fbpx

IZGUBILI SMO JEDNOG OD NAJBOLJIH PILOTA Stjepan Radonić spašavao je ljudske živote, zašto je dignuo ruku na sebe?

„Hrvatska je izgubila jednog od najboljih… Izniman pilot, vrstan. I iznimno dobar čovjek. Ovo je veliki gubitak za svih nas… Ja jedva mogu shvatiti da se sve ovo uopće dogodilo…“

Ovo su riječi prijatelja Stjepana Radonića, 45-godišnjeg pilota kanadera koji je na sebe digao ruku i ubio se hicem iz pištolja.

Njegovo ime kao i način na koji je okončao svoj život policija nije potvrdila, jer se za tijelom još uvijek traga, no Zadar doslovno bruji o ovoj tragediji i svim detaljima njegovog života. Kako profesionalnog, tako i privatnog.

Očevidac strašnog događaja rekao je da je Stjepan Radonić u ponedjeljak poslijepodne sjeo na ogradu Masleničkog mosta, pucao u sebe i survao se u more. Krenula je jedna od najsveobuhvatnijih potraga na zadarskom području ikada – Radonić je djelatnik MORH-a, pilot kanadera u čije je školovanje ulagala Hrvatska, a on sam je to visoko cijenio i uistinu postao jedan od najboljih.

Tuga zbog strašne tragedije obuzela je ne samo Zadar, već i njegov rodni Split. Stjepan je sin jednog od najpoznatijih liječnika, kirurga kojega malo tko, do njegovog umirovljenja, u Splitu nije poznavao ili za njega čuo. Mladi Stjepan je još za života u Splitu žarko želio postati pilot, školovao se, radio u bazi u Zemuniku, a u Zadru je živio i imao obitelj.

Njegovi kolege su shrvani viješću. Oni sa kojima smo razgovarali mole da ih ne spominjemo imenom, što je razumljivo s obzirom na službu u MORH-u, ali i na pijetet prema kolegi čije tijelo još nije ni pronađeno.

Piloti kanadera u Hrvatskoj imaju iznimno teške uvjete rada, neusporedivo teže u usporedbi sa drugim europskim zemljama gdje ne nedostaje suvremene tehnike i opreme. No Stjepan Radonić, kako doznajemo, nije bio od onih koji se tužio na uvjete rada. Bio je među pilotima koji su požare gasili i u Portugalu, gdje je uočio da, što se tiče načina pilotiranja i rada na kanaderu, hrvatski piloti „ne zaostaju ni za Francuzima koji su ‘Liga prvaka’ u pilotiranju“. Upravo tako je kazao: „Letjeli smo s njima i kada se usporedimo, mi ništa za njima ne zaostajemo“.

Poznato je da su naši piloti požare gasili i u Izraelu, a upravo prošlog petka pozvani su u pomoć i u Italiju, sa dva kanadera.

Svi se pitaju što je slomilo tako hrabrog i odvažnog čovjeka, odličnog pilota, 45-godišnjaka koji je od vatre godinama spašavao tuđe živote, a onda, šokiravši svih, digao ruku na sebe. Njegove, pak, obiteljske probleme spomenulo nam je nekoliko sugovornika.

PU zadarska: Intenzivirali smo potragu

– Svaki par očiju na moru nam je dragocjen – rekao nam je u srijedu poslijepodne glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan.

– Potraga je nastavljena u sedam sati ujutro, čim se razdanilo, s tim što je intenzivnija i po broju ljudi i u tehnici. Priključili su nam se ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba koji rone u zoni Novskog ždrila ispod Masleničkog mosta, a MORH-ov helikpter uzletio je također odmah ujutro. Činimo sve da što prije pronađemo nestalu osobu – rekao je Žodan.

U tom dijelu morskog kanala love brojni ribari iz okolnih mjesta sa svojim brodicama, koji su upozoreni da „otvore oči“ i jave se istražiteljima ako bilo što primjete što bi moglo pridonijeti istrazi.

U traganju sudjeluju i ronioci Specijalne jedinice PU splitsko-dalmatinske.

MORH: „Pretražujemo područje od Novigrada do Karlobaga!“

MORH je i u srijedu na svojoj internetskoj stranici objavio priopćenje, nakon što su već u utorak javnosti obznanili da su intenzivno uključeni u traganje.

– Letačka posada Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika i danas, u srijedu 1.studenoga, sa helikopterom BELL-206 B uključila se u akciju pretraživanja iz zraka šireg područja akvatorija od Novigrada do Karlobaga tragajući za nestalom osobom.

Istovremeno, pripadnici Flotile Hrvatske ratne mornarice ispod mora pretražuju prostor sa podvodnim vozilom REMUS 100. Također, u potrazi sudjeluju i ronioci, policijski službenici i očevidne ekipe MUP-a i Vojne policije te brodovi Policijske uprave zadarske i Lučke kapetanije kao i novigradske ribarice – naveli su iz MORH-a, te istaknuli da „postoje indicije da se radi o pripadniku 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, za kojeg je prijavljen nestanak u ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine“.

Izvor: Zadarski.hr