postavljeno oko 300 kablova, najduži je onaj koji spaja Njemačku i Koreju kroz 39 točaka, a dugačak je 39.000 kilometara. Budući da su postavljeni pod vodom, najdublji se nalazi na više od 7600 metara ispod površine mora.

Kablovi su promjera manjeg od 7,6 centimetara, a u svakom od njih je nekoliko optičkih vlakana. Ovakvi kablovi prenose 99 posto međunarodnog internetskog prometa. Postavljanje jednog kabela preko oceana traje nekoliko mjeseci, a košta nekoliko stotina milijuna dolara, piše Bussines Insider.
Internet u Hrvatsku dolazi preko dva kabla, jedan spaja talijanski Mestre s Umagom, a drugi albanski Durres s Dubrovnikom.

Izvor: Net.hr/ZDanas