fbpx

OSTALI BEZ KUĆE Njemci traže pravdu na sudu

U nastavku privatne parnice njemačkoga bračnog para Schumacher protiv odvjetničkoga ureda i agencije za nekretnine zbog gubitka kuće koju su prije 12 godina kupili na Viru, danas se zbog zdravstvenih poteškoća nisu pojavili na Općinskom sudu u Zadru.

Kada su prije 12 godina kupili kuću na Viru, bračni par Erna i Ernst Schumacher iz njemačkoga grada Ulma, nisu ni slutili da će umjesto umirovljeničkih dana na Jadranu, u Hrvatsku dolaziti na sudska ročišta kako bi dokazali da su bili prevareni. Vjerujući odvjetnicima i agenciji za nekretnine bili su uvjereni kako su pravno zaštićeni, sve dok ovrhom nisu ostali bez kuće, da bi potom bili i deložirani. Naime, kako objašnjava Nada Landeka iz Udruge za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa Veronika Vera, u zemljišnim knjigama nisu bili upisani kao vlasnici,nego je kućai dalje glasila na bivšega vlasnika, nad kojim je sud zbog dugova pokrenuo ovrhu. Postojala je procedura koju su oni morali riješiti, pa sve dok su ishodili rješenje o legalizaciji, tada je nekim čudom istoga dana bila zabilježena i plomba da se provodi ovrha i provedba legalizacije objekta, koji se legalizirao u zemljišnim knjigama. Znači to je bilo jedno brzopotezno rješenje, kojim su oni proveli ovrhu nad nekretninom u kojoj su oni živjeli, a koja je prodana na dražbi, pojašnjava Landeka.

Zbog svega je pravdu i naknadu štete obitelj Schumacher potražila na sudu. No, kako ističe Landeka, ni ti procesi ne idu glatko. Što zbog odgoda ročišta,što zbog zdravstvenoga stanja jutros se nisu pojavili u sudnici. No, njihove interese uz odvjetnika zastupa i udruga Veronika Vera. Mi gospođu nećemo ostaviti nijednoga trenutka, uz nju smo nesebično, bez obzira na poteškoće na tom putu. Čak smo se u postupku u drugoj parnici uključili kao mješači u postupak te smo nastupili kao tužitelji, kako bi joj olakšali da ne mora svaki put dolaziti na sud. Pratit ćemo je do najviših sudskih instanci, kako u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske, rekla je Landeka.

Izvor: HRT