fbpx

ŠTO ČEKA NAJBOGATIJEG HRVATA IZA REŠETAKA Todorić će morati čistiti svoju ćeliju, dnevno smije potrošiti do 170 kuna

– U istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu buđenje je u 7 sati, slijedi toaletna higijena pritvorenika te dostava doručka u ćeliju – opisuje svakodnevni život u istražnom zatvoru bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci te dodaje da se pritvorenici moraju sami skrbiti o čistoći prostora u kojem borave jer nemaju angažirane čistačice.

Zanimljivo je također da dnevno smiju potrošiti oko 170 kuna, koliko iznosi prosječna dnevnica u Hrvatskoj. Riječ je novcu koji stoji na računu u pritvoru kao polog, a pritvorenici ih smiju trošiti na hranu ili namirnice iz zatvorske kantine.

– Žele li naručiti nešto posebno za obrok, to je također moguće. Primjerice, zaželi li se pritvorenik zaželi sarme, u kuhinji ju je moguće pripremiti, a naplaćuju mu se namirnice, usluga te energenti potrebni za pripremu – objašnjava Mihoci. Iako je bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav isprva pretpostavio da će Ivica Todorić prvu noć biti smješten u zatvorsku ćeliju u kojoj će biti sam, to se, kaže, ipak nije dogodilo te je smješten u prostoriju s cimerom, o kojem jedino zna, kaže, da je srednje životne dobi.

Liječnički pregled

– Ne znam ni zbog kojeg je kaznenog djela taj cimer u istražnom zatvoru, ali zakon nalaže da se pritvorenici smještaju tako da nitko na njih ne utječe negativno, da ih nitko ne zlostavlja, napada, bez obzira na to o kome se radi – kaže Mihoci.

Poslije doručka u istražnom zatvoru slijede dnevne aktivnosti kao što su posjeti, razgovori s odvjetnicima, liječnički pregledi. Todorić se, recimo, jučer trebao također upisati u maticu odnosno knjigu u kojoj se evidentiraju sve osobe primljene u istražni zatvor. Zatim će uslijediti posjet liječniku opće prakse te razgovor sa psihijatrom, a utvrdi li se da mu je potrebna nešto zahtjevnija liječnička skrb, pritvorenik tada bude prebačen u Zatvorsku bolnicu. No, ako ni to nije dovoljno, moguće je odobriti i odlazak u neku od bolnica.

Što se tiče posjeta, pritvorenik ima pravo na posjetu, kaže Mihoci, šest puta mjesečno, i to u trajanju od 15 minuta do sat vremena uz posebno odobrenje. Međutim, odvjetnici u istražni zatvor mogu dolaziti tijekom cijelog jutra i u njemu boraviti neograničeno.

Nadzirani posjeti

Za razliku od razgovora s odvjetnicima koje pravosudni policajci ne slušaju, komunikacija s privatnim posjetama se nadzire, a sluša je pravosudni policajac koji stoji uz pritvorenika tijekom posjeta. Pritvorenicima je moguća komunikacija s privatnim posjetiteljima kroz staklo, dakle bez fizičkog kontakta. Za susrete s odvjetnicima imaju osigurane posebne prostorije koje samo vizualno nadzire pravosudni policajac, razgovor se ni ne snima, niti sluša. Tijekom radnog jutra, negdje oko podne, pritvorenici dobiju i ručak, također u svojoj zatvorskoj ćeliji, a omogućeno im je i dva sata boravka na otvorenom zajedno s ostalim pritvorenicima. Tijekom tog vremena mogu se družiti, čitati, pušiti, iako im je dopušteno pušenje i u ćelijama, ali pritom se pazi da u istoj ćeliji ne budu pušač i nepušač.

Bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Mihoci, dalje, kaže da pritvorenik koji je dobrog zdravstvenog stanja u pritvoru ima osigurana tri dnevna obroka, koji ukupno iznose najmanje tri tisuće kalorija, a hrana mora biti raznolika. Ako je riječ, dodaje, o nekome tko mora imati prilagođenu prehranu, onda mu se osiguraju takvi obroci. U ćeliji pritvorenici smiju imati televiziju, a i radio, a korištenje laptopa može se omogućiti u posebnim slučajevima kad im je potreban za obranu, ali naravno bez internetske veze i nakon provjere u zatvorskom sustavu. Pritvorenik smije nositi svoju odjeću, a tjedno ima pravo na jedan paket od pet kilograma težine.

NAJPOZNATIJI PRITVORENICI Sanader se bavio svojom obranom, a Bandić čitao lektiru

I dok se bivši premijer Sanader u pritvoru uglavnom bavio vlastitom obranom, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić drugačije je kratio vrijeme u pritvoru. Bandić je inače bio dva puta pritvoren. Dok je prvi put bio samo s jednim cimerom, drugi put je ćeliju u Remetincu dijelio s pet ili šest cimera. Bandića to nije omelo da se, kako je izjavio za dnevnik 24sata, kulturno uzdiže. Kaže da je čitao sve što mu je došlo pod ruku.

– Pročitao sam 28 knjiga. Obnovio sam svu lektiru, pročitao “Deset krvavih godina” Miroslava Krleže. Čitao sam, osim Krleže, i sve od Gustava Matoša do Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića. Sad bih mogao ponovno maturirati – podijelio je kasnije Bandić svoje iskustvo iz pritvora s medijima.

Izvor: Jutarnji list