fbpx

MIRO BULJ: Butković mora ispostaviti račun o zadarskoj luci Gaženica

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj poručio je u četvrtak da ministar prometa Oleg Butković mora “ispostaviti račun” o zadarskoj luci Gaženica ustvrdivši da je u koncesiju dana pod sumnjivim okolnostima.

“Luka Gaženica bila je izuzetno važan strateški projekt, koji je porezne obveznike stajao milijardu i pol kuna, a slučaj Gaženica i spojena cesta Zadar II – Gaženica su i predmet sudskog postupka.

Bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu, državnog tajnika Zdravka Livakovića, te bivše šefove Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta tereti se da su izvlačili milijune kuna iz ovih projekata, a za svega 17,6 kilometara spojene ceste do luke plaćeno je preko 600 milijuna kuna”, rekao je na konferenciji za novinare u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Zastupnik Bulj je istaknuo da se luka Gaženica, u koju je zajedno sa spojnom cestom uloženo više od dvije milijarde i dvjesto tisuća kuna, danas daje u koncesiju tvrtki iza koje stoji turski Global Port Holding, na 20 godina za ukupno 32 milijuna kuna. “Upravo zbog potrebe da se ispitaju okolnosti sporne koncesije, sazvao sam prošli mjesec tematsku sjednicu u Hrvatskom saboru na kojoj se ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije pojavio.

On je ‘pilatovski’ oprao ruke od ovako važnog problema iz svoga resora, projekta koji je sa svim ulaganjima praktički skuplji od Pelješkog mosta. Na idućoj tematskoj sjednici morat će objasniti što se zaista događa, jer je ovo velika afera, a on je odgovoran kao ministar prometa”, poručio je Bulj.

Istaknuo je kako je u javnost izašla studija francuske tvrtke rađena za luku Gaženica iz 2012., o kojoj, kaže, nitko ništa nije znao, niti se na tematskoj sjednici spominjala.

“Ta studija, koju je Kalmeta masno platio, bila je skrivena, a sada smo tek saznali da osim te studije postoji još jedna koju je napravio Pomorski fakultet u Rijeci. No, autori studije nisu bili na tematskoj sjednici, niti je studija prezentirana na Odboru.

Jednostavno, u ministarstvu prometa sada se ponašaju kao da je riječ o nekoj bovi usred mora, a ne o važnoj luci. Smatram da privatni interesi lokalnih moćnika, uz blagoslov politike, kumuju odluci o koncesiji luke Gaženica i da ta odluka ide na štetu građana i države”, rekao je Miro Bulj.

Izgrađena luka i terminal daju se na korištenje za 10 kuna po metru kvadratnom, a toliko stoji, dodao je, najobičnije sidrište za koje nije potrebna nikakva infrastruktura.

Izvor: tportal.hr