fbpx

VIDEO – “POGLEDAJTE, SVE JE UNIŠTENO, KATASTROFA! OVO VAM JE HRVATSKA…” Francuska televizijska kuća napravila prilog o egzodusu mladih Hrvata

Televizijska postaja France 24 napravila je prilog o hrvatskim ekonomskim problemima s naglaskom na iseljavanju mladih u inozemstvo. Autor priloga odmah je u startu rekao da Hrvatska privlači veliki broj turista iz cijele Europe, ali da se iza ‘krajolika iz snova’ kriju veliki problemi zbog koji traje veliki egzodus prema zapadnoj Europi, piše Jutarnji list

– U Hrvatskoj je čak 25 posto osoba mlađih od 25 godina nezaposleno, a tek jedna od tri osobe s diplomom pronađe posao. Rezultat toga je da sve više mladih odlučilo tražiti posao u inozemstvu – stoji na početku priloga.

Prva postaja Francuza koji su došli snimati u Hrvatsku bila je zagrebački autobusni kolodvor. Tamo su susreli 29-godišnju Ivanu koja je upravo pušila posljednju cigaretu prije ukrcavanja na autobus za München. Razlog zašto odlazi i više je nego jednostavan. Završila je fakultet prije pet godina, a još uvijek je bez posla.

Sljedeća postaja Francuzima je bio Berlin gdje su naišli na jednog od 450.000 Hrvata koji su dom pronašli u Njemačkoj. On se zove Marko, u njemačku prijestolnicu se doselio 2014. godine zajedno sa suprugom i radi kao električar. Čini se da mu dobro ide tamo, budući da se pohvalio kako zarađuje triput više nego što bi zaradio kod kuće, a usput je i poprilično cijenjen pa ga je šef upitao može li pronaći još kojeg radnika iz Hrvatske.

– Odgovorio sam mu da imam. Nazvao sam jednog prijatelja, pa je i on došao ovdje sa svojom suprugom.

Francuzi su potom otišli u Petrinju, ‘malo mjesto koje je nekoć bila ratna zona’.

– Cijela regija se još oporavlja od ekonomske propasti, a u gradu su ostali samo još samo stariji ljudi – kaže autor dok s jednom starijom gospođom hoda ulicama koje izgledaju kao da je rat jučer završio.

– Pogledajte ovo! Sve je uništeno, sve se raspada. Katastrofa! Ovo vam je današnja Hrvatska, ništa više nije ostalo – govorila je gospođa dok je pokazivala Centar za mlade.

Da situacija u skorije vrijeme neće biti ništa bolja, novinar se uvjerio nakon posjeta Sveučilištu u Zagrebu. Kaže da sve više mladih uči strane jezike kako bi što brže pobjegli na Zapad.

– Moj dečko živi u Danskoj, sestra moje prijateljice u Irskoj, a obitelji mojih prijatelja su u Njemačkoj. Svi su pronašli poslove – rekla je jedna studentica na tečnom francuskom.

Na kraju je autor priloga posjetio Krešimira Ivandu, profesora na Ekonomskom fakultetu, koji je u kratkim crtama objasnio da je Hrvatska u velikom problemu.

– Ako govorimo o javnom sektoru, onda postoje problemi sa zdravstvenim, mirovinskim i socijalnim sustavima jer svi ovise o mladim ljudima koji plaćaju poreze i rade…

Na kraju priloga se zaključuje da usprkos svim naporima vlasti da se napravi nešto, u ovom trenutku nema naznaka da će se usporiti egzodus prema zapadu…

Izvor: Jutarnji list