fbpx

Europski sud očitao lekciju Hrvatskoj: Da, suci se itekako smiju kritizirati

Općinski sud u Splitu je prethodno presudio, a Županijski sud u Zagrebu ovih dana potvrdio kako Jutarnji list mora isplatiti odštetu članu Državnog sudbenog vijeća (DSV) i sucu splitskog Županijskog suda Nevenu Cambiju od 50 tisuća eura.

Razlog? Jutarnji list je objavio autorizirani intervju saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje u kojemu je on izjavio da je DSV izvor korupcije i da korumpirani ljudi ne bi trebali birati suce. Iako Grmoja pritom uopće nije spomenuo Nevena Cambija, dotični je odlučio podići tužbu zbog duševnih boli izazvanim člankom u kojem se ne, ponavljamo još jednom, njegovo ime uopće ne spominje.

Da bi tu duševnu bol nekako olakšao, Cambi je tužio Jutarnji list – ali ne i Grmoju – te su mu sudački kolege na kraju dodijelili 50 tisuća kuna.

Presuda u korist suca Cambija predstavlja prijetnju slobodi medija da kritiziraju hrvatske suce

Taj primjer pokazuje kako se hrvatsko sudstvo odnosi prema slobodi govora i medija, a može se i pretpostaviti kako će ovakva presuda i pripadajuća odšteta imati efekt zastrašivanja na izvještavanje medija o radu hrvatskih sudaca. Presuda u Cambijevu korist zapravo znači da se svaki medij u Hrvatskoj izlaže velikom financijskom riziku ako neki od novinara ili sugovornika u intervjuima kažu bilo što kritično o bilo kojem općinskom i županijskom sudu, o DSV-u, o Ustavnom ili Vrhovnom sudu. Po logici ove presude svaki zaposlenik tih sudskih institucija može zbog toga osjetiti duševnu bol, čak i ako nije izrijekom imenovan, te onda tu duševnu bol oploditi s 50 tisuća kuna.

Skoro u isto vrijeme, 8. studenog ove godine, Europski sud za ljudska prava (ESLJP) iz Strasbourga donio je pak presudu koja pisanje medija o sucima tretira na potpuno suprotan način. ESLJP je presudio da Hrvatska mora platiti odštetu od 6 tisuća eura, odnosno 50 tisuća kuna, nakladniku zadarskog Narodnog lista i to jer je ovaj medij bio osuđen na hrvatskom sudu zbog teksta u kojemu je žestoko kritizirao jednog suca.

Slučaj Narodni list D.D. protiv Hrvatske

Europski sud za ljudska prava je presudio kako je Hrvatska u slučaju Narodni list D.D. v. Hrvatska prekršila članak 10 Europske povelje o ljudskim pravima, koji se odnosi pravo na slobodu izražavanja i informiranja.

Naime, tjednik Narodni list objavio je članak u kojemu je kritizirao hrvatskog suca jer je išao na jednu proslavu, argumentirajući da to predstavlja sukob interesa. Zbog toga je taj sudac tužio Narodni list i na hrvatskim sudovima pobijedio, te dobio novčanu odštetu.

No, ESLJP u svojoj presudi ističe da pojedincima ne smije biti zabranjeno kritizirati pravosudni sustav, te da se izuzeci od toga isključivo odnose na “duboko štetne i neutemeljene napade”.

Prekršeno pravo na slobodu izražavanja i medija po Europskoj povelji za ljudska prava

“Članak je pokrivao temu od javnog interesa, a to je funkcioniranje pravosuđa, i iako je bio zajedljiv nije bio uvredljiv. Način na koji je članak bio napisan nije nekompatibilan s pravom na slobodu izražavanja po Povelji o ljudskim pravima. Povrh toga, odšteta koja je dosuđena je pretjerana i može po mišljenju Europskog suda za ljudska prava dovesti do obeshrabrivanja javne rasprave o stvarima od javnog interesa”, navodi se u priopćenju ESLJP-a.

ESLJP je u svojoj presudi kritizirao i hrvatske sudove koji su prihvatljivu kritiku jednog suca protumačili kao “uvredljive vrijednosne sudove”, a da uopće nisu provjerili jesu li ti vrijednosni sudovi činjenično utemeljeni. ESLJP je čak naglasio da je posve u redu koristiti zajedljiv ton pisanja kada je riječ o pisanju o sucima, te se obrušio i na odštetu koja je sucu presuđena, ustvrdivši da ona iznosi dvije trećine iznosa koji hrvatski sudovi u prosjeku dosuđuju kada je riječ o duševnoj boli izazvanoj nepravednom smrću člana obitelji.

Europski sud prozvao hrvatske sudove što im skoro isto vrijedi duševna bol suca i nepravedna smrt člana obitelji

Drugim riječima, ESLJP je smatrao skandaloznim da odšteta koju na hrvatskom sudu u prosjeku dobijete kad vam netko poput Tome Horvatinčića skrivi smrt člana obitelji ne može biti tek za jednu trećinu veća od odštete za duševnu bol suca o kojemu je neki medij napisao zajedljiv tekst u kojemu se propituje je li taj sudac u sukobu interesa zbog svojih postupaka.

Tj. ne može se za nepravednu smrt člana obitelji dosuđivati u prosjeku 75 tisuća kuna, a za duševnu bol suca 50 tisuća kuna. Time ESLJP indirektno upozorava na posve izvrnuti sustav vrijednosti koji vlada u hrvatskom pravosuđu.

Jutarnji list se na presudu očito treba žaliti u Strasbourgu

Ova presuda ESLJP-a veliki je šamar hrvatskim sudovima, ali i pokazatelj da Jutarnji list ima snažan slučaj ako odluči ići na europski nivo s presudom koju je dobio u Grmojinom intervjuu nespomenuti, ali ipak duševno povrijeđeni sudac Neven Cambi.

Vrijedi napomenuti da je ovu presudu ESLJP-a donio panel od sedam sudaca, a među njima je hrvatska sutkinja na ovom sudu Ksenija Turković.

Izvor: Index.hr