fbpx

Margetić primljen u Vladi, mole ga da prekine štrajk glađu

U četvrtak, 4. listopada 2018. u Vladi je primljen istraživački novinar Domagoj Margetić, kako bi razgovarali o uvjetima koje je postavio za prekid sad već tridesetdvodnevnog štrajka glađu, iz Vlade su potvrdili sastanak s Margetićem. ”Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka- Petešić u četvrtak 4. listopada 2018. primio je istraživačkog novinara Domagoja Margetića koji štrajka glađu zbog prijetnji kojima je, kako tvrdi, izložen i koji je tog dana, u vrijeme zasjedanja Vlade došao pred Banske dvore”, stoji u priopćenju koje je tjedniku Nacional uputio glasnogovornik Marko Milić.

Iz Vlade dodaju kako je “predstojnik Frka – Petešić primio na znanje zabrinutosti g. Domagoja Margetića te ga zamolio da prekine štrajk glađu”.

“Hrvatska Vlada, kao i premijer Plenković osobno, čvrsto se zalažu za slobodu govora i slobodu medija te osuđuju prijetnje i napade na novinare. Podsjećamo da je predsjednik Vlade Plenković na 71. sjednici Vlade, 13. prosinca 2017., javno i nedvosmisleno osudio prijetnje novinarima putem društvenih mreža”, navodi se u priopćenju iz Vlade, te zaključuju kako su “bilo kakvi oblici pritisaka ili zastrašivanja nedopustivi te Vlada očekuje da se svi takvi slučajevi ispitaju od nadležnih institucija radi zaštite pravnog poretka i temeljnih prava svih građana”.

Nakon što smo iz Vlade dobili potvrdu o sastanku s Margetićem, iako slabog zdravstvenog stanja novinar je za Nacional potvrdio cijelu
priču.

“Točno je da je u Vladi u četvrtak održan sastanak, na kojem sam ih vrlo detaljno upoznao s napadima, prijetnjama, pritiscima, diskreditacijama, kao i aktivnostima, zastrašivanju i prijetnjama kojem sam izložen vrlo agresivno zadnjih par mjeseci”, izjavio je Margetić za Nacional.

Domagoj Margetić policiji je prijavio niz pritisaka, te prijetnji smrću i to prijavama od 12. rujna, 19. kolovoza, 21. kolovoza, 23. kolovoza, 30. kolovoza i 5. rujna ove godine.

Margetić, koji štrajka glađu trideset i drugi dan, te zdravstveno ulazi u rizičnu fazu štrajka glađu, a kreće se isključivo u invalidskim kolicima, za Nacional nije htio odgovoriti na Vladin poziv na prekid štrajka glađu. “Imali smo neku vrstu dogovora da Vlada nađe načina kako će me zaštititi od ovih vrsta pritisaka, ali smo imali i jasan dogovor da premijer Andrej Plenković osobno da javnu izjavu kojom će osuditi napade, prijetnje, pritiske, zastrašivanja i diskreditacije novinara, te kako će kao premijer u ime države poslati jasnu i javnu poruku kako su takve aktivnosti u odnosu na novinare neprihvatljive, te država ni na koji način neće tolerirati nikakve napade, prijetnje i pritiske na novinare. Ovom izjavom glasnogovornika o izjavi predstojnika Ureda premijera, nije ispoštivan dogovor od četvrtka, a nisu spomenuti niti ostali uvjeti i sadržaj predstavke koju sam predao premijeru, pa ovog trenutka ne mogu odgovoriti na poziv iz Vlade da prekinem štrajk glađu”, zaključuje Margetić.

Izvor: Nacional.hr