fbpx

UVOĐENJE DOPLATE NA INZULIN Zar su osobe s dijabetesom postale luksuz u Hrvatskoj?

“Pomozite nam da odluka HZZO-a ne postane naša osuda i neprilika za zdrav i kvalitetan život”, poručuju iz zadarske Udruge Cukrići u povodu najave uvođenja doplate za inzulin. Prema novom prijedlogu tek tri vrste inzulina ostaju bez doplate, dok će ostali poskupjeti u rasponu od 24 do 428 kuna.

– Najava HZZO-a da se uvodi doplata za gotovo sve inzuline izazvala je negativne reakcije, pa tako i u zadarskoj udruzi Cukrići koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. Naime, prema novom prijedlogu tek tri vrste inzulina ostaju bez doplate, dok će ostali poskupjeti u rasponu od 24 do 428 kuna. Jesu li osobe s dijabetesom postale luksuz u Hrvatskoj? – pita uime zadarskih dijabetičara predsjednica “Cukrića” Doris Bailo.

– Danas je biti dijabetičar postalo luksuz. Ljuti nas jer nam stalno govore da je dijabetes skupa bolest i da smo mi kao bolesnici jako skupi. Ali mi tu bolest nismo birali, naprotiv to je autoimuna bolest i ne možeš ništa napraviti da ju spriječiš, ističe predsjednica Udruge Cukrića Doris Bailo.

Članica Udruge Marija Lukšić, čija 11 godišnja kćer ima dijabetes, kaže kako dijabetes nije jednostavna bolest:

– Ne radi se tu samo o inzulinu, tu je riječ i o prilagođenoj prehrani. Naša djeca često osim dijabetesa imaju neku dodatnu, popratnu bolest. Neka dijeca s dijabetesom imaju bolest štitnjače ili celijakiju npr. To su bolesti koja traže dodatna izdvajanja, posebnu brigu, posebnu prehranu i druge neke lijekove. Sama ova vijest o doplati inzulina ostavila nas je u nevjerici i šoku. Znamo da je život skup, ali smatramo da bi trebalo razmisliti prije nego se počne štedjeti na brizi i kvaliteti života za one najslabije.

Doris Bailo naglašava kako se na liječenje dijabetesa i komplikacija uzrokovanih ovom bolešću u RH troše značajna sredstva, a trebalo bi poraditi na preventivi. Upravo ovakvim prijedlozima HZZO-a ti troškovi mogu biti još veći.

Izvor: HRT