fbpx

MUTNE IGRE Po projektu Livakovićevog D&Z-a Zdenko Zrilić gradi pumpu kraj već postojeće – stručnjaci zgroženi, podnesene i kaznene prijave!

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline benzinske pumpe” uz državnu cestu D-8, na samom ulazu u Zadar, pojavili su se građevinski strojevi koji su na djelomično ograđenom terenu obavljali opsežne zemljane radove. Prije desetak dana građevinski su radnici nestali, ostalo je samo nekoliko bagera, a s obzirom da su zadarski mediji svojedobno pisali kako će upravo između postojeće crpke i Supernove niknuti još jedna benzinska pumpa. U gradska uprava je potvrdila da će zaista uz “Bralinu pumpu” niknuti još jedna pumpa u vlasništvu kćeri Zdenka Zrilića, a sve po projektu Livakovićeve tvrtke D&Z, piše Zadarski.hr

U sudski registar je kao vlasnica “Granit Pumpe” upisana Natalija Zrilić, kćer zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, direktorica je Jelka Milošević, a nositelj posla je “D&Z”, tvrtka nekadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića, dok je projekt izradio “D&Z”-ov arhitekt Josip Gršković, a radove izvodi “Diklo Gradnja” u vlasništvu Viktora Grancarića. Za cijelu bi se priču mogla bitnom pokazati “Analiza stanja sigurnosti i propusne moći novopredloženog spoja benzinske postaje investitora “Granit Pumpa” na D8 u Zadru” koju je izradio peteročlani tim Prometnog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. Ivana Dadića.

U četiri godine staroj analizi tvrdi se da je projektno rješenje “nelogično, vrlo rizično i neprihvatljivo”

– Nema nikakve dileme: na tom mjestu ne bi smjela biti pumpa! Ne znam čija, ali posrijedi je neka mutna igra koja ničemu ne vodi. Hrvatska stvarnost je takva da prečesto jedni drugima pakostimo, izjavio je Ivan Dadić čvrsto ostajući pri svemu što je analiza njegovog tima pokazala.

U zaključcima analize stoji da izlazni trak nove benzinske pumpe “stvara vrlo nepovoljnu konfliktnu točku koja ima izrazito negativan utjecaj na sigurnost odvijanja prometa i propusnu moć državne ceste D8”.

– S aspekta sigurnosti, rješenje je nepovoljno jer bi u konfliktnoj točci dolazilo do presijecanja prometnih tokova nedozvoljeno velikih razlika u brzinama. Prometni trak na državnoj cesti D8 bi u konfliktnoj točci imao gotovo maksimalnu brzinu (oko 80 km na sat), dok bi izlazni tok na izlaznom traku benzinske postaje “Granit Pumpa” bio u početnoj fazi (do 15 km na sat), stoji u analizi u kojoj se skreće pažnja da bi, zbog okomitog izlaza s nove pumpe na D8, vozila većih gabarita pri uključivanju na D8 zauzela cijeli desni, a dijelom i lijevi trak državne ceste, piše u analizi.

Zato njeni autori zaključuju da je rješenje nedopustivo jer se ugrožava sigurnost sudionika u prometu. Ako je tako, zašto je zadarska ispostava Hrvatskih cesta izdala posebne uvjete za građenje nove benzinske pumpe koje je potpisao tadašnji šef ispostave Ante Šarić?

– Rado bih vam pomogao, ali sam već nekoliko godina u mirovini. Posebni uvjeti su izdani ne zato što sam ja tako odlučio nego zato što to nalažu propisi i zakoni, izjavio nam je Ante Šarić u telefonskom razgovoru dodajući da je to rješenje potpisao svega nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost šefa ispostave HC-a.

Ante Šarić iz zadarske ispostave HC-a priznao Brali da je bio prisiljen potpisati

Roko Brala, poduzetnik koji je izgradio već postojeću pumpu i iznajmio ju “Adria Oilu”, zbog gradnje Zrilićeve “Granit Pumpe” podnio je kaznenu prijavu protiv svih pojedinaca uključenih u izdavanje građevinske dozvole. Brala je za portal Zadarski.hr izjavio:

– Podnio sam prijavu nakon što sam se obratio svim nadležnim institucijama i ispucao sve moguće pravne radnje. Obratio sam se Ministarstvu graditeljstva, Ministarstvu prometa, Gradu Zadru, inspekcijama, Hrvatskim cestama, tražio sam da budem stranka u postupku, ali su me svi odbili. Više nemam nikakvog ekonomskog interesa u toj priči, a iz moralne obveze sam podnio prijavu koja je obimna i poduprta papirnatom dokumentacijom, kaže Brala ne želeći opširnije obrazlagati detalje kaznene prijave.

– Zaprepastilo me kada sam doznao da je Ante Šarić iz zadarske ispostave HC-a potpisao uvjete, jer prometni stručnjaci tvrde da je to mimo zakona. Rekao sam mu da ću se žaliti i da mi napiše što u tim uvjetima nije u redu. On mi je sve to poslao faksom iz tvrtke njegove supruge i naveo što nije u redu, a kada sam ga pitao zašto je onda to potpisao, samo je slegnuo ramenima i rekao da je morao, kaže Brala pokazujući faks kojega mu je navodno iz poduzeća svoje supruge poslao Ante Šarić godinu i pol dana nakon što je potpisao posebne uvjete, piše Zadarski.hr

U faksu kojim Brala barata, ispod naslova “Analiza idejnog projekta benzinske postaje Granit Pumpa”, nakon navođenja primjera kršenja raznih pravilnika koji reguliraju ovu oblast, piše kako nova pumpa “na ovom mjestu može biti izgrađena samo uz uvjet da se za izlaz s pumpe koristi cesta oko objekta Supernove s povratkom na državnu cestu D8”, te da se “u svim drugim slučajevima stvara crna točka na ovoj za izlaz iz Zadra važnoj i prometom preopterećenoj cesti”. Na koncu je tu i prognoza da će “ovakav razvoj događaja sigurno izazvati mnogobrojne tužbe i dugotrajne sudske postupke”.

Ante Šarić za sada negira Braline navode.


Čermakov Crodux preuzeo “Bralinu pumpu”

Na pročelju postojeće benzinske crpke sjeverno od Supernove još uvijek stoji ploča s natpisom riječke tvrtke Adria Oil koja je za njeno korištenje plaćala najam Roku Brali. Međutim, Brala kaže da je “došlo do promjene u vlasništvu”:

– Koncem svibnja ove godine potpisali smo kupoprodajni ugovor i novi vlasnik je tvrtka “Crodux” generala Ivana Čermaka. Vodeće ljude te tvrtke sam upoznao sa svim što se događa oko gradnje nove benzinske pumpe u neposrednoj blizini i kaznenom prijavom koju sam podnio, izjavio je Brala za Zadarski.hr.


ZDdanas/Zadarski.hr