fbpx

REAGIRANJE AKCIJE MLADIH Marjana Botić: Hoće li pored kaskadno betonizirane „Stare Dalmacije” opstati mali iznajmljivači?

Prioćenje županijske vijećnice Akcije mladih i Mosta Marjane Botić o ulaganju na Pašmanu prenosimo u cijelosti.


Sjećate li se filma Westworld iz 1973. u kojem karizmatični Yul Bruner utjelovljuje robota humanoida koji u komercijaliziranom ogromnom zabavnom parku za odrasle pripadnike ljudske vrste, koja se odrekla razmišljanja, kritičnosti i etike, a prihvatila sedatizirani hedonizam i šarenu lažu zabavnih parkova, nakon što se dogodi kvar, krene u osvetnički progon turista, koji spašavajući živi glavu, bježe ispred njega skrivajući se po kreiranom Divljem zapadu, starom Rimu i na kraju Srednjem vijeku?

Eto nama u Zadar, ustvari na Pašman, kojih 40 godina poslije dolazi navodno kreator Stare Dalmacije za all inclusive turiste negdje u Westworldu i nekako se ne mogu oteti dojmu da smo postali filmska kulisa političko-kriminalnog trilera koji počinje kao komedija, a završava bojim se kao apokalipsa isluženih slugu i uništenih resursa. LINK

Vjerujem da će ovo prisjećanje na ovaj film i ovo razmišljanje o resursno-komunalnim interesima, zapravo o nedostatku ikakvih koristi za lokalne stanovnike i u ovom slučaju naići na oštro protivljenje vladajućeg političko servisnog osoblja RH? Zašto?

-Jer živimo u državi gdje je je svako promišljanje o vlastitim interesima gotovo zabranjeno jer je heretičko prema bogu Novcu, koji nam dolazi u vidu kamata i zaduženja iz nekog Raja gdje je sve divno i monetarno krasno i živi se onako kako ti neko drugi reklamira da moraš trošiti, pardon živjeti.

– Jer ovdje od „osamostaljenja“ primamo kojekakve proroke „ulagače“ (ili svece ako dolaze kao predstavnici Banke) i uvjeravaju se da smo dužni se klanjati svakom takvom. Koji nam je navodno toliko potreban kao „kruh svagdanji“ i koji je toliko bolji i pametniji od nas koji sami ne bi znali iscrpsti i uništiti vlastite resurse, a on će to napraviti u šarenoj laži „investicije“. Mi im zato kao roboti bez vlastite volje moramo služiti, pružiti svaki doživljaj, ugodu i pokoriti se njihovim višim interesima.

– I naposljetku, vlasti će se protiviti ovakvom „heretičkom“ razmišljanju, jer cijelu ovu skupu šarenu lažu, možemo jednostavno poznati po upravo njima; po sljedbenicima tih novih proroka, koji ga veselo slijede i okružuju ga dok daje izjave o novom neoliberalnom evanđelju, pardon – ulaganju. Koje će nas naravno spasiti.

Jeste li se ikada zapitali jesu li su naši stari uopće željeli sebi i nama to iscrpljivanje samo radi čistog Profita bez sutrašnjice? Ili su očuvali ovo što mi sad olako prepuštamo bez razmišljanja o tome što nam takva budućnost stvarno donosi?

Pogledajte usput plodove koje nam ovo sve donosi zadnjih desetljeća: od stvarnog posla i prihoda očišćeno gospodarstvo na 99,99 godina koncesioniranom dijelu našeg raja – taman dovoljno da ga se očisti od nepotrebnih domorodaca, iscrpi i krene dalje u potragu za još jednim svetim, nikad viđenim „ulaganjem“. Hoće li pored kaskadno betonizirane „Stare Dalmacije“ u sadašnjoj Dalmaciji, na Pašmanu recimo, opstati mali iznajmljivači koji su tim dijelom obiteljskog posla pomagali vlastitu ekonomiju, školovali djecu, razvijali ostale lokalne poslove…?

Nezavisna županijska vijećnica sa liste Akcije mladih i Mosta, Marjana Botić