fbpx

MARJANA BOTIĆ POSLALA PISMO BRANKU DUKIĆU Zadar je blokiran zbog loše planiranih radova, a Renata Peroš zapošljava rođake i vlastite zabavljače – gradonačelniče gdje ste?

Zadarska gradska vijećnica Marjana Botić uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Branku Dukiću koje objavljujemo u cijelosti.

Kao gradska vijećnica dužna sam postaviti sljedeća pitanja i probleme u vezi načina na koji funkcionira grad Zadar tijekom turističke sezone i sad nakon nje.

Na nacionalnim televizijama valjda se emitirao nekakav prilog o lijepo obnovljenoj zgradi u Zadru koju je obnovio vlasnik turske tvrtke Dogus za sebe i svoju obitelj jer od jutra ne prestaju poruke da reagiram. Drago mi je da je netko lijepo i sukladno zakonima obnovio jednu vrijednu zgradu i tako uljepšao naš grad.

Smatram da bi svi koji ulažu morali to raditi sukladno hrvatskim zakonima poštujući uz to vrijednosti koje smo (bar nekada) njegovali u našoj zemlji. Osobito to vrijedi za gospodarska ulaganja koja se povezuju sa istim tim vlasnikom Dogus grupe. Inače bih samo napomenula da je i g. Todorić lijepo obnovio Kulmerove dvore; “koristi” koje mi kao građani imamo o toga isto tako pratimo na nacionalnim televizijama.

Koristi od danih i produženih koncesija na davno prije spomenutog ulagača izgrađene marine, ostaviti ćemo za vremena kada će u Hrvatskoj zaživjeti pravna država. Do tada možemo samo reagirati na trenutna pitanja kao što sam recimo dužna kao gradska vijećnica.

Moja reakcija, nije naravno, potaknuta tom lijepo obnovljenom zgradom u Zadru, nego posvemašnjim kaosom koji i nakon teškom stihijom obilježenom turističkom sezonom i dalje opterećuje svakodnevni život mojih sugrađana.

Nakon iscrpljujućih sezonskih gužvi zbog pojačanog turističkog prometa, stihijskog pritiska na javne prostore, te osobito na hitne službe od kojih izdvajam zdravstvene, građani se početkom jeseni ponovno moraju suočavati s blokiranim gradom u kojem je teško živjeti i raditi. Zadar je zadnjih 15-ak dana gotovo blokiran zbog loše planiranih radova na više gradskih prometnica; svakodnevni odlazak na posao, vožnja djece u vrtiće, škole i na razne aktivnosti, odlazak do zdravstvenih ustanova – sve je to u Zadru i dalje iscrpljujući i dugotrajan pothvat.

Rezultat je to potpunog izostanka uvažavanja potreba i mišljenja građana kod donošenja za grad bitnih odluka. Radovi se građanima Zadra nameću premda su većinom svi svjesni da će recimo asfaltne površine “obnovljenih” prometnica biti puno lošije od 47 godina starog, a opet izvrsnog asfalta koji se skinuo na Bulevaru. Građani su također ljuti jer javno poduzeće za održavanje zelenih površina ponovno pila 50-godišnja zdrava stabla i “zamjenjuje” ih puzajućim grmovima. (Valjda se očekuju i puzajući građani kad se to sve radi mimo njihovog znanja i volje?)

Građani su osim komunalnim duboko razočarani i drugim javnim gradskim institucijama: jer nakon izbora novog gradonačelnika gledaju staru direktoricu Narodnog (uh, uh) muzeja kako na namještenim natječajima zapošljava blisku rodbinu i vlastite zabavljače koji se zauzvrat obruše na kolege ulične svirače kao valjda jedine krivce za stihiju na ulicama Zadra ovog ljeta. Gradonačelnik kratko navodi da to nije njegova briga.

Moji kolege i ja se kao gradski i županjski vijećnici zato se zajedno s građanima pitamo što se događa sa gradonačelnikom koji je izabran kao “dobar čovjek” koji će uvesti nove načine upravljanja Zadrom gdje će se mišljenje i potrebe zadrana uvažavati? Gdje ste gradonačelniče dok naši sugrađani i dalje trpe i na svim adresama, uključujući i našu, traže pomoć i reakciju?

Svjesni smo da je HDZ-ova vlast od Domovinskog rata do danas uništila svaku proizvodnju u Zadru, pa je turizam jedino što je ostalo za preživljavanje, stoga trpimo i možemo shvatiti sezonu i ogromne pritiske da je odradimo. Čemu onda sad na jesen opet tako loše isplanirani pritisci na svakodnevni život sugrađana? Zašto kao građani nemamo nikakve informacije o planovima za naš grad kako bi se bar pripremili na sve moguće probleme i/ili na vrijeme mogli spriječiti one koji se nikada nisu ni trebali događati kao što je primjerice pilanje stabala?

Nema Vas Gradonačelniče kad se moraju objasniti započeti radovi na kojima dan nakon otvaranja nema niti jednog ili ima dvoje, troje radnika koji ne znaju što bi radili. U konfekcijskim pisanim odgovorima netko u Vaše ime na stranicama Grada Zadra citira direktore javnih poduzeća u kojima objašnjavaju neobjašnjive greške kojima ponižavaju građane. Nadu vidim(o) u tome da se ipak niste zgurali u reportažu o obnovljenoj privatnoj kući s početka teksta, kako bi to vjerojatno napravio bivši gradonačelnik.

Pozivamo Vas stoga gradonačelniče da se očitujete o problemima Zadra i ponudite neke mehanizme njihova rješavanja. Osobno i kao vijećnici Akcije mladih možemo Vam ponuditi pomoć u onim segmentima u kojima imamo podosta primjedbi: gospodarenje otpadom, planiranje radova, očuvanje zelenih, sportskih i javnih površina uopće…

Vjerujemo da će se nakon predugog razdoblja bavljenjem samom sobom Vaša gradska uprava okrenuti građanima, a Vi kao gradonačelnik Vašoj odgovornosti da osigurate da se kod upravljanja gradom iznad svega poštuju i uvažavaju potrebe sugrađana.

O tome smo već bili dostavili neke prijedloge u vezi uključivanja udruga civilnog društva, a kao politička oporba naveli smo niz prijedloga kao bi se upravljanje javnim i općim dobrom na području Zadra provelo za korist sadašnjih i budućih generacija Zadrana. Od Vas gradonačelniče Dukić uskoro očekujemo očitovanja i puno aktivniji rad na svim spomenutim problemima.

Nadamo se u dobroj vjeri da će te uskoro biti sposobni preuzeti gradonačelničke odgovornosti u punom opsegu jer ovo do sada nije bilo dobro ni dovoljno.

U ime kolegica i kolega iz Akcije mladih i svoje osobno srdačno Vas

pozdravljam,

Marjana Botić