fbpx

Američki državni tajnik nazvao Trumpa “debilom”, ovaj ga pozvao na “dvoboj inteligencije”

AMERIČKI predsjednik Donald Trump predložio je u intervjuu da on i njegov državni tajnik Rex Tillerson usporede IQ test, nakon što ga je ovaj ranije navodno nazvao debilom.

Naime, posljednji u nizu skandala vezanih uz Trumpovu Bijelu kuću nastao je kada su američki mediji objavili svjedočanstva više dužnosnika Bijele kuće da je državni tajnik Rex Tillerson na jednom sastanku u srpnju opisao predsjednika Donalda Trumpa kao debila.

Tillerson zgrožen Trumpovim lupetanjem

Tri neimenovana dužnosnika potvrdila su da je Tillerson, na kraju napetog sastanka u Pentagonu, dan nakon sastanka Trumpovog tima za nacionalnu sigurnost u “sobi za situacije” Bijele kuće.
Predsjednik SAD-a na tom je sastanku šokirao svoje savjetnike, od kojih su neki istaknuti bivši generali, sugestijom da će smijeniti vrhovnog američkog zapovjednika za rat u Afganistanu i usporedbom promjene strategije u najduljem ratu u kojem se SAD trenutno nalazi s renovacijom luksuznog restorana u New Yorku koju je proveo kao biznismen.

NBC je u tom članku opisao iznimno napete odnose između Tillersona i Trumpa – izgleda da je, osim što je nazvao svog nadređenog “debilom”, Tillerson nakon sramotnog Trumpovog govora pred američkim udruženjem izviđača, bio toliko zgrožen da je zaprijetio da se neće vratiti u Bijelu kuću iz rodnog Texasa, gdje je u to vrijeme bio na vjenčanju sina. Isto tako, nakon Trumpovog kontroverznog komentara na neonacistički prosvjed u Charlottesvilleu u kojem je ubijena antifašistička protuprosvjednica, Tillerson se ogradio odgovorom da “predsjednik govori u svoje ime”.

Pence i Mattis nagovorili Tillersona da ne da ostavku

Prema svjedočanstvima nekoliko dužnosnika, potpredsjednik Mike Pence i ministar obrane James Mattis morali su intervenirati i nagovarati Tillersona da ne da ostavku, budući da bi to dodatno uzdrmalo Bijelu kuću koja je u nešto više od pola godine ostala bez neviđenog broja visokih dužnosnika, bilo zato što ih je Trump smijenio ili jer su sami dali ostavku.

Trump i Tillerson su se za to vrijeme iza zatvorenih vrata sukobljavali oko strategije za Iran, Afganistan, Katar i Sjevernu Koreju, a te su tenzije sada procurile u javnost. Trump je tako prije nekoliko dana javno – preko svog Twitter računa – osporio Tillersonove napore za diplomatsko rješenje krize s Pjongjangom. “Rekao sam Rexu Tillersonu, našem divnom državnom tajniku, da trati svoje vrijeme pokušavajući pregovarati s Malim Čovjekom Raketom (Trumpov nadimak za Kim Jong-una)… Uštedi svoju energiju, Rex, mi ćemo učiniti što treba učiniti”, napisao je Trump, otkrivajući tako potpuni krah komunikacije i oblikovanja politike u svojoj administraciji.

Trump: To su lažne vijesti, ali možemo usporediti IQ testove

Tillerson je na pitanja novinara odbio potvrditi ili demantirati da je nazvao predsjednika debilom, odgovarajući da se neće baviti takvim “sitnim stvarima”, ali je zato odlučno negirao da razmišlja o ostavci, dodavši da je on dio tima koji želi “učiniti Ameriku ponovo velikom”.

Trump je pak u novom intervjuu za Forbes rekao kako “misli da je to (vijest o Tillersonovoj uvredi) lažna vijest”, da bi odmah potom proturječio sam sebi: “Ali ako je to napravio, pretpostavljam da ćemo morati usporediti IQ testove. I mogu vam reći tko će pobijediti.” Unatoč tome, konstatirao je da on i državni tajnik imaju “vrlo dobar odnos”. “Nekad bih htio da bude malo oštriji. Ali osim toga, imamo vrlo dobar odnos”, naglasio je Trump.

Osim odnosa s Tillersonom, Trump je u ovom intervjuu, naslovljenom “Unutar Trumpove glave”, najavio “fantastični” zakon o ekonomskom razvoju, za koji je naveo da “nitko ne zna za njega”, a koji bi financijski kažnjavao američke tvrtke koje sele poslovanje u inozemstvo i nagrađivao one koje ostanu u SAD-u.

Index.hr/ZDanas