fbpx

PITANJE KLUBA VIJEĆNIKA AM I MOSTA Zašto ne sačuvamo Gaženicu kao javni gospodarski subjekt i zaposlimo naše građane?

Klub vijećnika AM i Mosta u županijskoj skupštini Zadarske županije i u gradskom vijeću Grada Zadra želi Vladi RH putem nadležnih Ministarstava, regionalnoj i lokalnoj samoupravi predložiti racionalniji pristup gospodarskom korištenju putničko-teretne luke Gaženica. A sve to kako bi se ogromna uložena proračunska sredstva uložena u njenu izgradnju doista koristila za unaprjeđivanje gospodarstva i zapošljavanje u korist građana RH, posebice lokalnog stanovništva Zadra i Zadarske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Budući da Gaženica nije lokalna lučica o čijoj budućnosti mogu odlučivati sedam članova UV Lučke uprave Zadar daleko od očiju zainteresirane javnosti i bez transparentnih očitovanja o budućnosti Gaženice svih nadležnih javnih institucija, o čemu nikako da čujemo mišljenje ministra pomorstva Butkovića, nastavljamo sa akcijom spašavanja Gaženice za Zadar. Ovim putem predlažemo inicijativu kojom bi na duži niz godina umjesto nepotrebnom koncesioniranja kad već nemamo nego jednu i to upitnu ponudu, sami zapošljavajući vlastite građane i sami uređujući poslovanje i kasnije raspoređivanje dobiti, uredili poslovanje luke Gaženica kao javnog gospodarskog klastera.

Zašto ne sačuvamo Gaženicu kao javni gospodarski subjekt i zaposlimo naše građane?

Pomorsko-putničke luke dio su pomorskoga i prometnog sustava za koji smatramo da u Republici Hrvatskoj moramo početi razmišljati kao o javnom servisu odnosno javnim institucijama, koje su istodobno i gospodarske institucije za čiji rad u RH postoje raspoloživi ljudski, materijalni i logistički resursi koji nam omogućavaju daljnji razvitak luka kao javnih servisa u službi gospodarskog rasta i razvitka RH, te zapošljavanja mladih i aktivno sposobnog stanovništva RH.

Posebnost je luka u tome da nisu same sebi svrha, već su u funkciji lokalnog, regionalnog, pa i državnog razvitka, stoga za njihovo poslovanje i razvitak trebaju biti zainteresirani svi koji od luka imaju izravne (i neizravne) koristi. Posljednjih tjedana zabrinjavaju nas stoga tajnoviti i uvidu javnosti sakriveni procesi oko koncesioniranja putničke luke Gaženica. Na naša opetovana traženja iznošenja podataka o jedinoj pristigloj ponudi, te o izjašnjavanja nadležnog Ministarstva o vrijednosti putničke luke Gaženica kao luke od međunarodnog značenja za RH, a o kojoj se odlučuje na lokalnom nivou i dalje samo šutnja odgovornih!

Evidentno je stoga, da postoji deficit znanja, ponuda, volje i napora, a koji bi omogućili da pomorsko putnička luka Gaženica dobije operativnu upravu koja bi opravdala ogromna uložena proračunska sredstva investirana u izgradnju luke, te omogućila sveukupni razvitak Zadra i Zadarske županije kao tradicionalno važnog pomorsko-putničkog središta.

Naprotiv; sve se stavlja na kocku udovoljavajući parcijalnim interesima predstavljenima sa novoosnovanom tvrtkom stranog investicijskog fonda, a potraga za eventualnim ulagačima svodi se na putovanja u daleku Kinu koju bi uvjereni smo, daleko više zainteresirali za ulaganje u ovakav javni projekt luke koji bi daleko više valorizirao njeno značenje za svih nas kao zajednicu.

Inicijalno stoga pozivamo Lučku upravu Zadar, Zadarsku županiju, Grad Zadar, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo državne imovine, Hrvatski Sabor, javna i privatna sveučilišta i veleučilišta u RH, lokalne i područne institucije (ZADRA, Zadar Inova… ), gospodarske subjekte, hotelske kuće, turističke agencije, banke, osobito HBOR i ostale zainteresirane da se pronađu način ustroja pomorsko putničke luke Gaženica kao javne institucije koja bi na principu gospodarskog klastera upravljala daljnjim razvitkom luke.

Na raspolaganju smo za svaku pomoć u razvitku pomorsko putničko teretne luke Gaženica na način koji će zaposliti mlade školovane ljude Zadra i Zadarske županije i tako spriječiti odlazak i depopulaciju naših krajeva dok se istovremeno na našim resursima bogate pojedinci koji sa opstankom, ulaganjem, obranom i razvitkom naših krajeva nemaju nikakve veze, a ni koristi da ih održe prosperitetnima.

Zadržavanje preostalih prirodnih i gospodarskih resursa pod upravom i kontrolom institucija RH jedan je od bitnih preduvjeta Pokreta ostanka – glavnog programskog načela Mosta i koalicijskih partnera AM, tako da smatramo da pomorsko putnička luka Gaženica kao jedan od bitnih preduvjeta za daljnji razvitak prometa, turizma i gospodarskih djelatnosti u funkciji turističke ponude i zadovoljenja potreba putnika za transportom, osobito cjelogodišnjim za domaće otočko stanovništvo, te kao neopravdano zapostavljana teretna luka sa poveznicom na poduzetničke zone zaleđa Zadra, treba ostati i razvijati se kao domaća javna institucija.

Predsjednica Kluba Akcije mladih i Mosta gradskog vijeća Grada Zadra

mr.sc Marjana Botić