fbpx

DRŽAVNI REVIZORI U ŠKABRNJI Načelnik Bubnjar: Sebi i zamjenici sam isplatio 792.120 kn jer sam pomogao Općini!

Čini se da su državni revizori koji su mjesecima češljali poslovanje Škabrnje, jedne od najsiromašnijih hrvatskih općina, mnogo zabrinutiji zbog svojeg nalaza izuzetno aljkavog i nezakonitog poslovanja nego načelnik općine Nediljka Bubnjara (HDZ), koji je odgovoran za takvo stanje. Nalaz je države revizije, dakako, nepovoljan, a mišljenje je dostavila Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, što Bubnjara, inače tokara, koji općinu vodi treći mandat (drugi uzastopno) previše ne brine. Kaže nam da nije imao izbora nego raditi nezakonito, pa je za sve spreman odgovarati.

Načelnikov dug

Među sumnjivim svotama jedna je od koje “boli glava”, a odnosi se na 2,665 milijuna kuna potraživanja. Jedna trećina te svote zapravo su potraživanja od načelnika općine (u većem dijelu) i od njegove zamjenice (190.000 kuna). Putem kreditne kartice i čekova oni su digli 792.130 kuna gotovine. Općinsko vijeće svotu je odobrilo za realizaciju nekih projekata, usluga konzultiranja i lobiranja, a njegovoj zamjenici – kao nenamjenske pozajmice. Projekti na koje je novac potrošen trebali su biti realizirani do kraja 2016. godine, ali nisu do danas.

Istodobno, imaju dospjelih i nepodmirenih obveza od 2,3 milijuna kuna, na što su platili gotovo 400.000 kuna zateznih kamata. Dakle, načelnik podmiruje obveze općine skupim kratkoročnim kreditima, a istovremeno pozajmljuje samom sebi općinski novac za namjene koje nisu u funkciji poslovanja općine. Isto tako, komunalnom poduzeću u svojem vlasništvu dali su zajam od 650.000 kuna, a unatoč tome, nad njim je pokrenut stečajni postupak jer nisu poduzimane mjere naplate od dužnika. Ni tu nije kraj. Vlastitu pozajmicu nisu prijavili u vjerovničku masu stečajnog postupka.

Škabrnja je naselje s dva naselja i ukupno 1788 stanovnika, njezin godišnji proračun iznosi do sedam milijuna kuna, no izvorni prihodi su vrlo skromni (do 1,5 milijuna), jer su većina razni oblici pomoći s državne razine.

Deset zaposlenih Unatoč tome imaju 10 zaposlenika i načelničku plaću od oko 9500 kuna. Inače, rashodi za zaposlene teški su gotovo milijun kuna, za stotinu tisuća kuna više od proračunom planiranih, što i nije toliki problem. Veći je što su za 630.000 kuna premašili propisanu svotu, odnosno 20 posto od iznosa osnovice vlastitih prihoda.

Nema popisa imovine

Aljkavo je obavljen popis imovine, nema podataka o dugotrajnoj imovini, nije ustrojena evidencija korištenja službenog vozila. Iz blagajne je isplaćeno 17.000 kuna naknada troškova putovanja, a nema obrazloženja, izvješća s puta niti druge dokumentacije koja bi opravdala svrhu.

Rashode za reprezentaciju (konzumacija jela i pića i usluge cateringa) u iznosu od 78.000 kuna evidentirali su na temelju računa, bez naznake poslovnog događaja i svrhe, odnosno ugošćenih osoba. Račun za telefoniju im je gotovo 50.000 kuna, od čega 40.000 kuna otpada na mobitele. Načelnik koristi dva. Kaže nam zato što mu je jedan “098”, a drugi “091”.

Zanimljivo je da su od tekućih donacija školstvu dali samo 345 kuna, za kulturu je otišlo 34.000 kuna, ali je zato lokalni NK Škabrnja dobio 183.000 kuna. Istovremeno ni kune nisu dali Crvenom križu i HGSS-u iako su u proračunu imali predviđena sredstva od 5000 kuna.

“Dio smo vratili”

Državni revizori zaključili su da financijski izvještaji ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja i stanje imovine i obveza. Poslovanje u znatnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima. Ono što je zanimljivo je to da se revizija u ovoj općini obavljala i 2008. godine, kad ju je vodio isti načelnik. Tada su utvrđene identične nepravilnosti koje se odnose na popis imovine i obveza, blagajničko poslovanje itd., i sve su, navode revizori, ponovljene 2016. godine.

Načelnik Bubnjar prihvaća sve što oni navode, ali sada opet obećaje da će ubuduće postupati po zakonu. Kaže da je do srpnja vratio 45.000 kuna pozajmice, a zamjenica 24.550 kuna. Novac su Klubu pozajmili jer su imali ambicije za ulazak u Treću nogometnu ligu i obećanje sponzora o doniranju 40.000 kuna godišnje, pa se očekuju ta sredstva.

“Nezakonito je, ali…”

– Naslijedio sam četiri milijuna kuna dugova, a naš izvorni proračun je 1,4 milijuna. U tim uvjetima morao sam poslovati četiri godine, smanjiti obveze, i još nešto raditi, kao što se to očekuje od načelnika. Zato sam morao pribjegavati improvizacijama, iako sam bio svjestan da su to nepravilnosti.

Na primjer, prijeti ovrha od 600.000 kuna, a ja na računu imam 200.000 kuna. Moram podići novac, inače nema plaća nekoliko mjeseci. Nije se moglo drukčije. Osim toga, digla se ta akontacije za lobističke usluge za projekte u vrijednosti desetaka milijuna eura, to nije realizirano, ali je aktualno. Ostalo je nekih 250.000 kuna za povrat i to se rješava – kaže nam načelnik Bubnjar.

Napominje da je bio “svjestan rizika nepoštivanja zakona”, ali da je to bio jedini mogući način poslovanja.

– Najvažnije je da novac nitko nije odnio, on je tu, meni je savjest mirna i spremna sam se s tim suočiti u svakom trenutku i odgovarati – uvjerava Bubnjar.

Na pitanja o nepravilnostima vođenja evidencije službenih putovanja i reprezentacije, kaže da su to “mali propusti” i da je kao načelnik općine prisiljen stalno biti na putu i omogućiti da sve normalno funkcionira.

ZDdanas/Zadarski.hr