fbpx

Plenković na udaru zbog Kalmete, odbrusio Jovanoviću: “Neka SDP pogleda u svoje dvorište”

Druga sjednica novog saziva Sabora, devetog po redu, počela je aktualnim prijepodnevom. Ovoj sjednici prethodila je konstituirajuća, nikad duža, koja je trajala od 14. listopada do prošlog četvrtka.

12:00 SDP-ov Željko Jovanović komentirao je novu optužnicu protiv Božidara Kalmete.

” S obzirom na vaš slogan vjerodostojno i vašu želju da se odmaknete od prošlosti HDZ-a, pitam se jeste pozvali Kalmetu na razgovor i zatražili da da podnese ostavku”, kaže Jovanović te pita Plenkovića je li gledao Kalmetin film koji će “osvojiti Oscara za najgori film”.

“On nije zastupnik u Saboru, nije član Predsjedništva HDZ-a, gradonačelnik je 3,5 godine. Postoji presumpcija nevinosti, bilo je slučajeva da je rađen veliki pritisak na dužnosnike, a dobili su kasnije oslobađajuće presude”, kaže Plenković. Dodao je neka SDP pogleda u svoje dvorište jer i oni imaju optuženih gradonačelnika.

11:15 Predrag Matić je pitao Plenkovića o obećanjima koje je dao na sjednici vlade u Vukovaru.

“Pustili ste suzu za Vukovar i to pozdravljam. Ali dva dana prije sjednice u veliku obitelj pučana primili ste stranku koja je nasljednica Šešeljeve stranke”, kaže Matić.

“Temeljito su analizirali njihov program, status, ciljeve. Dio izaslanstva bio je i Miro Kovač. Stav HDZ-a o pridruženom članstvu je vrlo jasan. Bili smo suzdržani u petom mjesecu, a to smo ponovili i na sjednici političke skupštine EPP-a 15. studenog”, kaže Plenković.

10:45 Josip Đakić pitao je Medveda kada će početi javna rasprava o Zakonu o braniteljima i predviđa li se kakav prijedlog zaštite branitelja od progona poraženih struktura.

“Izrada teksta je završena. U postupku je usklađivanje a cilj je puna zaštita digniteta Domovinskog rata, stradalnika, branitelja i njihovih obitelji. Plan je u prosincu prijedlog teksta zakona uputiti u raspravu2, odgovorio je Plenković.

10:30 Ministar Tomislav Tolušić rekao je, govoreći o uvozu jeftine hrane, da službene kontrole u domaćoj proizvodnji postoje od samog početka.

“Nema robe koja je van zemalja EU da uđe na tržište, a da nije pregledana. Kad govorimo o robama iz EU, to se ne smatra uvozom i tu Ministarstvo poljoprivrede radi analizu nasumično”, rekao je.

10:15 Drago Prgomet pitao je Plenkovića kako komentira uhićenja hrvatskih generala u BiH.

“Činjenica je da su uhićenja stigla dva dana nakon mog posjeta BiH i to je indikativan tajming. Jasan stav Vlade RH je da svaki zločin mora biti procesuiran. Činjenica je da mi nismo bili upoznati s ovim optužnicama. Pružili smo puno konzularnu pomoć našim državljanima i osnovali smo povjerenstvo kojem je na čelu ministar Medved”, kazao je Plenković.

“Usprotivit ću se svim falsifikatima kojim se uznemiruju članovi vlade”, rekao je.

10:00 Željka Josić pitala je Kujundžića je li sanitarna inspekcija postupila po zakonu kada je oštetila ugostitelje? Odgovorio joj je da je zakon jednak za sve te da su vlasnici na vrijeme upozoreni, ali da su i dalje kršili zakon.

9:55 Nikola Grmoja uputio je pitanje ministru Dobroviću o obnovljivim izvorima energije.

“Imamo postojeće obveze koje moramo ispuniti. Problem je vezan uz način integracije obnovljivih izvora. Isplaćuje se pojedinim proizvođačima visoki iznos, koju kasnije prodaju opskrbljivačima. Problem je neravnoteža jer je broj ugovora u porastu. Treba mijenjati zakon”, kazao je Dobrović.

9:50 Prvo pitanje Plenkoviću postavio je Milorad Pupovac, koji je zabrinut činjenicom da “na područjima gdje živi velik broj srpskog stanovništa infrastruktura nije dovoljno razvijena”.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda predviđeno je vrijeme za zastupnička pitanja Vladi. Redoslijed je utvrđen ždrijebom, a 41 zastupnik i zastupnica prijavili su pitanja Plenkovićevoj vladi. Bit će ovo prvo aktualno prijepodne nove vlade HDZ-a i Mosta. Sabor će zasjedati do Ustavom propisanog roka, 15. prosinca.

Najvažniji dokument koji se očekuje je proračun.

Prijedlog izmjena i dopuna proračuna za ovu te projekcije za 2017. i `18. godinu, uvršten je u dnevni red, a da se na proračunu ozbiljno radi, rekao je u prošlotjednom intervjuu Media servisu ministar financija Zdravko Marić:

“Prihode još nemamo sačinjene. Oni će ovisiti o makroekonomskim projekcijama i poreznoj reformi. Ciljani deficit za iduću godinu će biti najviše 2 posto BDP-a”.

Index.hr/ZDanas