fbpx

NACIONAL DONOSI Tuski koncesionar nepouzdan. Vlada poništava natječaj za Gaženicu

Nastavljaju se kontroverze i čudne radnje vezane uz dodjelu koncesije u zadarskoj luci Gaženica. Iako je prošlo punih šest mjeseci otkako je donesena odluka o prihvaćanju jedine pristigle ponude, i to tvrtke Zadar Intenational Port Operations (ZIPO), čiji je vlasnik turska kompanija Global Ports Netherlands B.V. (GP11) restrirana u Nizozemskoj, ugovor s odabranim koncesionarom još uvijek nije potpisan, piše tjetnik Nacional.

Izvor blizak Vladi otkrio je za Nacional da bi se moglo dogoditi da se natječaj zbog otezanja i poništi. O tome je rekao: “Doista nije jasno što se ovdje zbiva, ali mi se čini da je natječaj sazrio za poništenje. Čini se da odabrani koncesionar nije ozbiljan te treba potražiti kvalitetniju opciju prije nego što nastane veća šteta.”

Dokument u posjedu Nacionala, Odluka 129/2018 Lučke uprave Zadar, koju je potpisao Predsjednik upravnog vijeća i zadarski župan Božidar Longin, pokazuje da je Lučka uprava trebala pobjedniku javnog natječaja, dakle tvrtki Zadar International Port Operations, ponuditi ugovor prije više od četiri mjeseca.

U članku 9. te odluke stoji: “Davatelj koncesije će Ovlašteniku koncesije ponuditi sklapanje Ugovora o koncesiji najkasnije u roku od deset dana od isteka razdoblja mirovanja, odnosno deset dana od kada je ova odluka o davanju koncesije postala izvršna.”

U Zadarskoj lučkoj upravi nisu željeli odgovoriti na pitanje jeli i kada spomenuti ugovor jedinom kandidatu uopće ponuđen na potpis. Ali su zato iz zadarske lučke uprave Nacionalu pismeno odgovorili da uopće ne postoji rok u kojem se taj ugovor treba potpisati. Tu su kontradikciju ovako pokušali obrazložiti: “Upravo smo u završnoj fazi pregovora o budućem koncesijskom odnosu. Kako Zakonom o koncesijama ni natječajnom dokumentacijom nije propisan rok za sklapanje ponuđenog ugovora, ne može se govoriti o odugovlačenju s njegovim zaključenjem. lz javno dostupne Dokumentacije za nadmetanje vidijivo je da ne postoji propisan rok za sklapanje Ugovorao o koncesiji. Takve rokove ne propisuje ni Zakon o koncesijama”. stoji u odgovoru iz zadarske lučke uprave. Umjesto od njihova ravnatelja Roberta Škifića, na više postavljenih pitanja odgovori su Nacionalu pristigli iz agencije Hauska & Partner koja se bavi kriznim komuniciranjern za privatne i pravne osobe.

Na dodatan upit Nacionala što se posljednjih pet mjeseci radilo po pitanju zaključivanja ugovora s koncesionarom, iz spomenute agencije odgovorili su kako su se predstavnici zadarske lučke uprave i budućeg koncesionara sastajali u više navrata. Nije jasno zašto ako su stavke iz budućeg ugovora o koncesiji morale biti jedino i isključivo onakve kakve su napisane u javnom natječaju i na koje je jedini zainteresirani koncesionar pristao.

“Lučka uprava Zadar – LUZ održala je nekoliko sastanaka s predstavnicima koncesionara vezano uz sadržaj prava i obveza iz prijedloga ugovora koncesiji”, stoji u odgovoru upućenom Nacionalu.

Vijećnik u Skupštini Zadarske županije i predsjednik oporbene stranke MODES, Rudolf Dvorski, kaže kako je sve to u najmanju ruku jako sumnjivo. On o tome kaže: “LUZ još uvijek pregovara sa ZIPO-om i to zbog utvrđivanja međusobnih odnosa, odnosno o pravima i obvezama koje su vezane uz ponuđeni ugovor. To je skandlalozno. Pa zar nije natječajna dokumentacija definirala prava i obveze koncesionara? Koji su to dodatni uvijeti koji se trebaju definirati pregovorima na brojnim sastancima? Radi li se tu o aneksima ugovora kakve su htjeli podvaliti u Dubrovniku u luci Gruž, radi čega je i poništen javni natječaj?”

Dvorski upozorava da GPH, tvrtka koja je osnovala ZIPO, ne izgleda baš najbolje. Navodi da posluje s gubitkom te da ima loš kreditni rejting: “Kreditni rejting joj je po agenciji Fitch BB-, što dovoljno govori o njihovu poslovanju, ali i o izgledima za buduće razdobije. Kada tim podacima dodamo ekonomsku krizu koja je zahvatila Tursku, bojim se da bi ZIPO-u zadarska lučka uprava trebala poslužiti samo kao kasica prasica.”

Nekadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture u vladi Zorana Milanovića, Siniša Hajdaš Dončić, za Nacional je ovako prokomentirao zagonetno odugovlačenje potpisivanja ugovora između odabranog koncesionara i zadarske lučke uprave: “Ukoliko ugovor ne bude onakav kakav je propisan dokumentacijom iz javnog natječaja, onda imamo veliki problem. Točnije, problem će imati oni koji takvo kriminalno djelo naprave. Moje mišljenje je da ugovor mora sadržavati doslovno ono što je definirano dokumentacijom iz javnog natječaja. Sve ostalo je posao DORH-a.”

Iz zadarske lučke uprave ovako su opisali kako su i zašto za savjetovanje angažirali agenciju Hauska & Partner i koliko su platili: “Odlučili smo se za stručnu i profesionalnu pomoć jer je izuzetno važno osigurati kvalitetnu internu i eksternu komunikaciju s javnošću, uključujući i medije, što podrazumijeva jasnu, pravodobnu transparentnu komunikaciju. Odabir je izvršen pozivnim natječajem, a kriteriji za odabir su bili: ekonomski najpovoljnija ponuda kod koje je 90 posto nosio kriterij cijene usluga, a 10 posto kriterij rokova aktivacije. Pored toga, u odabiru nam je bilo važno dosadašnje iskustvo na sličnim poslovima, stručnost uključenog tima te ponuđena cijena za tražene usluge. Hauska & Partner su sa savjetnici koji imaju dvadesetogodišnje iskustvo u komunikacijskom poslovnom savjetovaniu u Hrvatskoj, prepoznati su po kvaliteti i uživaju veliki ugled na tržištu. Ugovoreni iznos za 2018. iznosi 79.200 kuna plus PDV”.

Dvorski je kritičan prema tom poslovnom potezu. On misli da to pokazuje da se čeinici zadarske lučke uprave nalaze u panici.

“Ta agencija angažirana je u panici, da ih pokuša spasiti iz ovakve stituacije jer su vjerojatno sami postali svjesni da im plan propada i da se iz  ovakvog mulja teško izvući. Sve ovo previše sliči na neke stare hrvatske sumnjive operacije kojima se ono bitno skriva od očiju javnosti, a plijen se međusobno podijeli. Takve operacije smo nažalost već imali prilike vidjeti. Najbolje bi blio da Vlada Republike Hrvatske preuzme odgovornost te da se osnuje tvrtka koja će upravljati lukom Gaženica, i to po mogućnosti lokalnog karaktera kad se već svi kunu u decentralizaciju. Ako to zbog meni nepoznatih razloga nije izvedivo, neka se lijepo poništi natječaj te se objavi novi po uvjetima koji će omogućiti da se javi više zainteresiranah, ali s većom bankovnom garancijom nego što je bila u prethodnom. Više puta sam rekao da je ova i ovakva koncesija štetna za zadarsko i hrvatsko gospodarstvo i da neće donijeti apsolutno ništa nikome osim koncesionaru i možda onima koji će se raznim aneksirma ugovora nagraditi na ovaj ili onaj način.”

Prve nepravilnosti oko dodjele koncesije Nacional je otkrio u travnju objavljivanjem sadržaja prešućene studije francuske tvrtke Egis Bceom International koja je naručena za vrijeme ministarskog mandata Božidara Kalmete, a koja je predviđala da bi država od varijabilnog dijela koncesijske naknade u zadarskoj luci Gaženica trebala uzimati 50 posto zarade, a prema novoj, bitno manje plaćenoj studiji, država bi trebala dobiti svega 12 posto. Upravo taj dokument i dalje budi ozbiljnu sumnju da su uvjeti po kojima su vlasti nedavno dodijelile tu koncesiju takvi da bi državu mogli dramatično oštetiti. Šteta bi, prema procjenama, mogla iznositi više od 100 milijuna kuna.

Nakon objave sporne prešućene studije u utorak 24. travnja u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak na kojem su, uz ministra Olega Butkovića i državnu tajnicu, sudjelovali i ravnatelj LUZ-a Robert Škifić, predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a Božidar Longin, glavni tajnik ministarstva, izrađivači studije s Pomorskog fakulteta u Rijeci i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji su bili u stručnom povjerenstvu za dodjelu koncesije na lučkom području putničke luke Gaženica. Na tom je sastanku bilo povišenih tonova, a jedan od glasnijih bio je Božidar Longin koji se pred ministrom energično trudio opravdati proces raspisivanja natječaja i označiti ga čistim i poštenim.

Koncesionar se, što je javno dostupan podatak, obvezao zadarskoj lučkoj upravi godišnje godišnje plaćati 1,628,000,00 kuna za stalni dio naknade te promjenjivi dio naknade koji za osnovne lučke djelatnosti iznosi 12 posto, a za ostale gospodarske djelatnosti – parking, ugostiteljstvo i druge slične stvari – 6 posto. Riječ je o postotku koji koncesionar izdvaja iz bruto prihoda , a ne iz svoje dobiti.

Koncesionar se također obvezao do 2021. osigurati 246.544 putnika u međunarodnom povremenom putničkom prometu u tranzitu.

Prošle godine Zadar je imao 138.000 putnika. Obvezali su se povećati broj vozila u medunarodnom linijskom pomorskom prometu na 13.677 – prošle godine je to iznosilo 8.116 – te povećati broj putnika u međunarodnom linijskom pomorskom prometu na 64.933 – prošle godine ih je bilo 38.532. Također, koncesionar se obvezao organizirati home-port i do 2021. planirani broj putnika u međunarodnom povremenom putničkom prometu u luci polazišta – home port – trebao bi iznositi 72.528 putnika. Ostaje nepoznato s kakvim će se posliedicama koncesionar susresti ako to ne uspije učiniti, odnosno kakva je jamstva morao dati, a koja bi davatelju koncesije kompenzirala izostanak najavljenih rezultata.

ZDdanas/Nacional