fbpx

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR Večernja scena

Kako smo već ranije najavili ove kazališne sezone u Kazalištu lutaka našoj publici predstaviti ćemo novi program večernje scene za odrasle koji će se održavati jedan četvrtak u mjesecu u večernjem terminu. U ugodnoj atmosferi gledatelji će moći uživati u dramskim predstavama, monodramama, te plesnim i glazbenim produkcijama.
Večernju scenu započinjemo dana 19.10.2017. u 19:00 s novom predstavom „Kaštanka“. Radi se o kooprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar. Premijera u Zadru održana je 15.09.2017. dok premijera u Virovitici slijedi 14.10.2017.

Redateljica i adaptatorica dramatizacije: Vjera Vidov
Igraju:
Kaštanka : Sara lustig
Luka Aleksandrič / Ivan Ivanič : Dominik Karakašić
Fjodor Timofejič : Irena Bausović
Monsieur Georges : Goran Vučko

„Kaštanka“ je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. „Kaštanka“ je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Kaštankin svijet prvenstveno je svijet mirisa (mirisa piljevine, blata, čaja, votke, mesa), ali najvažniji orijentir njezina postojanja je gazda. On je središte njezina svijeta, izvor sigurnosti i pripadnosti. Za to se psić odužuje bezrezervnom ljubavi koja jednako strpljivo prihvaća i milovanja i udarce, i tepanje i psovke. Kada se izgubi i na koncu udomaći kod novoga „gazde“, cirkusanta koji nastupa s uvježbanim životinjama, Kaštanka će se naći u dvojbi: je li bolji gazda koji te ne tuče i hrani, ali uvjetuje svoju ljubav, ili je bolji grub, nepredvidljiv i nepouzdan gospodar koji te voli bezuvjetno, ali „na svoj način“. Dvojba je to u kojoj se nijedan čovjek ne bi volio naći, a Čehov traži da porazmislimo u čemu smo gori od psa, trebamo li se katkad ugledati u pseću ljubav ili ipak prestati ljubavlju nazivati široku paletu odnosa temeljenih na patnji i neslobodi.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta četvrtkom i petkom od 10:30 do 12:30 i on line prodajom na: http://www.klz.hr/repertoar/ulaznice
Cijena ulaznice iznosi 25 kn.
Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 50 % isključivo kupnjom na blagajni kazališta uz predočenje odgovarajuće isprave.