fbpx

SP ATLETIKA Žunić kao sedmi u finale kugle

Hrvatski bacač kugle Stipe Žunić plasirao se kao sedmi u finale Svjetskog prvenstva u atletici, dok je naš drugi predstavnik Filip Mihaljević bio 14. i ostao je bez plasman u nedjeljno finale.

Hrvatski rekorder Žunić sjajno je odradio svoj prvi nastup na svjetskim prvenstvima bacivši već u prvom hicu 20.86 metara, čime je za 11 centimetara prebacio kvalifikacijsku normu.

Zadranin Žunić je tako ostvario svoj cilj, ušao je u finale kao i na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine, a ima i četiri finala na Europskim prvenstvima – dva na otvorenom i dva u dvorani. Najbolji mu je plasman bio četvrto mjesto na EP u Zürichu 2014., a ove je godine bio peti na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Ove godine je Stipe dosegao hrvatski rekord od 21.48 metara i trinaesti je na svjetskim atletskim tablicama ove sezone.
Nažalost, Filip Mihaljević je s hicem od 20.33 metara ostao izvan finala i to za dva mjesta i 22 centimetra. Filip se mučio u prva dva hica u kojima je zabilježio prijestupe, a u trećem je došao do 20.33 metara, što se pokazalo nedovoljno za finale.

Američkom studentu Mihaljeviću ovo je također bio prvi nastup na svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh mu je brončano odličje prošle godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. Njegov osobni rekord iznosi 21.30 metara, s čime bi bio čak treći u današnjim kvalifikacijama.
Najbolji rezultat kvalifikacija imao je Novozelanđanin Thomas Walsh (22.14), Nijemac David Storl je bacio 21.41, a Poljak Michal Haratyk 21.27 metara. Olimpijski prvak Amerikanac Ryan Crouser, koji je ove godine bacio 22.65, u finale je ušao kao šesti s 20.90.

Finale muške kugle je na rasporedu u nedjelju navečer.

ZDdanas