fbpx

Merkel i njemački zastupnici odbili sudjelovati na svečanoj večeri u čast Erdogana, smatraju ga totalitaristom

Više njemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji krajem tjedna boravi u službenom posjetu Njemačkoj.

„Prisustvo kancelarke na banketima koje organizira predsjednik nije pravilo“, potvrdio je Predsjednički ured prijašnje napise tjednika Spiegel po kojima kancelarka neće biti na večeri u petak navečer koju organizira njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Nadalje je priopćeno kako kancelarka “samo ponekad” prisustvuje svečanostima u predsjedničkoj rezidenciji, posljednji put prilikom posjeta britanske kraljice Elizabete II. Berlinu 2015.

Dolazak otkazali i brojni političari

Dolazak na svečanost u dvorac Bellevue, rezidenciju njemačkog predsjednika, otkazali su i brojni oporbeni političari.

Predsjednik Liberalne stranke Njemačke (FDP) Christian Lindner rekao je za dnevnik “Rheinische Post” kako ne želi biti dijelom “Erdoganove propagande”.

Predsjedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom priopćenju poručilo kako smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čovjeku koji u svojoj zemlji “uništava temelje demokracije”.

Izuzetak je bivši predsjednik Zelenih Cem Oezdemir. Političar turskog porijekla slovi kao jedan od najžešćih kritičara turskog predsjednika.

Jedan njemački političar: Erdogan nije normalan predsjednik i ne zaslužuje banket, ali idem tamo da me otrpi

“Potpuno je izvan svake rasprave da Erdogan nije normalni predsjednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. No želim da turski predsjednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike”, rekao je Oezdemir za dnevnik Tagesspiegel.

Trodnevni službeni posjet turskog predsjednika stoji u sjeni napetih odnosa koji već godinama vladaju između dviju zemalja, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspjelog puča na ljeto 2016.

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Njemačkoj. Erdogan je u više navrata njemačkom državnom vrhu predbacio „nacističke metode“.

Teme trodnevnog službenog posjeta Njemačkoj trebale bi biti stanje u Siriji, izbjeglička politika, ali i ekonomski odnosi u sjeni slabljenja turskog gospodarstva u posljednje vrijeme.

Erdogan će u subotu u Koelnu službeno otvoriti i najveću džamiju u Njemačkoj, ali nisu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio njemačkim građanima turskog porijekla koji pretežito podržavaju konzervativnu politiku turskog predsjednika.

Izvor: Index.hr