fbpx

NAJVEĆA LIMUZINA BMW priprema premijeru Serije 9 za 2020. godinu

ma li mjesta na tržištu za još veću limuzinu od onih iz Serije 7? Ako pitate BMW – i više nego dovoljno. Nakon što je Audi odustao od serijske proizvodnje A9 modela, a Mercedes je s dnevnog reda skinuo Maybach Coupe, u BMW su počeli raditi na Seriji 9.
Prvi rezultati su bili vidljivi 2013. godine, kada je predstavljen Gran Lusso konceptni model, koji je nastao u suradnji s talijanskom dizajnerskom tvrtkom Pininfarina. Tada je najavljeno, a kasnije i potvrđeno, kako će se Serija 9 temeljiti na ovom konceptu, a na tržištu se može očekivati 2020. godine.

Sudeći prema Gran Lusso konceptu, Serija 9 će biti 2+2 coupe s četvero vrata. Pritom će biti postavljen na produženu platformu Serije 7, pa će biti dugačak 5,55 metara.
Prilikom konstrukcije Serije 9, u BMW-u će ponešto preuzeti i od Vision Future Luxury Concept modela. Rezultat će biti luksuzna limuzina koja će se pozicionirati između Serije 7 i Rols Royce Ghosta.

Možda je još rano govoriti o motorima koje BMW priprema za svoju najveću limuzinu, no sigurno je kako će ispod poklopca Serije 9 biti najbolje što Nijemci mogu ponuditi. Trenutno su to motori iz Serije 7, osnovni 3,0-litarski twin turbo V6 s 315 KS ili snažnije V8 i V12 verzije.
Manji 4.4-litarski twin turbo V8 motor razvija snagu od 445 KS, dok veći 6,0-litarski twin turbo V12 nudi 540 KS. Naravno, tu je i M verzija, koja bi prema najavam mogla imati 650 KS, a vjerojatno razmišljaju i o plug in hibridnim modelima, kao i električnoj verziji.

Izvor: net.hr/ZDanas