fbpx

INSPEKCIJA SUPERNOVE Najavljena provjera stabilnosti tla na kojem je centar izgrađen

Posljedice i problemi koje je uzrokovala ogromna količina padalina na zadarskom području 11. rujna ove godine i dalje su u fokusu žitelja Zadra i šire okolice. Naime, poznato je kako je najveći zadarski centar Supernova zapošljavao preko 500 djelatnika, pa se mnogi pitaju što se zapravo događa oko samog centra.

Radi velikog interesa javnosti, uprava Supernove je organizirala i press konferenciju za medije u utorak 26. rujna, dakle, 15 dana nakon poplave. Na samoj pressici nisu se čuli odgovori na mnoga pitanja. Zapravo, čuli smo svega nekoliko općih odgovara, uz podatak kako će centar biti otvoren u studenom.

Ni tada, kao ni danas, nismo uspjeli doznati kolika je šteta na centru, međutim, iz ministarstva graditeljstva redakciji portala Index.hr je, nakon postavljenog upita, odgovoreno kako će građevinska inspekcija napraviti provjeru građevine.

Ministarstvo po prvi put spominje ‘stabilnost tla’
Index je resornom ministarstvu poslao upit s pitanjima o možebitnim kontrolama i inspekcijama zadarske Supernove, a u odgovoru kojega su dobili, po prvi put se spominje ‘stabilnost tla’, kao i sigurnost od opasnosti za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu i druge građevine.

Naime, kao što se do sada već špekuliralo u javnosti, prema informacijama ljudi koji su radili na sanaciji poplavljene garaže Supernove, nakon poplave, došlo je do urušavanja dijela temelja i nosivih zidova u samom dnu centra, odnosno u garažnom prostoru. Međutim, iz Supernove su takve informacije demantirali u danima nakon poplave.

“Sukladno Zakonu o gradnji vlasnik građevine je odgovoran za njezino održavanje te u slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu, vlasnik građevine je dužan poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja.

Građevinska inspekcija obavit će provjeru postupanja vlasnika građevine vezano za održavanje građevine odnosno otklanjanja posljedica izvanrednog događaja.”, stoji u dopisu kojega potpisuje ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje.

https://www.youtube.com/watch?v=LceS4mkqDtw

Izvor: Index.hr