fbpx

Za HGSS sezona spašavanja tek počinje

Dok se čekaju moguće izmjene zakona i novo ustrojstvo prema kojemu bi Hrvatska gorska služba spašavanja mogla naplaćivati usluge helikopterskih spašavanja – na sastanku u Ministarstvu financija dogovoreno je da će se do kraja godine naći prijeko potreban novac za obnavljanje dotrajale opreme.

Najavljena su i veća izdvajanja od igara na sreću u 2018. godini. Time je zadovoljan Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, službe koja je uz vatrogasce i pilote protupožarne eskadrile ljeti zasigurno jedna od najopterećenijih službi. A kako je protekao dosadašnji dio turističke sezone kada je riječ o spašavanjima na zadarskom području? Statistički gledano pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja sezona tek počinje. Naime kad padne žega slijedi ono što ih najviše zabrinjava – akcije po stijenama – kaže pročelnik zadarske stanice Maksimilijan Babić: Akcije koje se događaju na penjalištima na visokim stijenama, a sada je to baš sezona, kad padnu vrućine, kad se ljudi odluče u te duge smjerove… A što se pak tiče same sezone za razdoblje srpanj-kolovoz: Tu su više akcije i intervencije zbog dehidracije, iscrpljenosti, sama nepripremljenost planinara, hodača, turista, koji se odvaže kretati po Velebitu i ostalim našim bespućima. I to nerijetko potpuno nepripremljeni pa umjesto uživanja u prirodi završe u našim informativnim emisijama: Isto se tako susrećemo mi i naši kolege s turistima koji kreću u japankama, nedavno smo imali situaciju pod Velebitom za vrijeme jake bure kad je bura otpuhala dvoje stranih državljana na malome gumenome plovilu.

A vlastito plovilo adekvatno za njihove potrebe itekako bi dobrodošlo HGSS-ovcima za akcije na otocima kakvih je nažalost bilo i ove godine na zadarskim otocima primjerice Dugom otoku i Sestrunju – navodi Babić: Sam postupak organiziranja prijevoza pripadnika HGSS-a na otoke traje nekih do pol sata ili 40 minuta ovisno o raspoloživosti plovila Pomorske policije odnosno Lučke kapetanije zadarske. I ta će tema zasigurno naći mjesta u budućoj organizaciji naše službe spašavanja.

Izvor: HRT