fbpx

MIRO BULJ Tematskom sjednicom o luci Gaženica pogodili smo u sridu, koncesija je upitna

Na prijedlog Mire Bulja, saborskog zastupnika Mosta, danas je održana tematska sjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, o koncesiji na Luku Gaženica u Zadru, jer smatra da je strateška luka na netransparentan način i ispod cijene dana u koncesiju turskom investitoru. Uz njega su kao predlagači na sjednici govorili zadarski vijećnici, predsjednici Klubova vijećnika Akcije mladih i Mosta iz Zadra, Marjana Šešelja Botić i Marko Pupić Bakrač.

Zastupnik Bulj je nakon dvosatne sjednice istaknuo da je otvaranje pitanja koncesije u Hrvatskom saboru očito bilo potrebno. Luka je dana u koncesiju na 20 godina za 32 milijuna kuna, a na nju je utrošeno preko milijardu i pol kuna.

„Nakon burnog nastupa predstavnika Lučke uprave Zadar, upravnog vijeća i predstavnika ministarstva prometa, jasno je da smo s ovom tematskom sjednicom pogodili „u sridu.“ Privatni interesi, lobiji i politika kumuju odluci koja ide na štetu građana i države. Ova luka od strateškog interesa, zajedno s priključnom cestom od čvora Zadar 2 košta više od Pelješkog mosta. A ovdje su ljudi koji odlučuju o koncesiji najveće zanimanje pokazali za količine janjetine, teletine i voća koje se konzumiraju na kruzerima. Međutim, to je račun bez krčmara jer nitko ne garantira da će se brodovi opskrbljivati u Zadru, a kreditne obaveze su jedina konstanta“, rekao je Bulj.

Marjana Šešelja Botić naglasila je kako zaštita strateških interesa luke očito nije prioritet odgovornih
„Nakon niza neodgovorenih pitanja o temeljnoj dokumentaciji, očito je da sramotno niska cijena koncesije nema ni financijsko ni poslovno opravdanje. Očito su se vodili nekim drugim interesima. Naime, izgrađena luka i terminal daju se na korištenje za 10 kuna po metru kvadratnom, a toliko stoji najobičnije sidrište za koje nije potrebna nikakva infrastruktura. Ovim pitanjem bavimo se još od 2013. U teretnom dijelu luke Gaženica svi naši navodi kod protivljenja koncesiji pokazali su se točnim jer je na žalost teretni promet toliko srozan da se danas pitamo kako raskinuti ugovor s katastrofalno odabranim koncesionarom, slovenskim vlasnikom taksi poduzeća“, iznijela je Botić

Marko Pupić Bakrač osvrnuo se na nevjerodostojnost ponuđača koncesije, obzirom na činjenicu da je ista turska tvrtka neuspješno pokušala dobiti koncesiju u luci Gruž u Dubrovniku.

„Strahujemo da će rezultati lošeg odabira koncesionara, prihode od rasta putničkog prometa usmjeriti na njihove račune, a obaveze će građanima dolaziti na naplatu. Upitne su reference turskog ponuđača, koji ovdje dolazi na gotovu investiciju i bez ulaganja, dobiva sve povlastice međunarodnog putničkog prometa koji će u Zadru neminovno rasti, bez obzira tko gospodari lukom“, istaknuo je Pupić Bakrač.

Bulj se osvrnuo na nedolazak ministra Olega Butkovića:
„On „pilatovski“ pere ruke od projekta koji je od nacionalnog interesa. Ali, mi ćemo se nastaviti boriti da se zaštiti naše pomorsko dobro i javni interes“, rekao je Bulj.

ZDdanas