fbpx

Macron i Le Pen pošteno se izvrijeđali u zadnjoj debati prije izbora

KANDIDATKINJA krajnje desnice Marine Le Pen i proeuropski centrist Emmanuel Macron razmijenili su u srijedu navečer žestoke udarce u velikoj televizijskoj debati, četiri dana prije drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora.

U debati koja je trajala više od dva sata, voditelji su jedva mogli doći do riječi dok su se dvoje kandidata obrušili jedno na drugo agresivnije nego ikad dosad u predizbornoj kampanji.

“Macron je kandidat divlje globalizacije, uberizacije, nesigurnosti, socijalne brutalnosti, rata svih protiv sviju, gospodarskog pustošenja posebice naših velikih tvrtki, komadanja Francuske radi moćnih gospodarskih interesa, plemenizacije”, napala je Le Pen.
“Bankar koji se ceri” i visoka svećenica straha”

“Govorite besmislice, vaša strategija počiva na lažima”, uzvratio je kandidat pokreta En Marche! (franc. Naprijed!) i optužio je da bi njena politika dovela do građanskog rata. “Vi ste nasljednica sustava koji se desetljećima hrani bijesom Francuza”, dodao je Macron o Le Pen koju je nazvao “visokom svećenicom straha”.

Le Pen ga je pak prozvala da je “bankar koji se ceri”, da bi bio “mekan prema islamskom terorizmu” te da bi s njim kao predsjednikom Francuska bila u podređenom položaju prema svom moćnom susjedu, Njemačkoj. “Europu će voditi žena – ili ja ili gospođa Merkel”, ocijenila je Le Pen.

No Macron je tijekom temeljito diskrditirao njen program, pogotovo kad je riječ o gospodarstvu, i obranio svoju glavnu ideju: da Francuskoj treba više Europe, ne manje, više, a ne manje otvorenosti i promišljen, a ne instinktivan odgovor na terorističku prijetnju.

Dvije vizije Francuske ne mogu biti različitije

Četiri velike teme dominirale su debatom koju je pratilo nekoliko milijuna gledatelja.: gospodarstvo, terorizam, obrazovanje i Europa. A dvoje kandidata ponudilo je vizije Francuske koje ne mogu biti različitije, kao ni njihov stil, piše CNN.
Njihovi programi su na suprotnim stranama, liberalnoj i proeuropskoj za Macrona i protuimigracijskoj, protueuropskoj i protusustavnoj za Marine Le Pen, uz zatvaranje granice, gospodarski protekcionizam i napuštanje EU i NATO-a.

Macron se najviše sviđa mladim, urbanim ljudima, srednjoj klasi i poslovnim krugovima, a Le Pen privlači ruralno stanovništvo i one kojima je dosta nezaposlenosti.

Predsjednik Francois Hollande je ocijenio da se “ne radi samo o dvije različite osobe i dva plana, već o dvije koncepcije Francuske, Europe i svijeta”.

Macron pobjednik debate i favorit na izborima prema anketama

Prema anketi koju je odmah nakon debate proveo francuski BFMTV, 63% gledatelja smatra da je Macron bio uvjerljiviji od Le Pen. Isto smatraju i novinari i analitičari koji su pratili debatu. Le Figaro je opisao nastup Le Pen kao “strategiju totalnog rata koja se sastojala od bombardiranja njenog protivnika bez prestanka” u debati “bez presedana po brutalnosti”. Le Monde je ocijenio da je Macron “opetovano prokazivao ‘besmislice’ kandidatkinje Nacionalne fronte – često s pravom”.

Macron, pobjednik prvog izbornog kruga, prema anketama je također favorit za drugi krug u nedjelju 7. svibnja. Istraživanja javnog mnijenja daju mu oko 60 posto glasova, iako se smanjuje razlika između njega i vrlo ofenzivne Marine Le Pen.

Dvoje kandidata trebaju uvjeriti brojne neodlučne birače da im daju podršku, a postotak suzdržanih kreće se oko 18%, javlja BBC.