fbpx

NOVA DRAMA U AGROKORU Dobavljači prijete obustavom sve robe Konzumu, dali rok od 7 dana

Danas je u prostorijama Kraša održan sastanak Koordinacije proizvođača i dobavljača, na kojem su usuglašeni stavovi i zahtjevi dobavljača, koji ako ne budu ispoštovani do kraja svibnja, slijedi obustava isporuke sve robe Agrokoru, odnosno Konzumu.

Dobavljači, između ostalog traže da se dugovi za novoisporučenu robu treteraju jednako kao novi krediti, odnosno da dobiju status najstarijih tražbina, te se traži da Agrokor dogovori novo financiranje.

Ovo su njihovi zaključci:

1. Koordinacija proizvođača i dobavljača traži da se pomakne datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine).

2. Oformljen je radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv financijskih institucija zbog prikrivenog financiranja koncerna Agrokor.

3. Traži se službeno tumačenje saborskog Odbora za zakonodavstvo da sve obveze prema dobavljačima za isporučenu robu nakon 10. travnja 2017. godine imaju jednak status kao što imaju i banke za nova kreditiranja – tzv. senior status.

4. Traži se formalno očitovanje izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

5. Traži se od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.

6. Proizvođači i dobavljači su suglasni da ukoliko se navedeni zahtjevi ne ostvare do ponedjeljka 29. svibnja 2017. godine, ide nova obustava sve robe.

index.hr/ZDanas