fbpx

POPLAVA UNIŠTILA SOLANU NIN “Propalo je dvije trećine berbe, bili smo prvi na udaru”

Nevrijeme koje je u ponedjeljak pogodilo Zadar i okolicu uzrokovalo je golemu štetu, a i dalje je najkritičnije u Ninu, gdje je u utorak ujutro stigla vojska s amfibijom.

Poplava je gotovo u potpunosti uništila solanu Nin, a propalo je više od dvije trećine berbe čija je vrijednost oko 1,5 milijuna kuna. Zbog prodora brane, solana u Ninu prva se našla na udaru vode.

Razgovarali smo s vlasnikom ninske solane, Damirom Oštrićem, koji nam je rekao da upravo čekaju procjenitelje štete da pogledaju kolika je ukupna šteta koju je poplava prouzrokovala i da sastave zapisnik. Potom, kaže nam, planiraju prijaviti štetu koja je vjerojatno višemilijunska.

Poplavljeni upravna zgrada, muzej, skladište

“Jučer je velika bujica probila brane i sva voda iz unutrašnjosti prošla je kroz našu solanu, tako da je upravo ona bila prva na udaru i najviše je oštećena. Sve je potopljeno, počevši od skladišta, upravne zgrade, muzeja, kuće soli. Naše pumpe za odvodnju voda nisu dovoljne, pa tražimo pomoć komunalaca i vatrogasaca da izvuku tu vodu.

Sva se voda zadržala, pa ćemo štetu na samim bazenima vidjeti tek kad je izvučemo. Pitanje je što je uopće ostalo od njih i je li sve sravnjeno, što bi vrlo lako mogao biti slučaj”, kazao je Oštrić.

Dodao je kako moraju u osam dana popisati svu štetu i onda će vidjeti koliko im je država voljna pomoći u obnovi.

Vrijednost uništene soli je oko 1,5 milijuna kuna

Solana ima 25 stalno zaposlenih radnika koji trenutno rade na ispumpavanju vode, a ovog ljeta ih je radilo i preko 40 jer su sezonski dodatno zapošljavali školarce i studente, budući da im je sezona bila rekordna. Nažalost, oko dvije trećine soli uništila im je poplava. Vrijednost toga je, kako navodi, oko 1,5 milijuna kuna.

Ono što im je sad hitno potrebno su mobilne pumpe koje nisu vezane za struju, budući da u solani nema struje jer su vodovi mokri i ne mogu se uključiti. Također im je potrebno još ljudi da se sve očisti i popravi te da se vidi je li ostalo još što od zidića, a treba se očistiti i mulj kojeg je nanijela voda.

Kaže kako ne zna kad bi solana ponovno mogla biti u funkciji, no nada se da će biti spremna do ožujka, kada kreće nova sezona.

“Mi smo sad berbu završili, ostalo je nešto soli na hrpi, no više od dvije trećine soli odnijela je voda. Do iduće sezone, tamo negdje do ožujka-travnja, imamo vremena sve dovesti u red što se tiče samih polja. Ove smo godine imali rekordnu sezonu”, dodao je Oštrić.
Nestašica ninske djevičanske soli mogla bi se osjetiti i u Japanu

A s obzirom na to da mu je uništeno dvije trećine berbe, pitali smo ga hoće li to uzrokovati nestašicu soli u Hrvatskoj.

“Neće, ima soli sa svih strana. Međutim, nedostajat će cvijeta soli. To je tzv. kavijar soli, a zovemo ga još i djevičanska sol. To je najfinija, najbolja i najčišća sol kojom se jelo soli kad je već gotovo. Od cvijeta soli se napravi jedan posto ukupne soli. Dok se obična sol taloži na dno bazena, cvijet soli kao fini kristal ostaje na površini bazena i ubire se rukom i drvenim mikronskim sitima poput latice cvijeća”, rekao je Oštrić.

Osim u Hrvatskoj, nestašica djevičanske soli mogla bi se osjetiti i u Japanu. Naime, ninskoj solani je najveće izvozno tržište Japan, a upravo oni uvoze isključivo cvijet soli iz Nina.

“Kako nam je japansko tržište najjače, moguće je da oni osjete taj nedostatak najfinije soli, a osim Japana, sol izvozimo svugdje pomalo, od SAD-a, Njemačke, Austrije, Poljske, Slovačke. No, oni najviše uvoze klasičnu sol”, zaključio je Oštrić.

Index.hr/ZDanas