fbpx

Kako papirnati novac rapidno gubi od virtualnog

Tekući račun otvaramo selfijem, kupujemo pametnim satom, s bankarima komuniciramo videom

Tekući račun otvaramo selfijem, šalter banke zamijenili smo Viberom, pametnim satom za treniranje kupujemo i plaćamo, sa službenicima banke komuniciramo video pozivima… Pametni telefoni potpuno su promijenili način na koji razmišljamo, koristimo slobodno vrijeme, kupujemo i plaćamo račune, kako živimo…

Gotovo pet milijardi ljudi trenutačno koristi mobilne telefone, a počinju se koristiti već u najranijoj dobi. Istraživanje Američke akademije pedijatara pokazalo je kako je 24 posto djece do jedne godine već usvojilo osnovne pojmove pametnog telefona te razgovaralo na njemu, igralo neku igricu ili koristilo neku aplikaciju.

Istraživanje koje je proveo GfK centar za istraživanje tržišta pokazalo je, pak, kako pametni telefoni u Hrvatskoj ima gotovo svaka osoba mlađa od 35 godina. Žene najviše koriste aplikacije za zdravlje i fitness, glazbu i vremensku prognozu, a muškarci koriste poslovne i financijske aplikacije, navigaciju i vodiče te najviše vole čitati o sportu. Tinejdžeri su najčešće na društvenim mrežama i slušaju glazbu. Oni stariji od 35 godina najviše koriste poslovne aplikacije i prate portale s vijestima, a oni stariji od 45 godina skloniji su financijskim aplikacijama, navigaciji i vremenskoj prognozi.

PAMETNI TELEFONI ZNAJU SVE O NAMA

Mogućnosti koje nude pametni telefoni svakoga dana postaju sve nevjerojatnije. Broje naše korake, izračunavaju potrošene kalorije i mjere srčani ritam, a uskoro će, prema procjenama znanstvenika, mjeriti kapacitet naših pluća te će čak moći dijagnosticirati astmu. Prema nekim procjenama, do 2019. korisnici pametnih telefona i tableta će stvoriti gotovo 200 milijardi mobilnih transakcija godišnje.

Već za nekoliko godina svugdje u svijetu bit će dostupna plaćanja pametnim telefonima, a da je budućnost plaćanja sve manje zamisliva s gotovim novcem, govori i norveška inicijativa da gotovinsko plaćanje potpuno nestane do 2020. godine! Trend su, naravno, prepoznali svi – od trgovaca do proizvođača mobilnih uređaja.

Apple i Samsung već neko vrijeme u svoje uređaje integriraju, primjerice, mogućnost beskontaktnog plaćanja, te za transakciju uopće nije potreban pristup bankovnim karticama. “Peglati” karticu samo prislanjanjem na čitač i obaviti kupnju doslovno u sekundi, novi je omiljeni trend u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

PLAĆANJE PAMETNIM SATOM

Koliko se modernom tehnologijom pojednostavljuje život najbolje svjedoči primjer novog pametnog sata Garmin vívoactive 3 u koji je Mastercard® dodao svoju tehnologiju pa ovaj uređaj sportašima i rekreativcima omogućava kupnju, bez da moraju nositi mobilni telefon ili novčanik.

Korisnici mogu plaćati približavanjem svog sata beskontaktnom terminalu na gotovo 6,6 milijuna lokacija diljem svijeta. Podaci o plaćanju unose se u aplikaciju Garmin Connect Mobile (dostupnu za preuzimanje za iOS i Android uređaje) skeniranjem kartice ili ručnim unosom osobnih informacija.

Kad se aplikacija sinkronizira s pametnim satom, plaćanje je moguće. Za plaćanje treba pokrenuti “novčanik” iz izbornika te približiti sat beskontaktnom terminalu.

BESKONTAKTNO PLAĆANJE

Beskontaktno plaćanje koristi se čak šest puta više nego prije tri godine i u potpunosti je zaživjelo u Hrvatskoj. Prije samo tri godine beskontaktno je plaćalo samo 10 posto potrošača, dok je, prema istraživanju MasterIndexa, danas taj broj narastao na gotovo 60 posto!

Mastercard je najavio kako će do kraja ovog desetljeća beskontaktno plaćanje biti standard za POS terminale europskih trgovaca te je sasvim sigurno da će ta brojka dramatično rasti. Iz kompanije kažu da beskontaktno plaćanje polako preuzima primat nad gotovinom čak i u transakcijama do 100 kuna koje su dosad gotovo isključivo bile rezervirane za gotovinu.

Tehnologija se pokazala iznimno učinkovitom u smanjivanju redova u restoranima brze prehrane, ljekarnama, kinima, a zasigurno će uskoro biti prepoznata u javnom prijevozu i ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske. Osim što su praktične, beskontaktne kartice su sigurne. U sebi imaju ugrađenu čip tehnologiju i najnoviji oblik zaštite koja omogućava kreiranje jedinstvenog koda tijekom svake transakcije, čime se rizici prijevara svode na najmanju moguću razinu.