fbpx

Zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Kerol Sablić Radman opovrgava neistine pravomoćno optuženih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića

U cijelosti objavljujemo ispravak teksta objavljenog na portalu ZADARdanas pod naslovom: “DETALJI VELIKE PRAVOSUDNE AFERE Odvjetnik Robert Izidor Majić prijavio Dinku Cvitanu Kerol Sablić Radman, suca Borisa Radmana, Marijanu Stipić, Mašu Jurjević…”, a koji je zatražila Kerol Sablić Radman zastupana po odvjetniku Ivici Crniću.


Portal ZADARdanas bez ikakve ograde i nužne profesionalne provjere prenio je tekst iz tjednika Nacional broj 1031 od 23. siječnja 2018., objavljen pod naslovom Zadarski odvjetnik prijavio Cvitanu podređene državne odvjetnike (str. 36. do 41.).
Autorica u Nacionalu kao „izvor informacija“ koristi izjave kazneno pravomoćno optuženih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića. Riječ je o osobama protiv kojih je pravomoćno podignuta optužnica za kazneno djelo sklapanja lihvarskog ugovora i protiv kojih je pred Općinskim sudom u Zadru u tijeku kazneni postupak. Već zbog toga takvi „izvori informacija“ na koje se „oslanja“ novinarka nisu ni pouzdani ni vjerodostojni.
Uz to optuženik Mladen Ninčević jedan je od direktora nakladnika Nacionala.
U tom smislu novinarka Nacionala, kao i uredništvo tog tjednika, očito pogrešno smatraju da je valjana podloga za objavu spornog teksta kaznena prijava koju da je podnio odvjetnik Majić. Prema praksi Vrhovnog suda Republike Hrvatske kaznene prijave, obzirom na svoj karakter i stupanj vjerodostojnosti ne mogu se smatrati ni točnim činjenicama, ni činjenicama za koje je autor imao razloga vjerovati da su istinite (iz odluke Vrhovnog suda, Rev-2062/16 od 6. rujna  2017.).
Dakle, na temelju potpuno nevjerodostojnih izvora informacija autorica Sandra Carić Herceg objavljuje neprovjerenu informaciju i iznosi neistine, kleveće i vrijeđa gđu. Kerol Sablić Radman, u svojstvu zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Zadru. Tu neistinitu informaciju dalje širi Portal ZADARdanas.
Tako je netočno da je gđa. Sablić Radman „izgubila poziciju“ zamjenice Općinskog državnog odvjetnika. Ona je tu dužnost obavljala i u vrijeme provođenja državnoodvjetničkog postupka u odnosu na okrivljenike Ninčevića i Majića, a obavlja je i danas. Suprotno onome što piše Nacional gđa. Sablić Radman sama je 24. srpnja 2017. zahtijevala, da više ne obavlja dužnost prve zamjenice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Očito je, dakle, da ona nije izgubila nikakvu “rukovodeću poziciju” voljom trećega, već joj je ona prestala po njezinoj želji.
Navod iz  istog teksta „da su s gubitkom rukovodećih pozicija u Općinskom državnom odvjetništvu Marijana Stipić i Kerol Sablić Radman izgubile  i pravo utjecanja na predmete u Općinskom državnom odvjetništvu“, klevetnička je manipulacija s očitim ciljem da se, iako za to nema nikakve osnove, obje pravosudne dužnosnice prikažu u negativnom svjetlu. Naprotiv i u vrijeme provođenja državnoodvjetničkog postupka protiv osumnjičenih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića, kao i dan danas, i Marjana Stipić i Kerol Sablić Radman imaju sve ovlasti u skladu sa svojim položajem u Općinskom državnom odvjetništvu. One redovito i dalje normalno rade na predmetima koji su im, u skladu s propisima, dodijeljeni u rad. Nema, dakle, riječi o bilo kakvom nedopuštenom utjecaju na predmete kako se to podmeće u Nacionalovom tekstu.
Suprotno onome što se navodi u Nacionalovu članku, gđa. Kerol Sablić Radman, nikada nije pokušala iznuditi izjavu ni od koga, pa tako ni od osumnjičenog odvjetnika Majića. To jasno potvrđuje DVD snimka prvog ispitivanja osumnjičenog odvjetnika Roberta Izidora Majića. Riječ je o još jednoj Majićevoj laži, koju nekritički i neprovjereno objavljuje Nacional.
Isto tako, nije točno ni istinito da bi Kerol Sablić Radman „ciljano“ preuzela slučaj Ive Medića. Taj kazneni predmet dodijeljen je, u skladu s propisima, u rad državnoodvjetničkoj savjetnici Maši Jurjević, koja je i dan danas zadužena tim predmetom.
Nisu postojali nikakvi objektivni razlozi za izuzeće gđe. Kerol Sablić Radman, kako to sada izmišlja optuženik odvjetnik Majić, a nekritički prenosi Nacional, a zbog njezine navodne „povezanosti s obitelji Medić, ali i zbog nekih drugih poznanstava i interesa“. To potvrđuje i odluka kojom je odbijen zahtjev za njezino izuzeće a koju je donio njoj nadređeni Državni odvjetnik.
Nacionalova novinarka nekritički preuzima i navod odvjetnika Majića koji da u prijavi “kao glavnog nalogodavca i organizatora slučaja spominje njezina supruga, suca kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru Borisa Radmana.“ Kerol Sablić Radman opovrgava da bi njezin suprug Boris Radman ikada, na bilo koji način, bilo službeno bilo privatno, bio involviran u kazneni predmet u kojem su sada pravomoćno optuženi Mladen Ninčević i odvjetnik Robert Izidor Majić. Može se razumjeti da je sudac Boris Radman kolateralna žrtva podmuklih i lažnih podmetanja odvjetnika Majića, nezadovoljnog što je protiv njega podignuta pravomoćna optužnica zbog kaznenog djela sklapanja lihvarskog ugovora.
U tekstu Nacionala neistina je i da bračni par Radman ima osobni ili imovinski interes u donošenju osuđujuće presude optuženiku Majiću, kao i “u rušenju ugovora o kupnji kuće” i prodaji kuće drugom kupcu za veću cijenu. Ova tvrdnja ne samo da je lažna i zlonamjerna, već je isključivo usmjerena da se njome moralno i profesionalno diskreditiraju Kerol Sablić Radman i njezin suprug.
Glede novinskog navoda Mladena Ninčevića da je on stekao dojam da je Kerol Sablić Radman u cijelom slučaju vrlo pristrana, a odnose se na provedenu dokaznu radnju prvog ispitivanja tog osumnjičenika, Kerol Sablić Radman naglašava da je ta radnja provedena u prisutnosti branitelja upravo po izboru tog osumnjičenika, te da ni osumnjičenik Mladen Ninčević ni njegovi branitelji na nju nisu imali nikakvih primjedaba. I to je, dakle, još jedna izmišljotina u tom neobjektivnom i neistinitom novinarskom tekstu, kojeg objektivno opovrgavaju dokazi iz provedenog državnoodvjetničkog postupka protiv sada pravomoćno optuženog Ninčevića.
U pogledu navoda da je Kerol Sablić Radman angažirala sudskog procjenitelja Dražena Sumića, te da postoje neke indicije da se njezin suprug („za kojeg da odvjetnik Majić tvrdi da vuče sve konce u pozadini ove nevjerojatne priče”) i Sumić, poznaju od ranije, za naglasiti je da su i ti navodi neistiniti. Riječ je o još jednom Majićevom podmetanju, koje neprovjereno prenosi Nacional. Ni Kerol Sablić Radman ni njezin suprug tog procjenitelja osobno ne poznaju. Zato je neistinit i navod autorice teksta da “izgleda da je procjenitelj Sumić čovjek po mjeri odvjetnice Kerol Sablić Radman”.
Nadalje, u vezi navoda Mladena Ninčevića u spomenutom tekstu: “Sablić Radman sve ove godine tvrdi da sam ja svjesno i namjerno iskoristio lošu financijsku situaciju Ive Medića kako bih ga prevario i oteo mu kuću koju sam, po njezinim riječima, platio dvostruko manje od realne vrijednosti”, Kerol Sablić Radman naglašava da ni to nije istina. Osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela od strane Mladena Ninčevića obrazložena je u potvrđenoj optužnici.
Najteža izmišljotina i kleveta u tom tekstu je Majićeva izjava kojom on vrijeđa i kleveće državne odvjetnike i suca o kojima je govorio, optužujući ih bez ikakva razloga i dokaza za nezakonite i nemoralne radnje odnosno kriminal. Takve Majićeve laži koje u javnosti neprovjereno, nedokazano i nekritički širi Nacional nisu ništa drugo nego medijski linč, ispod svake razine novinarske etike. Te objede, u kojima se spominje i potreba smještaja nekih osoba u psihijatrijsku ustanovu, više govore o odvjetniku Majiću, nego o onima o kojima Majić (putem Nacionala) širi laži.
Sve to plasirano je u javnost iako i Majić i novinarka znaju da su svi prigovori tog odvjetnika na rad dužnosnika Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, bili ocijenjeni kao neosnovani i od strane Ministarstva pravosuđa i od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
Znakovito je da „priču“ pravomoćno optuženih Ninčevića i Majića, Nacional iznosi (koje li slučajnosti!!!) upravo vrijeme kad je u tijeku pred Državnoodvjetničkim vijećem Republike Hrvatske postupak imenovanja novog Općinskog državnog odvjetnika u Zadru. Gđa. Kerol Sablić Radman podnijela je prijavu na taj natječaj, a informacija kojom se nju kleveće objavljena je u Nacionalu, a optuženik Mladen Ninčević jedan od direktora njegova nakladnika. Pametnome dosta.
U cijelom tekstu od šest novinskih stranica u Nacionalu istinito je samo to da je Kerol Sablić Radman, zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zadru, da je kao nadležna zamjenica zakonito potpisala sada pravomoćnu optužnicu protiv Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića zbog počinjenja kaznenog djela lihvarskog ugovora, kao i da je da je ona supruga Borisa Radmana. Sve ostalo su laži i podmetanja.
Prema tome nema nikakve afere u zadarskom pravosuđu kako to bez ikakve činjenične osnove sugerira naslov na portalu ZADARdanas.
Na taj je način, suprotno istini i stvarnim, objektivnim činjenicama, isključivo senzacionalistički, novinarski neetično, neistinito, klevetnički i uvredljivo prikazan rad gđe. Sablić Radman. Time su joj Nacional i njegovi nevjerodostojni „izvori“ informacija nanijeli nemjerljivu štetu po njezin ugled, dostojanstvo, čast i dobar profesionalni glas.
Tu štetu je dodatno pojačao portal ZADARdanas kad je bez ikakve ograde i nužne profesionalne provjere prenio tekst iz rečenog broja tjednika Nacional.
Slijedom navedenoga gđa. Kerol Sablić Radman zahtijeva se od glavne urednice portala ZADARdanas da sukladno čl. 40. st. 1. Zakona o medijima objavi ispravak navedene informacije na istom ili istovrijednom mjestu u tom portalu i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi (čl. 41. st. 1. Zakona o medijima).
Kerol Sablić Radman
po punomoćniku
Odvjetnik
IVICA CRNIĆ
Zagreb, Petrova 182