fbpx

Zadarska premijera dokumentarca Roberta Zubera “Život od milijun dolara”

Svi smo znali da to neće biti još jedna obična filmska večer u CineStaru, još jedan blockbaster s redovnog kinorepoertoara, ali neprirodna tišina i prigušeni pijetet koji su “odzvanjali” dvoranom tijekom projekcije, pokazali su da tragična sudbina djevojčice Nore Šitum nije i ne smije biti zaboravljena.

Zadarska premijera dokumentarca Roberta Zubera “Život od milijun dolara” to je samo potvrdila. Znali smo da će biti emicija, jer Norina majka je rođena Zadranka, ali ne i da će biti tako potresno i upečatljivo filmsko iskustvo.

– Drago mi je da se u Zadru opet dogodila jedna slična stvar koja je u medijima kada je ova priča, a to je da sam ja nazvao nekoliko telefona i svi su htjeli pomoći oko premijere. Za zadarsku premijeru bilo je emotivnije s obzirom na sve, na cijeli kontekst, otkuda je priča krenula i sve što je Zadar napravio za obitelj Šitum. Priča je opet spojila ljude i nadam se da će potaknuti na razgovor da se ovo više nikada ne ponovi. Svoj posao sam završio i hvala vam na pljesku, ali ga zapravo zaslužuju Đana i Ivica, rekao je nakon filma redatelj Robert Zubera, koji se na pozornicu popeo skupa s roditeljima malene Nore, Đanom Atanasovskom i Ivicom Šitumom.

Zuberov dokumentarac u 70 minuta sažima događanja koja su prije četiri godine potresli hrvatsku javnost. Od dijagnoze i početka liječenja bolesti male Nore do pada u afere koja se dugo razlijevala medijima oko financijskih malverzacija vezanih uz Norino liječenje kroz udrugu Hrabro dijete.

Film paralelno prati Norine roditelje od pokretanja akcije za prikupljanje sredstava za liječenje pa do sudskih parnica oko odgovornosti za potrošeni novac, i istraživanje novinara Zubera koji je pokušavao doći do svih raspoloživih dokumenata vezanih uz tijek novca udruge Hrabro dijete. Zuber je tako, prateći trag novca, pokušao i sebi i drugima objasniti što se zapravo događalo nakon Norine smrti s nekoliko milijuna kuna na računu udruge, zbog čega je jedna pozitivna priča o građanskoj solidarnosti potonula u groznu aferu o zloupotrebi novca namijenjenog za liječenje onih kojima je bio najpotrebniji.

Naime, u akciji pomoći za Noru Šitum bilo je prikupljeno oko osam milijuna kuna, a nakon što tretman u Americi nije dao očekivane rezultate, na računu udruge Hrabro dijete ostalo je još preko četiri milijuna kuna koji su se počeli netransparentno trošiti.

Zuber je u svom filmskom izlaganju uspješno objasnio zakonski okvir za financiranje takvih i sličnih humanitarnih akcija, ali i bezbrojne nelogične rukavce koji su se kao spinovi tijekom afere pojavljivali u medijima. Na koncu je ukazao i na neke nove momente koji bi, prema njegovom mišljenju, mogli dovesti do novih istraga u smjeru odgovornosti za potrošeni novac namijenjen liječenju male Nore.

Cijela Hrvatska se dignula na noge i ujedinila te se za njezino liječenje u Americi u samo tjedan dana prikupilo oko osam milijuna kuna. Kada je postavljeno pitanje “Koliko je novaca ostalo i gdje su?” otvorila se Pandorina kutija. Na površinu su isplivale financijske malverzacije vezne uz račun udruge Hrabro dijete, a na Norinu majku srušila se osuda javnosti da samo mari za novac.

Zadarski.hr/ZDanas