fbpx

Vedran Sinožić iznio niz pitanja vezanih uz rješavanje homerskog pitanja prilikom promocije svoje knjige “Naša Troja”

Tisuće godina pitaju se mnogi gdje je ta Troja i je li ona uopće postojala. Je li u Hissarliku u Turskoj, je li po Salinasu u Gabeli, ili je tu, sasvim blizu, na vratima Europe? Upravo ta povijesna činjenica o postojanju Troje golicala je mnoge istraživače da pronađu to drevno i mitsko mjesto. U izdanju ”Naklade Uliks” od autora prof. Vedrana Sinožića izašlo je novo, prošireno izdanje ”Naše Troje” kao savršeni argument da je Troja, ni manje ni više, u Motovunu u Istri!

Ovogodišnjim je nastupom na 40. Interliberu, Vedran Sinožić, prilikom promocije svoje knjige Naša Troja, iznio niz novih pitanja vezanih uz konačno rješavanje tzv. homerskog pitanja, nadasve na osvrt uglednih inostranih institucija i uglednika. Kako je napokon u svjetskoj znanstvenoj eliti došlo do velikog pomaka, pogotovu nakon slavne “Debate”, koja je potresala svjetsku javnost od USA do Australije, Vedran Sinožić, hrvatski povjesničar, poziva sa pozornice one koji su otkopali poznatu Monkodonju, i čuvenog profesora Franka Kolba iz Tibingena, da se osvrnu na Hrvatsku, na njenu prebogatu prapovijest, koja svijetu napokon, nakon 3.000 godina traganja – daje pravu Homerovu Troju, te Odisejevu Itaku.

Knjiga koja donosi otkriće Troje i Itake, obilato je opskrbljena činjenicama koje su naprosto neoborive. Svoj rad on neumorno nastavlja, te najavljuje i nove radove. Naša Troja,drugo izdanje u NAKLADI ULIKS, već je prošla svoj put u Gospiću, te na MEDITERANSKOM FESTIVALU U SPLITU gdje se proslavila susretima sa homerolozima iz Hercegovine. Posebni trenuci odjeknuli su u časopisu Nacional, osvrtom Tamare Borić, te u radio drami Đina Đivanovića i Srđana Nogića – “Tragom naših Troja”.

Vedran Sinožić

ZDdanas