fbpx

KOLUMNA Tko je ovdje lud?!

glava

Mi koji živimo u lijepoj našoj često smo svjedoci nadrealnih situacija međutim posljednja događanja spadaju u sferu totalnog apsurdistana.

Postalo je pravilo da optuženici za počinjenje najtežih kaznenih djela iz najviših društveno-političkih struktura obilato koriste inertnost institucija sistema, nastavljaju obnašati svoje funkcije pritom još glumeći žrtve.

To je poprimilo tolike razmjere da se u svečanoj loži Hrvatskog nogometnog saveza na EURU u Francuskoj našli Zdravko Mamić i Damir Vrbanović optuženi za izvlačenje novca preko offshore kompanija i utaju poreza, Tomo Horvatinčić koji je skrivio nekoliko nesreća sa smrtno stradalima i teško unesrećenima te Davor Šuker koji je imao brojne kontakte sa kladioničarskom mafijom.
Baš lijepo društvance.

Zdravko Mamić u svojim deliričnim ispadima za „progon“ koji se nad njim vrši optužuje politiku, komuniste, krvoloke…
U njegovim istupima ima svega i svačega svakojakih izljeva besmislica samo kako bi se izbjeglo ono bitno, meritum stvari.
Odakle mu pravo da privatizira NK Dinamo inače udrugu građana kupuje i prodaje igrače, postavlja i smjenjuje trenere ?

Kako je moguće da je on kao izvršni predsjednik kluba imao ugovore sa igračima i zarađivao na njihovoj prodaji ? Postoji li eklatantniji primjer sukoba interesa i kršenja zakona ?

Odakle mu pravo da privatizira hrvatsku nacionalnu vrstu, određuje tko će se u nju pozvati, postavlja i smjenjuje trenere, dovikuje iz lože svom treneru kako da vodi momčad ?

Zašto je otvarao račune preko offshore tvrtki u poreznim oazama? Koje je porijeklo milijunskih iznosa na tim računima ?

Na ta pitanja Zdravko Mamić ne daje odgovore. Ako ga netko slučajno priupita za nešto od toga onda dobije odgovor tipa da je smeće podmuklo, da je zmazan , prljav, smrdi i neškolovan !? Pa više nitko i ne postavlja takva pitanja. A i zašto bi oko Mamića je sve svima jasno, osim predsjednici.

Za nju je Mamić nevin dok se ne dokaže suprotno. I Kalmeta isto tako. Sve te optužbe za organiziranje zločinačkog udruživanja, izvlačenje novca tko zna jeli to istina. Doduše novac fali, pohapšeni su njegovi podređeni među kojima i najbliži suradnici-državni tajnici ali postupak je u tijeku, pričekajmo. Sada organizirano djeluju na odugovlačenju postupka pa nije moguće donijeti čak niti odluku o pravomoćnosti optužnice. To je normalno. Prvo što nekome nevinom padne na pamet kad se nađe na sudu je kako što više otezati sa postupkom.

U međuvremenu dok je još uvijek nevin Kalmetu su izabrali za predsjednika ŽO HDZ-a. I to je normalno. Tko i što bi bili Željko Šoša, Joso Nekić, Petar Špika i slični da nije ovog i ovakvog lokalnog HDZ-a ?
Kako kaže predsjednica za sve vrijedi presumpcija nevinosti. Institucije trebaju odraditi svoj posao.
Koliko je ono Horvatinčić skrivio nesreća ?
Koliko je bilo smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u tim nesrećama ?
Koliko je Horvatinčić zbog toga odležao u zatvoru ?
Rade institucije.

Eno pohapsili su vinovnike nerada u Francuskoj koji su bacili 10-ak baklji u teren. Iako mi nije jasno po kojem osnovu budući da teritorijalnu nadležnosti za to djelo ima francuska policija i sud niti mi je jasno o kojem se tu kaznenom djelu radi. Završili su na 30 dana u zatvoru.

Za njih ne vrijedi presumpcija nevinosti. Prije nego su se uopće doznala imena počinitelja znalo se da su djeca jugoficira. Predsjednica ih je ponavljajući fraze svog prijatelja Zdravka Mamića nazvala orjunašima. Nakon incidenta Na otoku Ugljanu, bacanja kamena na vilu u kojoj se odmarao Rakitić predsjednica se ispravila nisu orjunaši nego teroristi. Iako se ne zna ni počinitelj ni motiv tog čina predsjednica zna. Ne treba tu ni policija ni sud da se dokazuje. To treba samo za uglednike poput Mamića, Horvatinčića, Vrbanovića, Šukera, Kalmete, Livakovića… ne za stoku sitnog zuba.

Ubijajte, kradite, izdajte i nacionalne interese ako treba samo nemojte za Boga miloga svoj revolt izražavati paljenjem baklji na utakmici. Onda će te završiti u zatvoru. To je najveći mogući krimen u ovoj državi.

Tko je ovdje lud?!