fbpx

Potpisan sporazum o sufinanciranju ribarske luke Biograd na Moru

U Biogradu je upriličeno službeno potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje ribarske infrastrukture luke Biograd na Moru. Sporazum je u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potpisala državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom. Za taj projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u osiguralo je iznos od 1,5 milijuna kuna, s kojima će se omogućiti izrada projektno tehničke dokumentacije potrebne za financiranje cjelokupnog projekta iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine. Podsjetimo, resorno je ministarstvo još u srpnju ove godine osiguralo sredstva za izradu dokumentacije ribarske infrastrukture u lukama Vela Lamjana i Gaženica.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Biograda Ivan Knez. Buduća ribarska luka trebala bi omogućiti uređenje iskrcajnih mjesta za ribarske brodove u luci u Biogradu.

– Prostornim planom Grada Biograda na Moru osigurana je funkcionalnost buduće ribarske luke, koja će po završetku građevinskih radova u infrastrukturnom smislu biti dostupna svim ribarima. Osim toga biogradska luka ima izvanrednu mogućnost komunikacije između ribarskog područja i tržišno usmjerenog dijela luke – rekla je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac

Župan Longin je istaknuo kako će izgradnja treće ribarske luke u Zadarskoj županiji, uz one u Gaženici i Lamjani (Kali), dati potpuno novi zamah ribarstvu, gospodarskoj aktivnosti koja je od iznimnog značaja za zadarsko područje.

– Zadarska županija s razlogom nosi naziv najribarskije hrvatske županije. Gospodarsko korištenje mora, naravno uz njegovu primjerenu zaštitu, jedan je od naših prioriteta, a ribolov tradicionalna djelatnost naših žitelja. Izgradnja nove suvremene ribarske luke više je nego potrebna i sa budućim ribarskim lukama u Gaženici i Lamjani činit će jednu cjelinu. Riječ je o značajnoj investiciji koja će donijeti veliku korist našim ribarima, a koja će biti realizirana temeljem kvalitetne suradnje nacionalne i regionalne razine, i to korištenjem sredstava iz EU fondova – dodao je Longin.

Ravnatelj ŽLU Davor Škibola najavio je izmještanje te gradnju nove trajektne luke u Biogradu.

– Projekt će se vezati na trajektnu luku u Tkonu čija je izgradnja u tijeku, a financiranje završne faze izgradnje luke očekujemo preko europskih fondova, točnije preko Operativnog programa Konkurentost i kohezija. Izgradnjom nove ribarske luke u Biogradu, zajedno s novom trajektnom lukom imat ćemo zaokruženu cjelinu – istaknuo je Škibola.