fbpx

MLADI INOVATORI IZ STRUKOVNE ŠKOLE VICE VLATKOVIĆA Predstavili projekt holograma koji u sebi ima ugrađene zvučnike te LED televiziju

Škola nije nikada dosadna – složili su se učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru koji su u srijedu predstavili svoje najnovije inovacije. Među izloženim projektima ovih mladih kreativaca su električni karting, hologram i pametna brava na kojima su pod mentorstvom profesora Ante Ivanca i Pave Štimca radili oko šest mjeseci.
Autori električnog kartinga su Andrej Kovačević, David Stojak, Kristian Nimac i Tomislav Čolak, učenici 3. i 4. razreda, za koji kažu da je idealan za vožnju u zatvorenim prostorima jer nije bučan. Kako to izgleda u praksi, demonstrirali su jučer na parkiralištu svoje škole gdje, vozeći svoj izum, nisu ometali svoje kolege na nastavi.
Pametna brava ujedno je i zaštitna jer je za njeno otvaranje potrebno skenirati vlastiti otisak prsta, a moguće je dodati nove ili ukloniti postojeće otiske. Njezini inovatori su Valentino Vukelić, Mihovil Baričević i Toni Denona.
– Palo nam je na pamet kako nitko nema takav proizvod koji dobro funkcionira pa smo odlučili napraviti bravu s jednim sučeljem kako bi se to moglo primijeniti za četiri do pet godina kao finalan proizvod na tržištu. Brava je standardnih dimenzija i može se ugraditi u svaka vrata, a svaki je otisak povezan imenom osobe tako da prilikom otključavanja brave na LCD se ispiše ime osobe koja ju je otvorila – rekao je Baričević.
Brava je tek prototip i učenici imaju mnogo ideja koje bi se mogle primijeniti, a cilj im je napraviti gotov i kvalitetan proizvod koji će na neki način pomoći državi.
Zadnji predstavljeni projekt je hologram koji u sebi ima ugrađene zvučnike te LED televiziju uz pomoć koje se dobiva slika. Hologram su izradili učenici Mate Burazer i Frane Krmpotić koji su promatrali nove trendove i tehnološki napredak i primijenili ih u praksi.
-Naša koncepcija nastave je da se stručno-teorijska nastava realizira kao praktična jer djeca najbolje uče radeći. Kroz projekte smo im dali mogućnost da iskažu svoju kreativnost i ideje. Takav oblik nastave je budućnost obrazovanja – istaknuo je ravnatelj škole Tihomir Tomčić koji ne skriva ponos na svoje učenike i nastavnike.

 

Zadarski.hr/ZDanas