fbpx

ZADARSKI BLOK “Jedini put da narod uzme stvari u svoje ruke jer jedino zajedno možemo promijeniti stvari na bolje”

Priča oko Zadarskog Bloka nekima je čudna, nekima smiješna, ovo je jedini put da narod uzme stvari u svoje ruke jer jedino zajedno možemo promijeniti stvari na bolje, pišu iz Zadarskog bloka u želji da vam predstave svoje razloge za okupljanjem i ideje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Poštovani,

obraćamo Vam se uoči završetka prvog ciklusa priprema za izbore za mjesne odbore, koji će se održati 09.12.2018. godine. Minulo vrijeme utrošili smo na edukaciju, razgovore s kandidatima na listama Zadarskog Bloka te pripremu programa za svaki Mjesni odbor u kojem se kandidirala lista Zadarskog Bloka.

Kao što već znate Zadarski Blok se sastoji od šest političkih stranaka lijevog i desnog političkog spektra i kao takav predstavlja nadu da mi u Hrvatskoj ipak možemo zajedno baštiniti povijesno nasljeđe, koje je nažalost moralo biti plaćeno u krvi. Sama ideja Zadarskog Bloka već dugo tinja u našim srcima premda smo priznajem bili zavedeni na razmišljanje kako je bolje izlaziti na izbore sam, bez koalicija koje se vrlo brzo pretvore u turnir taštine i ega. Podjeli pa vladaj, izreka je negativnog predznaka, a opet ne možemo pronaći bolju koja bi opisala situaciju na domaćoj političkoj sceni. Svako svakome gleda negativnosti, a zajedničke točke se zanemaruju. To je bilo naše polazište za razgovore o priči u koju smo odlučili uložiti cijeli politički kapital koji smo ostvarili na lokalnim izborima.

Mi u Akciji mladih nismo članovi, mi smo prijatelji, a puno je teže prevariti prijatelja nego stranačkog druga. Taj model smo primijenili i na Zadarski Blok te već sad možemo reći da su nam nekadašnji imaginarni neprijatelji postali vrlo dobri prijatelji. Iako smo u prošlosti tvrdili da su ljudi na našim listama ratnici, danas znamo da su to romantici, koji žele za svojoj djeci dočarati Zadar, kakvoga se sjećamo iz djetinjstva.

Želimo u svakom kvartu igralište s koševima i golovima, dječja igrališta s ljuljačkama i klackalicama, parkove s klupicama… Upravo su to neke od stavki koje smo istaknuli u našem programu. Uz svima goruće pitanje oborinske i kanalizacijske mreže za koju ćemo inzistirati na konkretnim rokovima, borit ćemo se za povećanje broja zelenih površina, uređivanje prometnica i prelazak na led rasvjetu, parkove za pse, iscrtavanje biciklističkih staza, poboljšanja uvjeta za bolju mobilnost osoba s invaliditetom.

Program smo podijelili na tri djela Uređenje i osmišljavanje javnih površina, Komunalna infrastruktura i treći dio koji smo nazvali Društveni život u mom Kvartu. U trećem djelu programa obvezali smo se na podizanje kvalitete života i preuzimanju građanske odgovornosti koristeći se demokratskim alatima poput organiziranja zbora građana, javnih skupova i referendumskih inicijativa. Evo već sad možemo najaviti sljedeću akciju Zadarskog Bloka koju ćemo realizirati odmah nakon nadolazećih blagdana. Pokrenuti ćemo prikupljanje potpisa, kako bi zaštitili stanovništvo od elektromagnetskog zračenja te tako dali na težini zahtjevima koje ćemo predložiti gradskom vijeću i županijskoj skupštini preko naših vijećnika. Prijedlog je već spreman, a sastoji se od odredbe koja kaže da se bazne stanice i repetitori ne smiju postaviti unutar 800 m od naseljenog područja, a posebno od škola i dječjih vrtića. Također vršit ćemo savjetovanje i edukaciju pri povlačenju sredstava za energetsku obnovu. Ovo su samo neke od stavki našeg programa i jedva čekamo da ga počnemo zajedno realizirati. Kvart po kvart.

Premda je priča oko Zadarskog Bloka nekima čudna, nekima smiješna, uvjeren sam da je ovo jedini put da narod uzme stvari u svoje ruke jer jedino zajedno možemo promijeniti stvari na bolje. Želja mi je da jednog dana ne postoji niti jedna stranka, odnosno da svi budemo članovi samo jedne stranke. Hrvatske!

Koordinator Zadarskog Bloka

Ante Rubeša