fbpx

Todorić izbjegao hapšenje, policija privela njegove direktore

Rano jutros pred Kulmerove dvore, rezidenciju obitelji Todorić, stiglo je nekoliko policijskih vozila. U isto vrijeme više od 300 policajaca bilo je na 60-ak lokacija diljem zemlje, najviše u Zagrebu. Pretraživali su se luksuzni domovi 15 osoba koje je istragom obuhvatio DORH.
DORH već mjesecima provodi izvide o Agrokoru, a po svemu sudeći, stiglo je vrijeme i za prva privođenja.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, Ivica Todorić se ne nalazi u Hrvatskoj, a jučer je na svom blogu objavio čak četiri posta.

16:55 Kako javlja televizija N1 uhićeni su i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član Nadzornog odbora Tiska te Alojzije Pandžić, šef Agrokorovog računovodstva.

16:35 Pogledajte u kakvim kućama žive danas uhapšeni Todorićevi ljudi.

16:12 Novinarima se ispred Banskih dvora obratio i drugi odvjetnik Ante Todorića. Rekao je da će se on vratiti čim bude pozvan.

16:04 “Dobro da je DORH napokon reagirao. Nadam se da se uhićenja neće zaustaviti samo na članovima uprave, nego da će proširiti i na institucije i političare koji su pomagali da se ovo sve dogodi”, rekao je Bernardić.

15:30 Razgovarali smo s građanima Zagreba.

15:00 Na pitanje je li došlo vrijeme da se povuče ministar financija Zdravko Marić Plenković je odgovorio – “ne”, a na upit tko je te konkretno pisao lex Agrokor rekao je da ga je pisala Vlada uz pomoć stručnjaka.

14:50 “Ne namjeravam komentirati procese koji su u tijeku. Ja sam i pravnik i legalist. Što se tiče HDZ-a, u našem je interesu da se cijela ova priča rasplete do kraja. Svejedno mi je koje će to tijelo napraviti, ali važno mi je da se temeljito sve istraži i otkriju svi aspekti “, komentirao je Plenković. Dodao je da ne vidi razlog da bilo koji član vlade bude predmetom istrage. Opširnije.

14:42 U Kulmerovim dvorima se nalaze u ovim trenucima Hrvoje Balent, Todorićev zet koji je jedan od 15 osumnjičenih te supruga Ivice Todorića, Marica Todorić.

14:37 “Ante Todorić je promijenio prebivalište jer je iz poslovnih razloga morao otići živjeti izvan Hrvatske”, rekao je novinarima Fran Olujić, njegov odvjetnik.

14:10 HDZ-ova Marija Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

13:50 “Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi”, smatra Maras.

Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi “terminirati” stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

“Očekujem i vjerujem da HDZ ne želi da se sazna istina, pogotovo oko lex Agrokor i kredita HBOR-a Agrokoru, jer su to dvije stvari koje Plenkovića najviše muče i zbog čega blokira rad povjerenstva”, tvrdi Maras.

Poručuje da najvažniji politički cilj SDP-a u idućem razdoblju treba biti onemogućavanje HDZ-a u skrivanju istine od hrvatskih građana, što oni, kaže Maras, pokušavaju učiniti.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje. Opširnije…

13:40 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je ponedjeljak da ne može komentirati istrage i uhićenja u slučaju Agrokor, ali kao član Vlade mora reći da je Vlada do sada učinila sve da se sustav Agrokora stabilizira.

Donošenjem zakona, tzv. lex Agrokor, spasili smo radna mjesta i stabilizirali sve ono što se trebalo dogoditi i negativno se preliti na hrvatsko gospodarstvo, a najbitnije je da se nastavlja proces restrukturiranja i stabiliziranja Agrokora, rekao je Butković novinarima.

13:35 “Gospodin Galić će se braniti istinom, koji će se potvrditi dokumentacijom. Aktivno će se braniti. Nema potrebe da bude pokajnik. On je ozbiljan poslovni čovjek, na čelu jedne od najboljih kompanija u Hrvatskoja, Jamnice. On ima obvezu govoriti istinu i ništa neće skrivati”, rekao je novinarima odvjetnik Mislava Galića, Mate Matić.

13:30 Ljerka Puljić s odvjetnicom je u pratnji istražitelja krenula na Rab kako bi se tamo pretražila njezina kuća.

13:28 Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da Todorića terete radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. No, osumnjičeni, gotovo sigurno na sud neće biti dovedeni do utorka, javlja Hina.

13:20 “Nitko njega nije kontaktirao, niti je on koga kontaktirao. Dakle cijela priča o pokajništvu je totalna besmislica”, kazao je Pavasović Visković Hini odbacujući tvrdnje da je njegov klijent pokajnik.

13:15 Prvi uhićenici u slučaju Agrokor, poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu.

12:50 Nakon što je DORH objavio da je pokrenuo istražne radnje protiv 15 osoba, konačno je poznato i tko su oni: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić (šef računovodstva u Agrokoru), Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia (direktor revizorske kuće Baker Tilly), Marijan Alagušić, Sanja Hrstić (revizorica), Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Od njih 15 dosad je sedam uhapšenih.

12:20 MInistar Tolušić je izjavio kako se znalo da nešto nije u redu s Agrokorom, ali da nitko do ove vlade nije ništa poduzeo, prenosi N1.

11:45 Uhapšen je i Damir Kuštrak.

11:35 Jadranka Sloković koja je prije dva sata napustila dvorac taksijem, vratila se.

11:20 Čedo Prodanović je napustio Kulmerove dvore.

10:45 POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE PRIVOĐENJA Tko je sve uhićen u akciji Agrokor?

10:25 Podsjećamo tko su ključni Todorićevi ljudi.

10:15 Uhapšena desna ruka Ivice Todorića, Ljerka Puljić.

9:55 Priveden Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora

9:45 Istražitelji u kući Piruške Canjuge.

9:37 Otac Ivice Todorića napustio je Kulmerove dvore.

9:25 Ivan Crnjac je uhapšen.

9:54 “Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. (16. 10. 2017.)

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.
Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, priopćio je DORH.

9:07 “Ipak neočekivano, jer u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela, pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan Euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu . Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti.

Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava . Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina. Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića , ministra Božinovića i gospođe Dalić koji obilato politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja, niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti”, objavio je Todorić na svom blogu.

8:59 Odvjetnik je potvrdio da je Ante Todorić prije mjesec i pol odjavio prebivalište u Hrvatskoj i prijavio se u Londonu.

8:58 Odvjetnici Rafael Krešić i Jasna Novak došli su u Kulmerov dvorac.

8:51 N1 doznaje iz krugova bliskih istrazi kako preko 300 policajaca trenutno pretražuje preko 60 lokacija.

8:44 Dok policija upada u kuće Todorićevih ljudi, Cvitan je u Rusiji. Više.

8:43 Ravnateljstvo policije izvijestilo je da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.

“Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija”, kažu u policiji.

8:42 Taksi je došao po Jadranku Sloković. Čedo Prodanović ostao je u dvorcu.

8:34 Policija je, kako Hina doznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi.

8:30 Pred dvorac je došao taksi. Čeka nekoga.

8:20 U Kulmerove dvori došli su i Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića te Nikola Mandić, odvjetnik Ive i Hrvoja Balenta.

8:14 Anto Nobilo potvrdio je Indexu kako su istražitelji u kući Piruške Canjuge. “Tereti se grupno kao član uprave, odobravali su financijska izvješća u periodu od 2006 do 2017.” Opširnije.

8:05 Ljubo Pavasović Visković odvjetnik je Ivana Crnjca, potvrdio je da su istražitelji u njegovom stanu. Za N1 je rekao da ne zna za što bi ga sve DORH mogao teretiti te da će više znati tijekom dana.

7:45 Mediji javljaju kako je policija upala i u kuću Piruške Canjuge. Ona je putem odvjetnika Ante Nobila prije par dana poručila kako u Agrokoru nije radila od 2013. godine otkad je otišla na čuvanje trudnoće.

7:33 Doznajemo da je policija upala u kuću izvršnoj dopredsjednici Agrokora Ljerki Puljić.

7:30 “Mediji su bolje informirani od nas u ovom trenutku”, rekao je Prodanović novinarima na upit o tome što se događa.

7:25 Todorićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković su u Kulmerovim dvorima. Nisu htjeli dati izjavu.

7:22 U Ravnateljstvu policije Hini su potvrdili da će prve informacije dati uskoro.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je potvrdio da “sve poslove vezane uz Agrokor” koordinira Državno odvjetništvo, a pritom nije odgovorio na novinarski upit zna li policija gdje je Ivica Todorić.

Državno odvjetništvo ranije je potvrdilo tek da su izvidi u tijeku i da će po donošenju odluke javnost biti obaviještena. “Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena”, rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

7:20 Državni odvjetnik Dinko Cvitan nije u Hrvatskoj, kao dio delegacije Kolinde Grabar-Kitarović trenutačno se nalazi na putu za Rusiju.

7:00 Nekoliko je kombija ušlo u posjed. Jedna marica je ostala pred ogradom, javlja N1. Oko 7 sati stiglo je još jedno policijsko vozilo.

6:20 U isto vrijeme, javlja RTL, policija je ušla i u kuću Ivice Crnjca, bivšeg glavnog financijaša i osobnog prijatelja Ivice Todorića.

6:15 Tri kombija i nekoliko osobnih vozila stigli su pred vrata Kulmerovih dvora.

6:00 Kako javlja N1, pred Kulmerovim dvorima jutros nešto prije 6 sati pojavila se nekoliko policijskih vozila.