fbpx

O TOME VAM OVISI TRAJANJE BATERIJE Cijelo vrijeme pogrešno punite svoje smartphone

Punjenje litij-ionske baterije vašeg smartphonea u kratkim intervalima može poboljšati njeno trajanje, dok je ostavljanje telefona da se puni i nakon što je 100 posto napunjen loše za nju, piše My Broadband.
Rezultat je to istraživanja koje je proveo Battery University. Istraživanje pruža uvid kako produljiti vijek trajanja baterije koristeći pravilne metode punjenja, što znači da vaš uređaj može provesti više vremena pouzdano radeći.

Načini pravilnog punjenja baterija su sljedeći:

1. Ne držite telefon i dalje na punjaču ako je potpuno napunjen

Istraživanje je pokazalo kako je ostavljanje uređaja da se puni nakon što je već 100 posto napunjen loše za bateriju. Ostavljanje napunjene baterije na punjaču uzrokuje veliki stres baterije, što je dodatno troši.

Uklanjanje uređaja s punjača nakon što punjenje dođe do 100 posto je poput “opuštanja mišića nakon teške vježbe”.

2. Na punite uvijek do 100%

Litij-ionske baterije ne trebaju biti cijelo vrijeme potpuno napunjene, i to definitivno nije najbolje za održavanje same baterije.
“Bolje je ne napuniti bateriju do kraja, jer visoka voltaža rezultira stresom baterije”, navodi se u izvještaju s istraživanja.
Bolje je puniti je više puta kraće nego jednom do kraja.

3. Redovito punite svoj uređaj

Baterije smartphonea bolje odgovaraju na više povremenih punjenja tijekom dana nego na jedno dugo punjenje nakon što su se ispraznile.
Battery University naveo je da bi najbolje bilo puniti bateriju svaki put kada izgubi 10 posto svog trajanja. No kako mnogima to nije praktično, savjetuje se da svoj mobitel punite kad god možete.

Tako će baterija vašeg mobitela trajati znatno dulje.

4. Neka vam uređaj bude na hladnom

Kako bi optimalno funkcionirale, baterije moraju izbjegavati ekstremne topline, a i sam Apple savjetuje da maknete poklopac telefona ako primijetite da se zagrijava tijekom punjenja.
“Posebno je važno izbjeći izlaganje uređaja temperaturama višim od 35 stupnjeva Celzijevih, koje mogu trajno oštetiti kapacitet baterije”, naveo je Apple.

Izvor: net.hr/ZDanas