fbpx

TURSKA SE SUOČAVA SA CRNIM SCENARIJEM – SAD oborile tečaj lire, tuske tvrtke i banke pred stečajem!

Američka banka Goldman Sachs upozorava kako bi daljnji pad vrijednosti turske lire mogao dovesti do propadanja banaka u zemlji. Problem je što Goldman Sachs “upozorava” na činjenicu za koju nije toliko krivo tursko gospodarstvo, koliko manipulativni napadi na tursku valutu iza kojih stoje Washington i financijska elita s Wall Streeta.

U svjetlu tekućeg pada vrijednosti turske lire, američka banka Goldman Sachs upozorava kako će mogući daljnji pad tečaja, te ako se za jedan američki dolar bude trebalo izdvojiti više od 7 turskih lira, turske banke staviti u tako strašnu poziciju da će se najveće od njih urušiti. Pojednostavljeno, takva devalvacija turske valute bi mogla “pojesti” kapitalne rezerve banaka.

Iako se turska valuta u posljednjih nekoliko sati 8. kolovoza uspjela stabilizirati i tečaj u odnosu na dolar je pao s 5,42 lire na oko 5,25 za jedan dolar, opasnost nije otklonjena.

Naime, do sada su opasnosti bile posebno izložene turske tvrtke i bogataši, koji su zbog toga iz zemlje izvukli kapital u stranim valutama. To su učinili i međunarodni investitori, koji polako počinju izvlačiti kapital, što još dodatno vrši pritisak na tursku nacionalnu valutu.

Ova previranja na znače da turska vlada novac može prikupiti samo s tržišta kapitala. Ankara sada mora plaćati više od 20 posto kamata na desetogodišnje državne obveznice. Osim toga, tursko Ministarstvo financija je na tržište plasiralo obveznice vrijedne 539,7 milijuna lira na koje turska država mora plaćati enormne kamate 22,1 posto.

Posljedica ove politike može biti bankrot više turskih banaka, a turska će ih država teško izbaviti iz ove institucije kroz državna jamstva. Osim toga, mnoge privatne osobe i tvrtke također mogu završiti u stečaju, što će teško utjecati na cijelo tursko gospodarstvo.

Današnji je tečaj već dosegao kritičnu točku od 5,96 turskih lira za jedan američki dolar, a situacija se ne popravlja. Turska ne sumnja da su iza svega geopolitički razlozi i manipulativni napadi na tursku valutu, prije svega zbog kupnje ruskog oružja, odbijanja puštanja na slobodu američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je optužen za terorizam i špijunažu i veze s organizatorima propalog vojnog udara u srpnju 2016.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao građane zemlje da “ne obraćaju pozornost” na provociranje američkih vlasti i da vjeruju u svoju nacionalnu valutu.

“Ne morate se brinuti”, rekao je Erdogan obraćajući se naciji kasno u četvrtak, 9. kolovoza, u pokrajini Rize na crnomorskoj obali Turske, prenosi Reuters.

Riječi turskog predsjednika su bile upućene u vezi nastavka pada tečaja lire u odnosu na američki dolar. Kao što smo rekli, jutros se na burzi za jedan američki dolar nudili 6 turskih lira, što je apsolutni povijesni minimum za ovu novčanu jedinicu.

“Američki-turski razgovori u Washingtonu o normalizaciji bilateralnih odnosa su imali ulogu na tako oštro smanjenje vrijednosti lire, jer su završili neuspjehom”, napominje Reuters.

“Ne zaboravite, ako oni imaju dolar, mi imamo naše ljude, našeg Allaha. Naporno radimo. Pogledajte što smo bili prije 16 godina i pogledajte nas sada“, poručio je građanima Turske Erdogan.

Kao što smo ranije izvijestili, na aukcijama u ponedjeljak, 6. kolovoza, nacionalna valuta Turske je pala na povijesni minimum u odnosu na američki dolar, koji je tada “vrijedio” 5,18 lira.

Prema riječima stručnjaka, pad lire se događa zbog odluke američkih vlasti da revidiraju bescarinski pristup turskih proizvoda na američko tržište i zbog opće skandalozne političke klime u odnosima između Washingtona i Ankare.

Američke restriktivne mjere bi mogle utjecati na turski uvoz robe u SAD vrijedan oko 1,66 milijardi dolara, a američka je strana jasno naznačila pripreme za uvođenje novih trgovinskih barijera u poslovanju s Turskom prošlog petka, 3. kolovoza.

Od početka godine je turska lira izgubila 30% vrijednosti. Do posljednjeg pogoršanja političkih i trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Država i Turske su analitičari razlog za pad vrijednosti turske lire tražili u uplitanju predsjednika Erdogana u monetarnu politiku zemlje. No, sada postaje jasnije da je u

Washingtonu donesena odluka da se udarom na tursku valutu Erdogana prisili da promijeni politiku. Ako to ne da rezultate, pritisak će se vršiti dok se stanovništvo Turske ne počne buniti i tražiti odlazak Erdogana i Stranke pravde i razvitka s vlasti, pri čemu će se koristiti i ostali ranije oprobani alati za njegovo uklanjanje s vlasti.

Izvor: logicno.com