fbpx

Surać lagao da nema ništa sa HDZ-om, Kalmetom i Livakovićem, a Kalmeta štiti nasilnika

Jakov Surać tvrdi da nema nikakve veze sa Kalmetom i Livakovićem iako je surađivao s Livakovićevom tvrtkom D&Z, a novinara Bajla je, čini se, napao upravo zbog pisanja o njima. S druge strane pojavile su se slike Suraća u društvu premijera, ministara i Kalmete na obilježavanju osnutka HDZ-a na Jarunu tjedan dana prije napada na novinara. Prema neslužbenim informacijama, Surać je tom prigodom bio i vozač Kalmeti, a u vozilu je sa njima u Zagreb putovao i bivši nogometaš Damir Kalapač Pupe.

Kako piše tjednik Nacional, bivši nogometaš Jakov Surać (43) odlukom istražnog suca Hrvoja Viskovića i suprotno traženju Državnog odvjetništva, nakon dvodnevnog zadržavanja u pritvoru pušten. Bajlo je izjavio da mu je Surać rekao: ‘Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi..” Potom mu je uputio još niz prijetnji i na koncu na njega i fizički nasrnuo udarcima šakama po glavi i tijelu i cipelarenjem na podu. Novinar je nakratko izgubio svijest, da bi mu u bolnici bile konstatirane teške tjelesne ozljede u vidu slomljenog lakta, višestrukih ozljeda glave i hematoma na tijelu. Isti sudac konstatirao je da se protiv Suraća vodi još jedan kazneni postupak koji uključuje fizičko nasilje i zbog kojega je protiv njega donesena nepravomoćna osuđujuća presuda.

Tjednik Nacional piše kako je tijekom prošloga tjedna, neposredno nakon njegova izlaska iz pritvora, Suraću ponudio da detaljno objasni svoju stranu priče o tom incidentu, kao i o brojnim kuloarskim i poluslužbenim informacijama koje ga povezuju s moćnom zadarskom političko-interesnom hobotnicom, no on je to pristojno otklonio uz objašnjenje da se sa svojim odvjetnikom priprema za obranu na sudu. Ipak, Surać je istupio u Slobodnoj Dalmaciji, kojoj je izjavio kako je Bajlo “sam pao i slomio ruku”. Potvrdio je da je ipak došlo do fizičkog obračuna, no po njegovoj verziji novinar mu je prišao i započeo ga provocirati “verbalno i fizički, rukama”, da bi potom njih dvojica “jedan drugome zadali nekoliko udaraca”. Demantirao je Bajlove tvrdnje da je povod napadu bilo pisanje o Božidaru Kalmeti, Zdravku Livakoviću i HDZ-u, rekavši da “nikada nije bio ni u jednoj stranci niti se ikada bavio politikom”.

Surać tvrdi kako sa Livakovićem i Kalmetom nema ništa iako sve upućuje na suprotno

“Kalmeta i Livaković nisu moji prijatelji ni moje društvo niti ja imam išta s njima”, decidirano je ustvrdio Surać. To, međutim, nije posve točno: isti novinar Slobodne Dalmacije prije samo devet mjeseci objavio je opširni tekst o poslovnom pothvatu Suraća i njegova partnera Tomislava Rogića, koji su uložili oko deset milijuna kuna u izgradnju luksuzne dvorane za vjenčanja na kojoj je bila angažirana sveprisutna Livakovićeva tvrtka D&Z. Pored toga, samo deset dana ranije Jakov Surać sudjelovao je u obilježavanju godišnjice osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu, pa je čak nastupio na revijalnoj utakmici s Božidarom Kalmetom, Gordanom Jandrokovićem, Damirom Krstičevićem i Zdravkom Marićem, ali i s Andrejem Plenkovićem, s kojim je – sudeći po boji dresa na fotografiji koju je objavio sam HDZ – igrao u istoj momčadi.

Surać društvu premijera i ministara na obilježavanju godišnjice HDZ-a

Osobe bliske Suraću to su pokušale objasniti statusom “nogometne legende” koji uživa jer je u Hrvatskoj nogometnoj ligi odigrao preko 500 utakmica, najviše od svih igrača, pa navodno redovito biva pozivan na takve događaje. S druge strane, neki izvori tvrde da se tu radi o puno tješnjim vezama, čak i da je Surać imao običaj svojim automobilom prevoziti “reprezentaciju” HDZ-a na slične događaje.

Surać izjavio da se nikada nije bavio politikom iako je bio na listi Rena Sinovčića na lokalnim izborima

Nekadašnji prvotimac, kapetan, trener i predsjednik Nadzornog odbora NK Zadar nije bio sasvim precizan ni kada je tvrdio da se “nikada nije bavio politikom”: na lokalnim izborima 2013. godine nalazio se na listi kontroverznog lokalnog poduzetnika Rene Sinovčića, uz niz sportaša i sportskih dužnosnika. Bila je to faza u kojoj Sinovčić nije bio u dobrim odnosima s HDZ-om, no odnosi tih dviju strana kroz godine i desetljeća varirali su u oba ekstrema i prije i poslije tih izbora. Suraća sa Sinovčićem, koji za sobom vuče niz kaznenih prijava i optužnica, veže bliska suradnja upravo u Nogometnom klubu Zadar, gdje je bio jedan od igrača na čije su se ime isplaćivale milijunske “pozajmice” zahvaljujući kojima je Sinovčić naknadno pokušao kupiti klub. Poznat je i kao jedan sudionika “afere Offside”, kada je nekoliko desetaka nogometaša privedeno zbog namještanja utakmica i klađenja na njihove ishode, no na koncu protiv Suraća nisu pronađeni dovoljni dokazi i optužnica nije podnesena.

U Zadru, gradu koji od osamostaljenja Hrvatske nikada nije promijenio stranku na vlasti i u kojemu svi glavni politički, interesni i novčani tijekovi prolaze kroz sjedište lokalnog HDZ-a, najveća moć pripisuje se neuništivom Božidaru Kalmeti, no poznavatelji prilika upozoravaju da konkretne uzde u rukama drži njegov bliski suradnik i nekadašnji državni tajnik za ceste Zdravko Livaković. Bez njegova blagoslova, tvrdi se, malo koja tvrtka u lokalnim okvirima uspijeva dobiti ozbiljan posao, a slična praksa ustanovljena je i na državnoj razini kada je zadarskim HDZ-ovcima povjereno vođenje kompletnog cestarskog i prometnog sektora u doba vladavine Ive Sanadera.

Kalmeta i Livaković već godinama za sobom vuku “aferu Remorker”, proces u kojem ih se sumnjiči za višemilijunske malverzacije, a portal pretučenog novinara Hrvoja Bajle samo dan prije incidenta sa Suraćem objavio je tekst u kojemu podsjeća na odluku suca Ivana Turudića kojom se odbija odblokirati višemilijunska Livakovićeva imovina. Popisane su sve njegove nekretnine, između ostalog i stan u Petrčanima kupljen na ime njegove majke, s inače vrlo skromnim prihodima, te navodno plaćen u gotovini.

Izvor: NACIONAL