fbpx

SIVI VUKOVI Turska nacionalistička organizacija bori se za veliko tursko carstvo

Turska ultranacionalistička organizacija “Sivi vukovi” se zalaže za velikotursko carstvo te prenose u Njemačku konflikte s raznim manjskim skupinama u Turskoj, a posebno s Kurdima, zbog čega je njemački političari žele zabraniti “Sivi vukovi” (tur. Ülkü Ocakları) su turska ultranacionalistička organizacija, neki je opisuju i kao neofašističku, ali sasvim sigurno se radi o militarističkom i paramilitarnom krilu Stranke nacionalističkog pokreta (MHP).

Njezini članovi, što je uobičajeno za neofašističke pokrete, negiraju stvarni karakter pokreta te, zato što je povezana s mladeži MHP-a, tvrde da su kulturna i obrazovna zaklada. Inače, puno ime organizacije je “Obrazovna i kulturna zaklada klubova idealista”.
Njezini pripadnici se zalažu za velikotursko carstvo te konflikte iz Turske prenose u Njemačku, zbog čega njemački političari žele zabraniti taj desno-ekstremistički pokret, piše Deutsche Welle.

Vučji pozdrav Mevlüt Cavusoglu u Hamburgu
Znak prepoznavanja tog pokreta je takozvani vučji pozdrav, kod kojeg je ruka ispružena uvis, pri čemu su dva vanjska prsta ruke raširena tako da podsjećaju na uši, dok su palac, prstenjak i srednji prst skupljeni poput njuške. Uz pokret se povezuje nasilje prema svim manjinskim skupinama u Turskoj, a posebno prema Kurdima.

Inače, sva ta simbolika predstavlja velikotursku vladavinu koju ti desni ekstremisti žele uspostaviti, a koja inspiraciju crpi iz Osmanskog Carstva. Pripadnici tog pokreta su već dugo aktivni i u Njemačkoj te konflikte s Kurdima iz svoje domovine uvoze u Njemačku.
Javnost je u ožujku ove godine zgranuo turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu kad je tijekom svog govora ispred turskog generalnog konzulata u Hamburgu pozdravio publiku vučjim pozdravom.

Austrija zakonom zabranila taj pozdrav
Isti se pozdrav mogao uočiti kod Erdoganovih pristaša tijekom nedavnog otvaranja velike turske džamije u Kölnu i popratnog Erdoganova posjeta.
Nakon što je Austrija odlučila zakonom zabraniti taj pozdrav, i Njemačka se odlučila na oštrije sankcije prema desnim ekstremistima među svojim građanima turskog podrijetla.
Zasad ih Služba za zaštitu ustavnog poretka samo prati, ali su političari CDU-a i stranke Ljevica zatražili opću zabranu tog pokreta, a za što imaju svoje političke, ali i pravne razloge.

Mnogobrojnija desno-ekstremistčka fašistička organizacija i od NPD-a
“U Njemačkoj možete protuustavne simbole samo onda zabraniti, ako ste prethodno zabranili i samu organizaciju. Drukčije to nije moguće,” pojašnjava CDU-ov političar na unutarnja pitanja Christoph de Vries u razgovoru za Deutsche Welle.
De Vries ističe hitnost zabrane djelovanja tih ultranacionalista jer se u slučaju “Sivih vukova” radi o “desno-ekstremističkoj fašističkoj organizaciji koja je sa oko 18 tisuća članova oko tri puta veća od Nacionaldemokratske stranke Njemačke, NPD-a.”
“Time ta organizacija predstavlja znatan potencijal ugrožavanja našeg slobodarskog demokratskog ustavnog poretka.”

Vučji pozdrav usporediv sa ‘Sieg Heil’
Zamjenica predsjedatelja kluba zastupnika ljevičarske stranke Die Linke u Bundestagu Sevim Dagdelen je sličnog mišljenja te smatra da je vučji pozdrav usporediv s nacističkim pozdravom, a uz to, radi se o jednoj od najvećih desno-ekstremističkih i protuustavnih organizacija u Njemačkoj.
“‘Sivi vukovi’ imaju jedan ideal pred očima, a to je velikotursko carstvo. Oni plediraju za etnički nacionalizam”, ističe Dagdelen.
Za tu njemačku političarku tursko-kurdskog podrijetla su to ljudi koji Turke, odnosno sebe smatraju ‘nadljudima’ (njem. Übermensch), a svi ostali su “manje vrijedni ili nisu jednakopravni i stoga krše ustavnopravno priznanje ljudskog dostojanstva svakog čovjeka”.

Izcricanje zabrane djelovanja u nadležnosti ministra unutarnjih poslova
Čeka se odluka Ministarstva unutarnjih poslova jer izricanje zabrane nije u nadležnosti Ustavnog suda, već ministra unutarnjih poslova, zato što je riječ o udruzi.
De Vries smatra kako su ispunjeni svi uvjeti za izricanje zabrane, kao što je to bilo u slučaju rokerske skupine Osmanien Germania u kojoj su uglavnom bili njemački građani turskog podrijetla. “Oni su bili slično ultra-nacionalistički nastrojeni i također su imali povezanost s Turskom, ali istovremeno i strukture organiziranog kriminala.”
Međutim, zabrana “Sivih vukova” bi imala i vanjskopolitički učinak jer pripadnici te organizacije su vrlo često i Erdoganovi pristaše, a krakovi te organizacije vode preko triju razina izravno do samog vrha turskih političkih krugova u Ankari.

Imaju oko 1.700 članova u oko 170 lokalnih udruga u Njemačkoj
Ti desni ekstremisti, prema navodima Savezne službe za zabranu ustavnog poretka, pripadaju pokretu idealista Ülkücü, a njihov krovni savez čini Federacija tursko-demokratskih udruga idealista u Njemačkoj ADÜTDF. Taj savez se površinski trudi ponašati u skladu sa zakonima, ali “njihove aktivnosti su i dalje ekstremistički obilježene”.
U Njemačkoj imaju oko 1.700 članova podijeljenih u oko 170 lokalnih udruga, a zapravo se radi o predstavništvu ekstremno nacionalističke turske stranke MHP koja ima zastupnička mjesta u turskom parlamentu.

Sve što nije tursko smatra neturskim i manje vrijednim
Ovime bi ionako opterećeni njemačko-turski odnosi bili suočeni s novim izazovom. “Naše uvjerenje je da fašizam u bilo kojem obliku prezire čovjeka i da predstavlja opasnost. U tom slučaju ne možemo nimalo popustiti,” ističe de Vries, koji smatra da se jedino treba voditi njemačkim Ustavom.
Ovoj se organizaciji na teret stavljaju brojna politička ubojstva, atentati i teroristički napadi u Turskoj. Također, odgovorna je za napade na političke neistomišljenike, smatra se antisemitskom te sve što nije tursko-sunitsko smatra neturskim i manje vrijednim.
“U tom smislu ima dovoljno dobrih razloga za praćenje. Pritom vanjskopolitička pitanja ne smiju dominirati”, poručuje de Vries.

Izvor: Net.hr