fbpx

OGLASIO SE HRVOJE BAJLO “Što je, pi*ka ti materina, što ti po onom četničkom Indexu i Nacionalu tamo pišeš o Livakoviću, Kalmeti, HDZ-u, meni i mojim prijateljima..”

U nizu brutalnih fizičkih napada koji su u Zadru postali gotovo svakodnevica, zabilježen je još jedan koji se dogodio u nedjelju navečer na Obali kneza Branimira. Kako smo već pisali, na meti nasilnika našao se Zadranin Hrvoje Bajlo (33), novinar Nacionala i vlasnik portala Zadar News.

U policijskom priopćenju od ponedjeljka ujutro napad je evidentiran kao kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda 33-godišnjaku.

– U 23 sata, na biogradskom području, zatečen je 43-godišnjak koji se dovodi u vezu s ovim događajem i nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje – stoji u izvješću koje potpisuje Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Bajlu je nakon napada pružena liječnička pomoć u zadarskoj bolnici, na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu OB Zadar, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede u vidu avulzijske frakture koronoidnog nastavka ulne desne ruke, odnosno prijelom lakatne kosti, zbog čega mu je postavljen gips.

Na svom Facebook profilu Bajlo je objavio fotografije i liječnički nalaz te kratak opis događaja u kojemu je za napad prozvao Jakova Suraća, nekadašnjeg kapetana NK Zadra. Kao povod napada na parkiralištu u blizini Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje u kojima se dotakao i Suraća. Navodno mu je to Surać i rekao kad je nasrnuo na njega.

“Ja sam se išao naći s jednim prijateljem na piću. Dogovorili smo se oko 7:15. Ja sam tada ušao u dvorište zgrade gdje se nalazi kafić. Vidio sam parkiran crni Audi, u njemu sam vidio Suraća. Ja sam se parkirao i krenuo prema kafiću, vidio sam njega gdje stoji naslonjen za auto. Kako sam ja došao na metar, dva od njega, on mi je prišao i zapriječio put”, prepričava Bajlo.

“Završit ćeš kao Pukanić”

“Nisam mogao proći, a on mi je počeo govoriti: “Što je, pička ti materina, što ti po onom četničkom Indexu i Nacionalu tamo pišeš o Livakoviću, Kalmeti, HDZ-u, meni i mojim prijateljima, ostavi se nas, bolje ti je. Ovo ti je sad samo upozorenje, drugi put ću ti iščupat glavu, neće te Bog pripoznat, završit ćeš kao Pukanić”, prepričava Bajlo.

“Ostao sam u šoku, probao sam proći na drugu stranu. Onda me pogodio svom snagom šakom u glavu, od čega sam ja pao na pod. Mislim da sam na trenutak i izgubio svijest. Na podu me još udarao po glavi. Jednom mi je drob odvalio nogom. Stavio sam ruke da se branim, pogodio me u ruku. Dok sam bio na podu još me nekoliko puta udario po toj desnoj ruci, slomljena je. To je bilo gaženje. Ja sam se kotrljao, probao sam se izvući. Bilo je to 20-ak kontinuiranih udaraca”, priča Bajlo.

“Psovao mi je mrtvu majku četničku. Spominjao je Index, Nacional, moj portal Zadar News. ‘Oćeš još pisat tamo’, govorio je”, kaže Bajlo.

“Na kraju mi je rekao da mi je ovo upozorenje i da samo probam još jednom negdje objavit njegovo ime ili ime njegovih prijatelja”, ispričao je Bajlo dodavši da bi povod napada mogao biti njegov tekst o blokiranoj imovini u aferi Remorker.

Prema posljednjim informacijama, Jakov Surać negira napad.


Reagiranje Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je u priopćenju najoštrije osudilo brutalni fizički napad na zadarskog novinara Hrvoja Bajlu te zatražilo brzu i jasnu reakciju državnih institucija.

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede. Novinara Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju, 24. srpnja, u večernjim satima, na parkiralištu u Zadru, fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać.

Prema Bajlinim riječima, napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za ‘četnički Indeks’ i ‘usr… Nacional’ te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u ‘odrubiti glavu’. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatirani prijelom desne ruke te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Novinar Hrvoje Bajlo nedavno je na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića, koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom ‘Remorker’. Riječ je o procesu u kojemu su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

HND traži odlučnu akciju policije i pravosuđa. Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu – stoji u priopćenju HND-a.


ZDdanas