fbpx

U Gaženicu uložili 1,5 milijardi, a od Turskih koncesionara će dobiti 60 milijuna kuna u 20 godina!

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković nakon prošlotjednog pisanja tjednika NACIONAL, da bi država mogla zbog prešućene studije izgubiti preko 100 milijuna eura na koncesiji za luku Gaženica, sazvao je krizni sastanak sa prestavnicima Lučke uprave Zadar.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture sazvao je u svom uredu krizni sastanak na koji je pozvao predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidara Longina, ravnatelja iste lučke uprave Roberta Škifića, sve članove Uprave i Upravnog vijeća, kao i članove Pomorskog fakulteta u Rijeci koji su radili natječajnu studiju za davanje u koncesiju luku Gaženica.

Sumnja u preplaćenost francuske studije i uloga Zdravka Livakovića
Tjednik NACONAL piše i o sumnji u preplaćenost francuske studije. Naime, navodi visok izvor u Vladi RH koji tvrdi da postoji opravdana sumnja da je studija preplaćena te da se dio preplaćenog iznosa vraćao pojedinim tada utjecajnim visokim dužnosnicima Vlade.

Drugi izvor tjednika NACIONAL navodi kako se tih godina kada je Kalmeta bio ministar, a njegov suradnik je “vedrio i oblačio” građevinskim i ostalim poslovima vezanim uz cestogradnju i ostale oblike gradnje, ako ste bili privatnik, niste mogli raditi ništa ako vam to nije odobrio upravo Kalmetin suradnik.

Treći visoki politički izvor tjednika NACIONAL također tvrdi da je upravo Kalmetin bivši suradnik odlučivao o svim bitnim projektima. Izvor navodi kako se isti suradnik itekako dobro razumije u gađevinske poslove jer se time bavi cijeli život. Izvor navodi da je isti suradnik povezivao tvrtke i građevinare. Bio je taj koji je odučivao kada će se i kome izvršiti isplata. Bez njega se u to vrijeme u nije moglo ništa u državnim infrastrukturnim projektima.

Više visokih i upućenih političkih izvora tjedniku NACIONAL iznijelo je sumnje u povezanost tadašnjeg Kalmetinog suradnika i državnog tajnika Zdravka Livakovića s angažmanom francuske tvrtke.

Studija Pomorskog fakulteta u Rijeci
Prema studiji Pomorskog fakulteta u Rijeci, Lučka uprava Zadar dobila bi tek 60 milijuna kuna prihoda od 20-godišnje koncesije, a u cijeli projekt izgradnje Gaženice uloženo je 1,5 milijardi kuna. Butković je napomenuo da se Gaženica i sve vezano uz nju ne smije gledati isključivo kroz prihode LUZ-a. Ministar tvrdi da ako će biti više prometa, više brodova, da će rasti i prihodi. Ministar tvrdi da bi se povećali prihodi kroz PDV, ostale poreze, prireze i sl.

Istinine i laži
Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije i predsjednik MODES-a, Rudolf Dvorski, tvrdi za tjednik NACIONAL da se iz izjava ministra Butkovića vidi da je Božidar Longin lagao kada je govorio o da će Gaženica biti home-port mnogim stranim kompanijama i da će baš to biti okidač za otvaranje preko tisuću novih radnih mjesta. Čelne ljude LUZ-a je ovim putem pozvao da podnesu ostavke. Butković je odbio komentirati pitanje vezano uz stavku u natječaju u kojoj stoji da budući koncesionar mora imati minimalno 200 milijuna kuna prometa u prethodnoj godini. Struka smatra da su tvrtke koje su u prethodnoj godini imali promet od 150, 180 ili 190 milijuna kuna, jednako interesantne i ozbiljne tvrtke. Butković smatra da se morala postaviti neka početna cifra koja je u ovom slučaju definirana na razini od 200 milijuna kuna. Zašto baš taj iznos, nitko ne može argumentirano odgovoriti.

Dvorski je za NACIONAL izjavio; “Nije problem koncesija sama po sebi, problem su plasirane laži kojima su ljude držali u uvjerenju da svi žele doći u Zadar. Zbog te činjenice nije bilo jasn zašto se uopće ide u davanje koncesije ako već brodari iskazuju toliko interesa za luku Gaženica. Na kraju krajeva, možda su i nečiji interesi sada veći jer zasigurno transparentnost neće biti jednaka u slučaju kad privatnik upravlja Gaženicom, za razliku od upravljanja javne tvrtke.”

ZDdanas