fbpx

U BANANI SMO Hrvatska je najgora članica EU, a padamo i dalje!

HUP Skor Hrvatske, koji mjeri rezultat reformi, od lani se spustio za bod. Neučinkovita javna uprava i veliki manjkovi samo su dio problema, piše portal 24sata.hr

Bez dramatike, visimo o niti. Kolokvijalno rečeno, u banani smo, izjavio je 20. studenog 2008. tadašnji premijer Ivo Sanader, priznavši da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru.

Desetljeće kasnije, 2018. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potvrdila je Sanaderovu tvrdnju i pokazala kako Hrvatska, iako danas članica Europske Unije, još uvijek ne ide u dobrom smjeru. Ponovo smo ‘u banani’.

Naime, istraživanje HUP-a pokazuje da HUP Skor, kojim se inače mjeri rezultat reformi u 12 područja ključnih za poslovanje u Hrvatskoj, ove godine iznosi 37 bodova. Od lani je ukupno pao za jedan bod.

– Ovaj HUP Skor pokazuje da ostajemo na začelju Europske unije, najgora smo članica – napomenula je u srijedu predsjednica HUP-a, Gordana Deranja na predstavljanju rezultata istraživanja. Objasnila je kako je ovaj rezultat dijagnostika našeg stanja u gospodarstvu. Napominje da to nisu podaci iz HUP-a, već javno dostupni podaci iz desetak relevantnih izvora poput Ministarstva financija, HND-a, raznih statistika i slično. Iz njih se gleda kako Hrvatska napreduje u odnosu na druge zemlje srednje i istočne Europe, odnosno one s kojima se možemo uspoređivati po stupnju razvoja.

‘Nema reformi, nema ni pomaka’

– Nečinjenje reformi povuklo je pad od jedan posto. To je ono što stalno ponavljamo, trebaju nam reforme na području tržišta rada, obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava, pravosuđa i investicijskih i poslovnih barijera. U tim područjima padamo ili se ne mijenjamo. Nema reformi, nema pomaka – ističe Deranja. Odgovornost za tu situaciju, kaže, leži u enormnom nagomilavanju i nečinjenu svih ovih godina.

Negdje smo lošiji i za 11 bodova

– Svaki pozitivni pomak i pozitivno činjenje, kao i rasterećenje gospodarstva i trebalo bi dati efekte. U najavi nemamo ništa efektno, a ako se ne čini ništa, bit ćemo na istom nivou – smatra Deranja. Napominje kako Hrvatska i može činiti pozitivne pomake, no ako drugi u okruženju to rade bolje od nas, ponovo se nećemo maknuti s europskog začelja. Kaže kako HUP stalno upozorava na nužnost reformi, s čime se slažu i ekonomski stručnjaci.

Najveća negativna promjena ostvarena je u polju investicijskih i poslovnih barijera. S 35 bodova u 2017., ove smo godine pali na samo 23 boda. Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako je taj rezultat produkt neuređenih zemljišnih knjiga i prostornih planova u RH. Zbog toga je, kaže, teško pokrenuti takozvane green field investicije.

– Od početka je vrlo teško dobiti građevinsku dozvolu jer su propisi jako komplicirani, zemljišne knjige neuređene, a prostorni planovi nesređeni – ističe Novotny. Kao primjer navodi njemačku tvornicu BMW koja je nedavno za otvaranje novog pogona birala između Hrvatske i Mađarske. Na kraju su se odlučili za Mađarsku.

– Lakše su dobili dozvolu za investiranje u Mađarskoj nego kod nas – objašnjava Novotny. Smatra i kako je za napredak Hrvatske potrebno odlučno provesti dubinske reforme, u kratkom roku, kao što su to napravile Baltičke zemlje, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Slovenija, pa i Mađarska.

– Moramo povećati učinkovitost javne uprave, napraviti veliko čišćenje brojnih, nepotrebnih propisa ostalih još iz jugoslavenskog režima koji smetaju poduzetnicima, provesti reformu mirovinskog i socijalnog sustava u kojem se bilježe veliki manjkovi, kao i reformu obrazovanja – napominje Novotny.

Nije sve tako sivo, ali…

Uz negativne trendove, HUP Skor pokazuje da smo ipak ostvarili napredak u tri polja – polju fiskalne konsolidacije, gdje smo se digli za dva boda, s 54 na 56. Novotny objašnjava da to konkretno znači kako su javne financije napokon dovedene u red.

– Više se ne ostvaruju manjkovi, nego viškovi. Bilo je ekonomskog rasta, prihodi su se povećali, a rashodi se nisu tako brzo povećavali, pa je došlo do viškova. Međutim, višak će se potrošiti za jamstva koja su dana Uljaniku, tako da ćemo uskoro ponovo biti na nuli – objašnjava. U polju produktivnosti i konkurentnosti, Hrvatska je skočila za jedanaest bodova, s 34 na 45. Drugim riječima, naša je zemlja povećala izvoz. Taj trend će se, smatra Novotny, nastaviti zahvaljujući činjenici što smo članica EU. Na polju ponude kapitala, s lanjskih 36 bodova, Hrvatska se poboljšala za šest bodova, pa sad imamo 42 boda jer su ulaskom naše zemlje u EU, značajno pale kamatne stope.

Izvor: 24sata.hr