fbpx

REAGIRANJE AKCIJE MLADIH I MOSTA Ministarstvo i DORH peru ruke od koncesije za luku Gaženica

Primili smo priopćenje Kluba vijećnika Akcije mladih i MOST-a kao reakcija na jučerašnju izjavu ministra Olega Butkovića u kojoj je naveo kako bi, prema informacijama koje ima, vrlo brzo trebalo doći do potpisivanja ugovora o dodjeli koncesije za upravljanje lukom Gaženica. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


REAGIRANJE AKCIJE MLADIH I MOSTA Ministarstvo i DORH peru ruke od koncesije za luku Gaženica

Reakcija Akcije mladih i Mosta povodom izjave ministra Olega Butkovića o luci Gaženica
Povodom odgovora ministra pomorstva, prometa i infrastrukture g. Olega Butkovića o tome da „ima saznanja“ da se potpisivanje ugovora za koncesiju na 20 godina, potpuno izgrađenog međunarodnog putničkog dijela državne luke Gaženica sa nasutim gatovima, mostom za putnike koji vodi do 30 milijuna eura vrijednog terminala i svim okolnim parkirališnim i drugim prostorima daje za milijun i 600 tisuća kuna + 2 – 6 % imaginarnih dobiti (imaginarnih budući se turska tvrtka vlasnik novoosnovanog izabranog koncesionara nalazi u ozbiljnim poslovnim gubicima, dakle dobiti – nema!) – u Klubu Akcije mladih i Mosta izražavamo žaljenje što nadležno Ministarstvo, kao i institucije DORHa, kojima je Klub Akcije mladih i Mosta ukazao na vjerojatnost šteta od ovakvog ugovora za Republiku Hrvatsku, reagira perući ruke od buduće odgovornosti ukoliko grad Zadar i Republika Hrvatska ne budu imali nikakvih koristi od luke Gaženica.

Klub Akcije mladih i Mosta upućuje nadležna tijela na usporedbu financijskih dokumenata prema kojima se gradila međunarodna putnička luka Gaženica sa financijskim dijelovima dokumenata natječajne dokumentacije koji su od strane Lučke uprave Zadar naručeni neposredno pred natječaj (premda su već postojali plaćeni dokumenti koji su ukazivali na bitno drugačije uvjete koncesioniranja) – pitamo se da li zbog prilagodbe baš određenoj tvrtki?

Klub Akcije mladih i Mosta upućuje također na kontinuitet planiranja predaje Gaženice od strane uvijek jednakih osoba uključenih u projekt još od pročelništva za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra i kupoprodaje prostora u Gaženici prije izgradnje luke, preko položaja u Ministarstvu mora za vrijeme većeg dijela dugogodišnje izgradnje luke, do danas kada su i dalje uključeni u prostorno plansko planiranje lučkih prostora Gaženice. Tako je moguće da se dijelovi luke ne definiraju sukladno zakonima Republike Hrvatske, o čemu smo reagirali prilikom usvajanja sporne odluke na gradskom vijeću 18. srpnja o.g., prilikom usvajanja spornih prostornih dokumenata, te smo obavijestili sva nadležna ministarstva. Međutim zbog istovjetnih reakcija kao ministra Butkovića; svojevrsnog bježanja od odgovornosti za poštivanje zakonitosti i ravnopravne tržišne utakmice svih mogućih ulagača u Gaženici, Klub Akcije mladih pripremio je poduži prikaz problema gospodarenja i koncesioniranja luke Gaženica za OLAF – Europski ured za borbu protiv prijevara, korupcije i ozbiljnih prekršaja unutar europskih institucija.

U Klubu Akcije mladih i Mosta smatramo sramotnim predaju Gaženice iz ruku javnih institucija RH u privatne tvrtke, a bez ikakvih koristi za Zadar, Republiku Hrvatsku i domaće stanovništvo koje je napominjemo platilo punu cijenu izgradnje Gaženice i to suspektno prilagođenim studijama opravdanosti u natječajima, kojima se određenim tvrtkama koja jedva mogu podastrijeti minimalnu bankovnu garanciju od 1 100 000 kn (vrijednost malo bolje obiteljske kuće na području Zadra). Pitamo se što će biti sad kad zbog problema u tvrtki vjerojatno teško mogu dobiti (za takav posao isto prilično smiješno određenih) jamstva za ispunjavanje obveza iz ugovora od 5.500.000,00 kn ili kako preko „poznatih“ dobiti cijeli međunarodni dio luke (cijeli projekt Gaženice sa priključnom cestom, koštao je hrvatski proračun više od 2 milijarde eura) za vrijednost par obiteljskih kuća godišnje.