fbpx

BURNA SJEDNICA Sabljar Dračevac tražila smjene vlastitih kolega u županijskim odborima!

Predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kao članica Odbora za izbor i imeovanja na sastanku Odbora pokušala je ishodovati smjenu trojevlastitih kolega iz stranke, inače članova županijskih odbora, a riječ je o onima koji su na nedavnim izborima za Županijski odbor podržali njenog protukandidata Erola Gašija, piše Zadarski list.

Samo zahvaljujući činjenici da dvoje članova Neovisnih za Hrvatsku nije podiglo ruku za prijedlog SDP-ove čelnice Renate Sabljar Dračevac, ovoga utorka na županijskom Odboru za izbor i imenovanja nije prošla smjena – vlastitih joj kolega iz stranke!

Naime, toga se dana u deset sati u maloj vijećnici zgrade Županije odvio scenarij za kojega nam jedan od njegovih aktera, NHR-ov županijski vijećnik Stipe Bjeliš, slikovito kaže kako se zacijelo ne bi dogodio ni u maniri Kim Junga.

A evo što se dogodilo: predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kao članica Odbora za izbor i imeovanja na sastanku Odbora pokušala je ishodovati smjenu trojevlastitih kolega iz stranke, inače članova županijskih odbora, a riječ je o onima koji su na nedavnim izborima za Županijski odbor podržali njenog protukandidata Erola Gašija.

Nećemo protiv vlastitih principa
No, plan su joj poremetili članovi Odbora za izbor i imenovanja iz redova Neovisnih za Hrvatsku, Stipe Bjeliš i Dario Perković, ne želeći podići ruku za smjenu troje SDP-ovaca: Suzane Jakovac, Nina Mrčele i Dejana Hartmana. Iako su HDZ-ov koalicijski partner, već su dosadašnjim su odlukama pokazali da neće podizati ruku za prijedloge koji se protive njihovim principima, a Bjeliš napominje kako je ono što se u utorak odvijalo u maloj vijećnici “takva sramota da nema šanse da bi oni podržali ovakvu sječu ljudi”.

Naime, županijski Odbor za izbor i imenovanja sastoji se od petero članova: dva su iz HDZ-a, dva iz NHR-a i jedan iz SDP-a. Predsjednica Odbora je HDZ-ova Marina Mihovilović Pajkin, no problem je nastao nakon što se na sjednici nije pojavio njen kolega Nikica Čalušić, te je omjer glasova dva naprema dva, odnosno NHR-ovci su glasovali protiv smjene, a HDZ-ova Mihovilović Pajkin i SDP-ova Sabljar Dračevac bili su za smjenu SDP-ovih članova županijskih odbora.

Da je Čalušić bio na sastanku Odbora u utorak, kaže Bjeliš, zahtjev šefice županijskog SDP-a zasmjenom vlastitih ljudi bez problema bi prošao jer bi tada imali potrebna tri glasa:

Nismo ni znali što se sprema
– No, dogodilo se nešto na što ni ona ni HDZ nisu računali: HDZ-ov član Odbora za imenovanja, Nikica Čalušić, nije mogao doći na sastanak jer je operirao koljeno, pa su HDZ i SDP ostali bez njegova glasa. A sve je obavljeno na način kojega se ne bi posramile ni najveće svjetske diktature. Naime, kada smo dobili poziv za sjednicu Odbora za imenovanja nismo imali pojma što se sprema i da će nam ispod stola pokušati poturiti smjenu SDP-ovih članova odbora. Počelo je tako što smo dobili redovit poziv za sastanak Odbora za izbor i imenovanja i u nejmu je bila navedena samo jedna točka dnevnog reda – Prijedlog rješenja o izmjeni rješenja o izboru članova stalnih radnih tijela Županijske skupštine. No, kada smo došli u malu vijećnicu tamo su nas dočekali materijali za nadopunu dnevnog reda, a ja i kolega Perković ostali smo šokirani kada smo vidjeli o čemu se radi – prepričava Bjeliš.

U obrazloženju su, nastavlja, bile navedene i okolnosti temeljem kojih se mogu izvršiti promjene članova, ali ni on ni kolega mu nisu mogli naći niti jedan argument za smjenom Suzane Jakovac, Nina Mrčele i Dejana Hartmana:

“Osvježavaju snage”
– U Poslovniku precizno stoji, a to su nam naveli i u materijalima pomoću kojih su htjeli smijeniti troje SDP-ovaca, da predsjednici i članovi radnog tijela mogu biti razriješeni prije isteka mandatnog razdoblja u Županijskoj skupštini, i to zbog sljedećih razloga: prestanka mandata člana, spriječenosti ili drugih oprvdanih razloga. Kada sam to pročitao, Renati Sabljar Dračevac rekao sam da među ovim razlozima ne nalazim niti jedan za smjenu njenih kolega te je zamolio neka obrazloži mi svoj zahtjev za smjenom vlastitih ljudi. Na to se samo nasmijala i rekla da se radi o tome da osvježavaju snage za iduće izbore za tri godine – kaže Bjeliš, pojašnjavajući što se je kasnije dogodilo:

– Rekao sam joj da neću sudjelovati u tim prljavim rabotama te sam se obratio Mileni Ikić, pročelnici Odjela za samoupravu i upravu, tražeći od nje da bi obrazloži razloge ovih smjena u odborima. No, ni ona nije imala odgovora, nakon čega sam zaključio kako je ovdje riječ o čistoj političkoj smjeni, osobnom revanšizmu Renate Sabljar Dračevac ljudima koji je nisu podržali na izborima u Županijskom odboru. To je njihova unutarstranačka stvar, ali ja neću glasovati protiv svoje savjesti kako bih omogućio gospođi Sabljar Dračevac da se osveti vlastitim ljudima. Moj kolega iz stranke, Dario Perković, upitao ih je koji je stvarni razlog smjene jer svi znamo da su Jakovac, Mrčela i Hartman aktivni i dolaze na sve sjednice, pa neka mu odgovore što nije u redu s njihovim radom. Međutim, na to nije dobio odgovor – pojašnjava NHR-ov vijećnik, dodajući kako je pročelnici Ikić rekao da u tom slučaju moraju promijeniti Poslovnik žele li provući ovako nešto.

Ne pristajemo na malverzacije
– Dotad, mi kao županijski vijećnici na ovakve malverzacije nećemo pristati jer ovo što je SDP-ova čelnica pokušala progurati protivi se zaknu i naša stranka to neće dopustiti. Mi jesmo HDZ-ov koalicijski partner, ali prije svega poštujemo svoje principe i preko njih nikad nećemo. Zato me sada zanima kako će HDZ i SDP riješiti ovu pravnu zavrzlamu do iduće sjednice Skupštine – poručuje na kraju Stipe Bjeliš.

Javnost će o tome imati prilike saznati više na idućoj sjednici Skupštine za koju se pak ne zna kadfa će se održati. Najprije se spominjao 21. lipnja, pa 27., a sada treba vidjeti kada će sjednica biti sazvana te kako će SDP-ov zahtjev za smjene proći budući da im je potreban glas HDZ-ovog člana Nikice Čalušića koji je zbog bolesti nedostupan.

Mihovilović Pajkin (HDZ): Moguće su nove sjednice Odbora
S obzirom da NHR-ov vijećnik Stipe Bjeliš upozorava na pravnu stranu ovog slučaja, napominjući kako samo Odbor za izbor i imenovanja može biti predlagatelj razrješenja SDP-ovih članova uoči Županijske skupštine, a na Odboru ovaj prijedlog nije uspio proći, komentar smo zatražili od njegove predsjednice, HDZ-ove Marine Mihovilović Pajkin. Naime, NHR-ovci najavljuju kako će i dalje bojkotiorati ovaj pokušaj Renate Sabljar Dračevac, a HDZ-ov Nino Čalušić još je na bolovanju. I dok Stipe Bjeliš kaže kako će “bude li potrebno, HDZ Čalušića dovesti i u kolicima”, upitana za način provedbe SDP-ova prijedloga za izmjenama njihovih članova u odborima, Mihovilović Pajkin kaže:

– Istina je da je Odbor jedini predlagatelj, ali do održavanja sjednice Županijske skupštine uvijek postoji mogućnost održavanja sjednica Odbora.

Lukić (NHR): Nikad nećemo sudjelovati u ovakvim radnjama
O tome kako koalicija sa HDZ-om funkcionira u ovakvim situacijama i zašto su uskratili svoj glas za smjenu SDP-ovaca, predsjednik Gradskog odbora Neovisnih za Hrvatku, Mate Lukić, kaže:

– NHR nikad nije i nikad neće sudjelovati u ovakvim neprofesionalnim i blago rečeno nevjerovatnim radnjama, niti u gradu Zadru niti u Županijskoj skupštini u kojoj se čelnica SDP-a doslovno iživljava na vlastitim ljudima samo zato što su dosljedni načelima svoje stranke. Iako su naši svjetonazori sasvim različiti od SDP-ovih, odnos prema stranačkim kolegama svugdje bi trebao biti isti te ne mogu razumjeti kako netko sa toliko godina političkog iskustva može povlačiti ovakve poteze. Prisjetimo li se sjednice Gradskoga vijeća od prošle godine gdje je SDP izvjesio zastavu Sjeverne Koreje u znak prosvjeda jer su smatrali da se vladajući loše odnose prema oporbi, njihovih unutarstranačkih poteza se ne bi ni posramili čelnici navedene države – ističe Lukić.

Hartman (SDP): Ne razumijem zašto traži moje razrješenje
SDP-ovi županijski vijećnici i članovi odbora, Suzana Jakovac, Dejan Hartman i Nino Mrčela, jučer nisu bili iznenađeni zahtjevom predsjednice Županijskog odbora za njihovom smjenom. Jakovac i Hartman javno su podržali kandidaturu Erola Gašija, a Mrčela je, uz Jakovac, u veljači čak napustio i sjednicu Županijske skupštine zbog SDP-ove podrške HDZ-u. I dok Jakovac o potezu Sabljar Dračevac nije htjela govoriti, a Mrčela tek kratko kazao da im ne preostaje ništa drugo nego čekati rasplet situacije, Hartman će otvoreno:

– Ne razumijem na temelju čega traži moje razrješenje, bio sam prisutan na svim sjednicama Odbora i konstruktivno sudjelovao u raspravi. Možda je razlog u tome što javno ne podržavam koaliciju SDP-a i HDZ-a u Županijskog skupštini kojoj smo svjedočili i na sjednici ovoga utorka kada su za moju smjenu zajedno glasovali SDP i HDZ.

Sabljar Dračevac bez odgovora
Zašto je povukla smjene kolega iz stranke, i to onih koji je nisu podržali na izborima, najprije smo pitali i Renatu Sabljar Dračevac, međutim, na upit se jednostavno nije htjela javiti.

Izvor: Zadarski list