fbpx

IZVJEŠTAJ STRANIH TVRTKI Hrvatska ima katastrofalno loše poslovno okruženje i sustav javnih usluga

Hrvatska ima katastrofalno loše poslovno okruženje i sustav javnih usluga zbog čega nas strani ulagaču uglavnom zaobilaze, a dobar dio njih koji su ovdje došli smatraju da su pogriješili. Proizlazi to iz istraživanja provedenog na 473 tvrtke članice šest bilateralnih gospodarskih komora – američke, kanadske i nordijske komore u Hrvatskoj, njemačko-hrvatske i talijanske komore, te austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, piše potral Index.hr

Istraživanje je provedeno između listopada prošle i svibnja ove godine, a rezultati su posebno porazni za Plenkovićevu vladu, ali i za političare na lokalnim razinama koji se vole hvaliti reformama, jer ih nitko osim njih ne vidi.

Po pitanju uloge vlade u poboljšanju uvjeta poslovanja većina tvrtki koje su sudjelovale u istraživanjima američke, kanadske i nordijske komore smatra da je rad vlade imao negativan (42%) ili nikakav utjecaj (46%) na uvjete poslovanja.

Imaju slično mišljenje i o lokalnoj samoupravi (33% negativan utjecaj, 58% nikakav utjecaj).

Tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju talijanske komore dale su još lošiju ocjenu: 56% je rad vlade ocijenilo lošim, 33% prosječnim i samo 6% dobrim.

Što se tiče uvjeta poslovanja, tvrtke ne vide Hrvatsku među najboljim državama srednje i istočne Europe.

U istraživanjima američke, kanadske i nordijske komore samo 13% smatra da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj među najboljima u srednjoj i istočnoj Europi, dok 36% smatra da su među najlošijima ili čak najlošiji.

Njemačka komora pitala je svoje članove koja je od 20 zemalja srednje i istočne Europe najprivlačnija za investitore: Hrvatska je na 8. mjestu iza Češke, Poljske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Latvije i Litve.

Ukupno 27% tvrtki koje su sudjelovale u istraživanjima njemačke i talijanske komore izjavilo je da više ne bi odabrali Hrvatsku kao preferiranu investicijsku destinaciju.

Glavni problem koji negativno utječe na uvjete poslovanja je neučinkovita javna uprava.

Za članove američke, kanadske i nordijske komore kompleksne i dugotrajne administrativne procedure su najveći ili drugi najveći ograničavajući čimbenik u poslovanju u Hrvatskoj – a to su bile i u proteklih pet godina.

Izvor: Index.hr